Quantcast

Kaip kalbų mokymąsi paversti malonumu?

  • Teksto dydis:

Daugelis mano, kad kalbų mokymosi procesas sudėtingas ir varginantis, tačiau, ekspertų nuomone, kad išmoktumėte bent vieną užsienio kalbą nereikia daugybės pastangų ir nemigo naktų -  į mokymosi procesą įtraukus interaktyvias priemones, pasiekti norimą rezultatą ne taip ir sunku. Taigi, Europos kalbų dienos proga, aptarkime, kokie būdai mokytis užsienio kalbos šiandien yra efektyviausi.

Nuo ko pradėti?

Pasak Julijos Vasilenko, kuri savo kalbų bagaže turi net 16 kalbų, jų mokymasis lavina atmintį bei toleranciją, per kalbas žmogus pažįsta ir supranta kitų žmonių kultūrą, sužino, kaip istoriškai vystėsi šia kalba kalbanti tauta. Kita vertus, svarbu ir tai, jog mokymasis taptų malonumu. „Kalbų mokymasis man yra aistra. Turint hobį ar mėgstamą užsiėmimą, kuriuo užsiimti niekas neverčia ir neragina, kyla daug gerų emocijų“, - teigė ji.

Anot pašnekovės,  metodų padedančių lengviau išmokti užsienio kalbą yra ne vienas, tačiau jos teigimu, pradėti reikėtų nu tokių dalykų, kaip filmų žiūrėjimas, skaitymas interneto portaluose ar radijo laidų klausymas užsienio kalba.

Būkite išmanūs

Neseniai atlikto „Samsung Techonomic Index“ tyrimo duomenimis, vartotojai labiau linkę parsisiųsti edukacines programėlės, nei programėles skirtas muzikai, filmams ar žaidimams. Vadinasi, poreikis mokytis pasitelkiant technologijas gan aktualus šių laikų visuomenei. Tačiau išmokti naujų kalbų galima tarpusavyje suderinus tiek pramoginę, tiek ir švietėjiškąją puses.

„Samsung“ produktų ekspertas Audrius Granickas mano, jog technologijos tam ir kuriamos, kad mums pasitarnautų. „Šiuo metu išmanieji įrenginiai prieinami daugeliui, tad kalbų mokymosi procesą gali palengvinti paprasčiausias išmanusis telefonas. Parsisiuntus tokias programėles, kaip „Doulingo“ ar „Memrise“, kalbos mokytis galėsite pasitelkę žaidybinę mokymosi formą – stebint vaizdus ir bandant prisimini atkartojant žodžius. „Anki“ programėlė bus įdomi tiems, kurie mėgsta azartą ir greitį, o „Bussuu“ suteiks galimybę interaktyviai bendrauti su kitataučiais mokantis teisingo žodžių tarimo. Tokiu būdu, galima nesunkiai pramokti užsienio kalbos, o rinktis galėsite net iš 50-ies programėlėse esančių kalbų“. „Samsung“ ekspertas mano, jog tai kur kas malonesnis būdas, nei krimsti sudėtingus užsienio kalbų vadovėlius.   

Nebijokite keliauti ir bendrauti

16 užsienio kalbų mokanti J.Vasilenko šiuo metu gyvena St. Martine – vienoje Karibų saloje, kurią drąsiai vadina kalbų rojumi. „Kiekvieną dieną tenka kalbėti bent 5 kalbomis – čia daug kinų, italų, prancūzų, kanadiečių, ispanų, pasitaiko ir rusakalbių, ukrainiečių. Su dideliu malonumu klausausi kreolų kalbos bandydama susigaudyti ir pramokti“,- pasakoja pašnekovė. Tad keliaudami į kitą šalį savo kelioniniame bagaže turėkite mini kalbų žodynėlį. O atvykę į svetimą kraštą nebijokite bent kelis sakinius pasakyti vietinių kalba. Pagalvokite, juk jiems taip pat smagu, kaip ir mums, kuomet iš užsieniečio lūpų išgirstame lietuvišką ačiū!

Na, o jei keliauti galimybių neturite, naujos kalbos išmokti galima ir Lietuvoje. J. Vasilenko teigia, jog mūsų šalyje yra gyvena daugybė užsieniečių, norinčių išmokti lietuvių kalbos bei mainais mokyti savosios. Toks mokymosi procesas teikia visapusišką naudą – padeda suprasti kitų šalių kalbą bei kultūrą ir, žinoma, praplečia draugų ratą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių