Quantcast

Iš Jungtinių Tautų misijos Malyje sugrįžo savanorių pajėgų kariai

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą ketvirtadienį sugrįžo Jungtinių Tautų (JT) misijoje Malyje tarnavę Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) kariai, pranešė kariuomenė.

12-asis pajėgų apsaugos vieneto būrys, suformuotas iš savanorių bei profesionalios karo tarnybos karių, pusmetį Vokietijos pajėgų sudėtyje dalyvavo JT vadovaujamoje situacijos stabilizavimo operacijoje MINUSMA (angl. Multinational Intergrated Stabilization Mission-Tarptautinė integruota stabilizavimo misija) rytinėje Malio dalyje, Gao provincijoje.

Anot Lietuvos kariuomenės, pagrindinė Lietuvos karių užduotis – nuolatinė bazės apsauga ir gynyba. Kiekvieną dieną vykdomi budėjimai, trunkantys visą parą.

Laisvą nuo tarnybos laiką lietuviai skyrė tobulinimuisi: susipažino su Vokietijos kariuomenės naudojama autotechnika ir ginkluote, gilino žinias taktinės medicinos srityje, gerino darbo su naudojamais ginklais įgūdžius, nuolatos treniravosi reaguoti į bazės užpuolimo ar apšaudymo situacijas.

KASP nuotr.

„Karybos įgūdžių tobulinimas, mokymasis yra neatsiejama kiekvieno kario darbo dalis. Šie dalykai ne tik tiesiogiai prisideda prie vykdomų funkcijų kokybės, bet taip pat visapusiškai ugdo mūsų karius, o šias žinias jie galės panaudoti ir savo kasdienėje tarnyboje, grįžę į Lietuvą“, – sakė už kovinį rengimą atsakingas būrio vado pavaduotojas viršila Vilius Slavinskas.

Karybos įgūdžių tobulinimas, mokymasis yra neatsiejama kiekvieno kario darbo dalis.

Šešių mėnesių tarnybos laikotarpiu Malyje kariai sutiko Kalėdas, organizavo Sausio 13-osios bėgimą su kitų šalių kariais, Vasario 16-ąją kvietė visus aukoti už laisvę kovojančiai Ukrainai, o Kovo 11-ąją kartu su Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Švedijos kariais žiūrėjo filmą „Emilija iš Laisvės alėjos“.

„Mūsų darbo grafikas yra itin intensyvus, bet laisvu laiku kariai itin aktyviai prisijungia prie įvairiausių bazėje organizuojamų veiklų. Tai parodo, jog galime ne tik puikiai vykdyti savo funkcijas, bet taip pat prisidėti prie įvairiausių sporto renginių atstovaujant Lietuvai bei rodant ir pasakojant apie savo šalį partneriams“, – teigė kapitonas Paulius Stongvilas.

Grįžusius karius Malyje pakeitė KASP Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės kariai.

Jungtinės Tautos operaciją MINUSMA Malyje vykdo nuo 2013 metų ir siekia stabilizuoti padėtį šalyje, remti pereinamojo laikotarpio veiksmų plano įgyvendinimą, apsaugoti civilius gyventojus, propaguoti ir ginti žmogaus teises, rengti humanitarinės pagalbos teikimą, kultūros paveldo išsaugojimą ir padėti užtikrinti teisingumą nacionaliniu ir tarptautinių lygmenimis.

Lietuvos kariai tarnybą šioje operacijoje pradėjo 2017 metų spalį, kiekviename būryje būna apie 10 proc. moterų. Nuo 2003 metų Savanorių pajėgų karių dalyvavo tarptautinėse operacijose Kosove, Irake, Afganistane kaip pėstininkai ir kaip įvairių kvalifikacijų specialistai.


Šiame straipsnyje: KASPmisija malyjekariuomenė

NAUJAUSI KOMENTARAI

O tau,apmaudu,

O tau,apmaudu, portretas
fufaike,?

Va, biški, padirbėja taikiai

Va, biški, padirbėja taikiai portretas
Ir statosi tipo žmonės namus čia! Ko ne gerovės gyvenimėlis!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių