Quantcast

J.Borisovas veržiasi į Lietuvą

Bendrovės "Avia Baltika" vadovas ir dosniausias atstatydinto prezidento Rolando Pakso rėmėjas Jurijus Borisovas jau šeštus metus kovoja dėl prarastos pilietybės ir teisės gyventi Lietuvoje.

Uždari posėdžiai

Vakar Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) vėl atvertė bylą, kurioje J.Borisovas su Migracijos departamentu ir Valstybės saugumo departamentu (VSD) kovoja dėl teisės gyventi Lietuvoje.

Nei pats dabar Rusijoje gyvenantis J.Borisovas, nei į teismą kaip trečiasis asmuo kviesta jo žmona Irina Borisova teisme nepasirodė. Jiems atstovauja advokatai Adomas Liutvinskas ir Vytautas Sirvydis.

Vakar VSD atstovas paprašė bylą nagrinėti uždarame posėdyje, nes, anot jo, teisme, nors byloje esanti įslaptinta medžiaga bus pateikta tik teismui, "vienokio ar kitokio pobūdžio informacija gali išplaukti nevalingai".

Tam prieštaravo Borisovų atstovai. Jie pabrėžė, kad privaloma vadovautis Europos žmogaus teisių konvencijomis, tačiau teismo sprendimas buvo kategoriškas – byla bus nagrinėjama uždaruose posėdžiuose.

Nežino net advokatai

Medžiagoje, kuri bus pateikta teismui, pasak VSD atstovo, nėra jokios naujos informacijos, kurios anksčiau nebūtų matę teismo proceso dalyviai. Šia įslaptinta informacija teismai rėmėsi ir anksčiau.

"Mes nežinome, ką jie ten turi. Tą medžiagą VSD atstovas visada atsinešdavo, pateikdavo teisėjams, šie išeidavo į pasitarimų kambarį, susipažindavo ir vėl grąžindavo", – dienraščiui sakė advokatas A.Liutvinskas.

p>VSD atstovo teigimu, teismui pateikiama medžiaga pažymėta skirtingomis slaptumo žymomis – nuo riboto naudojimo iki visiškai slaptų. Vakar prašymą susipažinti su riboto naudojimo medžiaga pateikė ir Borisovų atstovai.

"Riboto naudojimo medžiagai taikomas penkerių metų terminas. Penkeri metai jau praėjo", – savo prašymą motyvavo V.Sirvydis. Šis advokatų prašymas buvo atmestas. "Kaip ginti, kai nežinai, kas ten yra?" – piktinosi Borisovams atstovaujantys advokatai.

Teismų maratonas

Lietuvos pilietybės J.Borisovas neteko 2003 m. gruodžio 31 d., įsigaliojus dieną prieš tai paskelbtam Konstitucinio Teismo nutarimui, kuris tapo pagrindu surengti apkaltą prezidentui R.Paksui ir jį atstatydinti.

Viename iš nutarimo punktų buvo teigiama, kad R.Paksas, 2003 m. balandžio 11 d. išimties tvarka suteikdamas J.Borisovui pilietybę, pažeidė Konstituciją. Jau kitą dieną R.Pakso dekretas buvo pripažintas negaliojančiu, Migracijos departamentas pareiškė, kad verslininkas kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, ir pasiryžo jį išvyti iš Lietuvos.

Bendrovės "Avia Baltika" vadovas kreipėsi į teismą ir teigė, kad pilietybė jam atimta neteisėtai. Prasidėjo teismų maratonai.

Vien LVAT šią bylą atverčia jau mažiausiai šeštą kartą, o apeliacine tvarka byla čia nagrinėjama jau ketvirtą kartą.

Dėl atimtos pilietybės J.Borisovas yra kreipęsis ir į Europos Žmogaus Teisių Teismą. Pasak A.Liutvinsko, šiam teismui paduotos trys peticijos, tačiau byla dar neišnagrinėta. "Jie laukia sprendimo Lietuvoje ir niekaip nesupranta, kad tokia byla gali tęstis šešerius metus", – kalbėjo advokatas.


Prezidentinis skandalas

J.Borisovas dar iki R.Pakso dekreto turėjo Lietuvos pilietybę, bet jos atsisakė, nes dėl Rusijoje plėtojamo verslo panoro tapti šios šalies piliečiu.

2002 m. per prezidento rinkimų kampaniją J.Borisovo vadovaujama "Avia Baltika" R.Paksui oficialiai paaukojo 1 mln. litų. Neoficialiai buvo kalbama apie keliskart didesnę sumą. Už šiuos pinigus R.Paksas J.Borisovui esą pažadėjo suteikti Lietuvos pilietybę, paskirti jį savo patarėju, suteikti generolo laipsnį ir t. t.

Kilus skandalui, 2004 m.balandžio 6 d. R.Paksas per apkaltą neteko prezidento posto, o J.Borisovas, remiantis slapta VSD įrašytais pokalbiais, buvo teisiamas dėl grasinimų prezidentui.

2004 m. lapkričio 22 d. Vilniaus 1-asis apylinkės teismas pripažino J.Borisovą kaltu naudojus psichinę prievartą prieš R.Paksą ir skyrė jam 10 tūkst. litų baudą. Pasak advokato J.Liutvinsko, būtent šia sena istorija vis dar naudojasi VSD ir teigia, kad gyvendamas Lietuvoje J.Borisovas gali kelti grėsmę valstybės saugumui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių