Quantcast

K. Lančinskas apie sunkiosios technikos garsus Baltarusijos pasienyje: tai – tiesioginis grasinimas

Vidaus reikalų viceministras Kęstutis Lančinskas teigia, kad pranešimai apie Baltarusijoje didinamas karines pajėgas ir girdimi sunkiosios technikos garsai Baltarusijos teritorijoje yra grasinimas Lietuvai. Vis dėlto, anot viceministro, Lietuva yra pasiruošusi, todėl bijoti nėra ko.

„Tai yra tiesioginis grasinimas ir šantažas. Baltarusija pati sukėlė šitą situaciją, jeigu ne Baltarusijos tarnybų ir valstybinių įmonių veiksmai, mes tokios situacijos tikrai nebūtumėme turėję. Jie šitą situaciją sukėlė, o dabar jiems ją labai sunku kontroliuoti (...). Norėdami nusimesti nuo savęs kaltę, parodyti, kad jie yra gražūs, balti ir pūkuoti, jie kuria įvairiausias istorijas ir situacijas“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė K. Lančinskas.

Visgi, kaip teigia viceministras, girdimi sunkvežimiai su galimai neteisėtais migrantais neturėtų kelti baimės.

„Mes esame ramūs, pasiruošę, mes nieko neslepiame, giname savo valstybę, ginamės patys, tiek Lietuvos, tiek išorinę ES sieną. Mes turime palaikymą iš ES, NATO valstybių, dirbame savo darbą ir tiek“, – kalbėjo K. Lančinskas.

ELTA primena, kad trečiadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas generolas Rustamas Liubajevas pranešė, jog pasieniečiai dažnai girdi sunkiosios technikos garsus Baltarusijos pasienyje. Anot VSAT vado, sunkvežimiais galimai gabenami į Lietuvos teritoriją Baltarusijos neteisėti migrantai. Visgi, R. Liubajevas patikino, nors migrantų srautai didėja, tačiau situacija yra kontroliuojama.

Galimybė visiškai uždaryti siena su Baltarusija būtų svarstoma

K. Lančinskas teigia, kad migrantų krizei toliau aštrėjant, būtų svarstoma galimybė visiškai uždaryti sieną su Baltarusija.

„Nepaprastosios padėties įvedimas mums suteikia tokią galimybę. Jeigu situacija eskaluotųsi ir ji prie sienos blogėtų – tai faktas, kad tokia galimybė yra svarstoma ir tokiai galimybei yra ruošiamasi“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė viceministras.

Tai yra tiesioginis grasinimas ir šantažas. Baltarusija pati sukėlė šitą situaciją, jeigu ne Baltarusijos tarnybų ir valstybinių įmonių veiksmai, mes tokios situacijos tikrai nebūtumėme turėję.

Visgi, akcentavo K. Lančinskas, tikimasi, kad nepaisant augančios įtampos Lietuvos – Baltarusijos pasienyje tokių priemonių imtis neprireiks.

„Aš tikiuosi, kad tokių priemonių imtis nereikės“, – pridūrė jis.

Apie tai, kad Lenkijos valdžia svarsto galimybę uždaryti sieną su Baltarusija, trečiadienį užsiminė Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Muelleris.

ELTA primena, kad nuo lapkričio 10 dienos vidurnakčio Lietuvos pasienio ruože su Baltarusija, 5 kilometrus nuo jo bei neteisėtų migrantų apgyvendinimo objektuose buvo įvesta nepaprastoji padėtis.

 

Besišlaistantys migrantai kelia vietinių nepasitenkinimą  

Vidaus reikalų viceministras K. Lančinskas teigia, kad kol kas sunku pasakyti kiek galėtų būti susitelkusių migrantų ties Lietuvos pasieniu su Baltarusija. Jo teigimu, kol kas sunku pasakyti ir tai, ar šiuo metu Lietuvos pasienį ketina šturmuoti gausesni nelegalių migrantų būriai. Faktas, jo teigimu, yra tai, kad Aliaksandro Lukašenkos režimo vykdomos hibridinės atakos prieš ES dėka Baltarusijos Respublikoje išaugęs migrantų skaičius jau dabar kelia vietinių nepasitenkinimą.

Matosi Baltarusijos žmonių nepasitenkinimas, tie žmonės bastosi po kaimus, po miestelius, nakvoja šiltnamiuose, nakvoja įvairiausiosios patalpose, laužiasi į sodo namelius.

„Sunku skaičiuoti žmones viduryje miško. Tai kokie yra skaičiai, nenorėčiau komentuoti. Galbūt ministras Anušauskas žino daugiau nei aš. Tačiau faktas, kad tam tikras kiekis žmonių yra Baltarusijos gilumoje – tą galima stebėti ir matyti iš Baltarusijos socialinių tinklų“, – „Žinių radijui“ sakė viceministras.

K. Lančinsko teigimu, taip pat galima matyti, kad Baltarusijoje esantys migrantai kelia vietinių baltarusių nepasitenkinimą.  

„Matosi Baltarusijos žmonių nepasitenkinimas, tie žmonės bastosi po kaimus, po miestelius, nakvoja šiltnamiuose, nakvoja įvairiausiosios patalpose, laužiasi į sodo namelius. Tai matosi socialiniuose tinkluose Baltarusijoje. Faktas, kad žmonės yra nepatenkinti ir pagal tai koks kiekis ten žmonių šlaistosi, galima spėti, kad yra vienoks ar kitoks kiekis (netoli Lietuvos sienos – ELTA)“, – teigė viceministras.

Visgi pasakyti, kad jau šiuo metu Lietuvos pasienio link būtų patraukę gausesni migrantų būriai, K. Lančinskas tvirtino negalįs.

„Į šį klausimą atsakyti negaliu, kai pamatysime ir pastebėsime, mūsų tarnybos dirba, mūsų sraigtasparniai dirba kiaurą parą, yra pasitelktos įvairiausios techninės galimybės, kad įvertintume, ar iš tikrųjų eina. Tačiau kol kas tokios situacijos nematome, kad būtų didelė sankaupa žmonių netoli Lietuvos sienos“, – apibendrino viceministras.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas trečiadienį sakė, kad Lietuvos pasienyje su Baltarusija gali būti susitelkę apie 1 tūkst. neteisėtų migrantų.

Lietuvoje sulaikyti nelegalius migrantus gabenę asmenys

K. Lančinskas teigia, kad ketvirtadienį Lietuvoje buvo sulaikyti asmenys, nelegaliai gabenę neteisėtus migrantus Lenkijos sienos link.

Faktas tas, kad tai yra dideli pinigai, žmones vilioja užsidirbti greitai tam tikrą didelę sumą pinigų ir jie dėl to rizikuoja.

„Kiek žinau, šiandien buvo sulaikyta Lietuvoje keletas asmenų, kurie bandė vežti nelegalius migrantus, pasišalinusius iš apgyvendinimo vietų link Lenkijos sienos“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė viceministras.

Tai jau ne pirmas kartas, kai yra sulaikomi asmenys, bandantys talkinti neteisėtiems migrantams. K. Lančinsko teigimu, tokių atvejų gali atsirasti ir daugiau.

„Faktas tas, kad tai yra dideli pinigai, žmones vilioja užsidirbti greitai tam tikrą didelę sumą pinigų ir jie dėl to rizikuoja. Matyt, natūralu, kad atsiras ir Lietuvos piliečių, kurie norės sudalyvauti tokioje nelegalioje veikloje“, – kalbėjo K. Lančinskas.

ELTA primena, kad trečiadienį Lenkijos pasienio tarnyba pranešė, jog sulaikė tris užsieniečius, bandžiusius Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje padėti neteisėtiems migrantams, tarp kurių buvo ir lietuvis. Kaip teigė Užsienio reikalų ministerija, prašymo suteikti šiam piliečiui konsulinę pagalbą ministerija nėra gavusi.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Logiška - okupantų kariai važiuoja į Iraką, okupuotos valstybės žmonės bėga nuo atėjūnų, plėšikų ir žudikų į okupantų žemes.

nuzmogejamas

nuzmogejamas portretas
Viskas aisku atidaryti kolidoriu i vokietija ir tegu merkel deda kur nori,toks ispudis kad mes su lenkais vargstam o briuselis rasiai i tai ziuri,jeigu jie nieko nedaro tai pasakyti tai poniai ,kad mes sienu nesaugosi o praleisim i europa ir tegu dega kur nori visos valstybes,nes jie jauciasi nepasiekemi,jie su rusais vasi- vasi o mes tipo cia saugosim juos nuo pabegeliu,nenori bendrai spresti tai ir pasiimkit ta dovana sau,vokietijai,kas svarbiausia vokietija tyli o pati kazkada kviete pas save ,tegu dabar dziaugiasi savo sveciais,

Zemaitis

Zemaitis portretas
O mes ka, neturime priemoniu sunaikinti sia “sunkiaja technika”?! Ai, tiesa, perkame auksinius saukstus ir transporta valdininkams vezioti ir skraidinti…
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių