Quantcast

K. Mažeika: siūlymas vėl skaidyti miškų urėdiją yra žalingas valstybei

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika tikisi, kad Seimo Aplinkos komitetas nepalaikys siūlymo vėl skaidyti Valstybinių miškų urėdiją, nes tai būtų žalinga valstybei.

Konstituciniam Teismui nurodžius ištaisyti urėdijų reformą įteisinusio Miškų įstatymo priėmimo klaidas, prieš tris savaites komitetas pritarė pasiūlymui grįžti prie buvusio reglamentavimo, kad urėdijų skaičių nustatytų Vyriausybė. Toks siekis sulaukė opozicinių konservatorių kritikos.

K. Mažeika tvirtina, kad nei Vyriausybėje, nei tarp Seimo daugumos „nebuvo net diskusijų apie tokį variantą“. 

„Yra sprendimai, kad turi būti 26 ar 20 urėdijų. Girdžiu kompromisą, kad urėdijų skaičių turėtų tvirtinti Vyriausybė. Toks neapibrėžtumas ir nekonkretumas, manau, yra žala valstybei. Aš už vieną urėdiją – kaip buvau, taip ir esu. Komitete yra žmonės, kurie turi galimai didesnius interesus nei kiti Seimo nariai“, – žurnalistams Seime antradienį tvirtino ministras.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos posėdyje antradienį jis tvirtino, kad Vyriausybės ir valdančiųjų valiai prieštaraujantys siūlymai yra politinių žaidimų dalis.

„Manau, tuos žingsnius turėsime pakartoti, nes galutinis sprendimas nepriimtas“, – frakcijoje tvirtino ministras.

Toks neapibrėžtumas ir nekonkretumas, manau, yra žala valstybei. Aš už vieną urėdiją – kaip buvau, taip ir esu.

TS–LKD atstovas Paulius Saudargas klausė, ar „valstiečiai“ keis keturis savo narius komitete, ar „sieks įdegti kitokį mąstymą“ tarp frakcijos narių, balsavusių už daugiau urėdijos padalinių.

„Tikiuosi asmeniškai, kad bus priimtas sprendimas, ištaisyta techninė klaida, tai yra Konstitucinio Teismo sprendimo rekomendacijomis pakeisti tą vieną žodį „urėdijos“ į „urėdija“, – tvirtino ministras.

Konservatoriai nepritars

Nepaisant to, didžiausia opozicinė frakcija Seime tvirtino nepalaikysianti projekto Seime. Konservatoriai pasigenda sprendimų skaidrumo ir „politinės lyderystės“ valdant situaciją dėl šių pataisų.

„Šiandien, reikia pripažinti, kad daugiau skaidrumo nematome. Jei tie faktai yra teisingi, kad urėdai paskiriami medžioklėse, medžioklės lapai nėra pateikiami, panašu, kad iš 42 kunigaikštysčių buvo padaryta viena karalystė, bet ji taip pat yra gerai saugoma“, – frakcijos posėdyje teigė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Turime rimtų abejonių dėl galimos politinės paramos išlaikymo šiam įstatymo projektui ir palaikyti nuo skaidrumo nusisukusios Vyriausybės neketiname. Visa reforma nusėdo neskaidriai skiriamo Valstybinės miškų urėdijos vadovo kišenėje“, – teigė jis.

Aplinkos komitetas galutinio sprendimo nėra priėmęs ir kitame posėdyje planuoja svarstyti parlamentarų pateiktas reformą įteisinusio Miškų įstatymo pataisas. Pagal pirminius komiteto siūlymus, urėdijų skaičių nustatytų Vyriausybė, o viena urėdija valdytų 25-55 tūkst. hektarų valstybinių miškų.  Ji turėtų juridinio asmens statusą.

Konstitucinis Teismas šių metų balandį paskelbė, kad ypatingos skubos tvarka, kuria 2017 metų liepą buvo priimtos pataisos, gali būti naudojama tik išskirtiniais atvejais, iškilus grėsmei valstybės ar visuomenės saugumui.

Teismas įpareigojo Seimą pakeisti įstatymą iki gruodžio 2 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių