Quantcast

A. Jakubauskas atsiprašė dėl interviu: supraskite, esu du mėnesius ujamas

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovas Adas Jakubauskas sako apgailestaujantis dėl savo komentarų Krymo totorių televizijai, kad jo atleidimo siekia „leftistinių pažiūrų“ politinės grupės.

Jis tvirtino pasirinkęs netinkamą retoriką ir taip pasielgęs dėl patirto nuovargio.

„Atsiprašau dėl šito pasisakymo, buvau pagautas gatvėje, kada ėjau namo, kada grįžau namo, iš tiesų, buvo techniniai nesklandumai. Visi esame pavargę. Esu ujamas du mėnesius. Ko gero, peržiūrėjęs šį įrašą, turiu pripažinti, kad man irgi buvo pačiam nesmagu. Bet supraskite, kad esu du mėnesius persekiojamas“, –  žurnalistams penktadienį sakė A. Jakubauskas.

Keliskart klausimas, jis nekomentavo, ar atsiriboja nuo savo teiginių, ar ir toliau laikosi išsakytos nuomonės.

„Nenoriu dabar komentuoti. Patikėkite, tas įrašas buvo daromas turbūt prieš dešimt dienų. Nežinojau, kada jis bus paleistas į eterį. Tikrai toks moralinis nuovargis buvo, tikrai atsiprašau“, – pridūrė jis.

Visi esame pavargę. Esu ujamas du mėnesius. Ko gero, peržiūrėjęs šį įrašą, turiu pripažinti, kad man irgi buvo pačiam nesmagu. Bet supraskite, kad esu du mėnesius persekiojamas.

Jis taip pat sveikino Seimo valdybos sprendimą siūlyti jį atleisti Seimui.

„Vertinu labai palankiai, tai ko gero vienintelis galimas sprendimas šioje situacijoje. Demokratinėje visuomenėje, jei kyla abejonių dėl galimybės eiti pareigas, visada reikėtų pasitikrinti. Jei bus nuspręsta, kad pareigūnas, taigi aš, negaliu eiti pareigų – vienas sprendimas, jei bus nuspręsta, kad aš galiu eiti pareigas, tikiuosi, kad netrukdomas galėsiu dirbti iki kadencijos pabaigos, taigi – iki 2025-ųjų liepos 1-osios“, – tvirtino Genocido centro direktorius.

Jis kartojo, kad pats trauktis iš pareigų neketina dėl „nepadarytų darbų arba dėl pirmtakų padarytų darbų“.

A. Jakubauskas tvirtino, kad 2019-ųjų birželį tuometinių valdančiųjų suburta darbo grupė konstatavo centre labai daug pažeidimų, ypač dėl kardinolo Vincento Sladkevičiaus, aktoriaus Donato Banionio ir dirigento Sauliaus Sondeckio figūravimo sovietų saugumo KGB bylose.

„Aš ėmiausi tobulinti šitą darbą, norėjau ir noriu sutvarkyti, kad darbas centre būtų sklandus. Bet, deja, 17 centro istorikų suprato kitaip. Pabrėšiu – tai šeštadalis visų darbuotojų, kurie buvo nepatenkinti, 61 darbuotojas pareiškė paramą centro vykdomoms pertvarkoms. Taigi, jei Seimas patikės – dirbsime toliau“, – teigė jis.

Interviu televizijai ATR šią savaitę A. Jukubauskas tvirtino, kad jo vadovaujamas LGGRTC atstovauja tradicinėms pažiūroms ir susiduria su „leftistinių pažiūrų“ grupių spaudimu. Jis taip pat sakė turintis „sveikos Lietuvos visuomenės“ palaikymą ir neabejoja, kad Seime nepakaks politinės valios jį atstatydinti.

„Atvejai, kai jaunoji karta išrenkama į parlamentą, turi savo pasekėjų, stengiasi visas šias leftistines pažiūras – vienalytes santuokas, narkotikų dekriminalizaciją ir t. t. įdiegti Lietuvos visuomenėje. Taip nutiko, kad Lietuvoje mes tapome kaip ir šių įvykių dalimi, nes mes kaip ir atstovaujame tradicinėms vertybėms, o parlamente iškilo tam tikrų valdininkų, kurie atstovauja kitam sparnui, paskyrimo klausimas, iškilo toks pasipriešinimas“, – televizijai kalbėjo Genocido centro vadovas.

Šiems pasisakymams pradėjus plisti socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje, įrašas iš „Youtube“ platformos penktadienį buvo išimtas. A. Jakubauskas sako apie tai nieko nežinantis.

LGGRTC vadovas taip pat teigia pritariantis opozicijos lyderio Sauliaus Skvernelio minčiai, jog centre reikėtų atlikti „nepriklausomą psichologinį auditą“ apie psichologinį klimatą įstaigoje. Jis atmeta kai kurių darbuotojų kaltinimus vykdant spaudimą, prašydamas pateikti „bent vieną įrodymą“ dėl spaudimo ar mobingo.

„Pasakysiu tiesiai – du mėnesius pats patiriu mobingą ir mano šeima patiria psichologinį spaudimą. Bet aš esu akademinės bendruomenės žmogus, aš niekada netaikiau tokių elementų, kaip mobingas, spaudimas, teroras, dvasinis spaudimas, patikėkite, tai – ne mano moralinės nuostatos“, – aiškino centro vadovas.

Pasakysiu tiesiai – du mėnesius pats patiriu mobingą ir mano šeima patiria psichologinį spaudimą.

Krymo totorių televizijai ATR jis tvirtino neabejojantis, kad turi Seimo daugumos palaikymą ir jo atleisti nepavyks.

„Tai praktiškai neįmanoma. Todėl, matyt, valdantieji suprato, kad tokiu būdu manęs atleisti nepavyks, todėl greičiausiai bus pristatytas koks nors kitas planas“, – televizijai teigė A. Jakubauskas.

Seimo valdyba penktadienį parlamentui pasiūlė atleisti A. Jakubauską iš Genocido centro direktoriaus pareigų. Jis centrui vadovauja nuo pernai vasaros.

Sprendimą valdyba priėmė po specialiai suburtos darbo grupės tyrimo. Jo išvadose teigiama, kad A. Jakubauskui nepavyksta užtikrinti sklandaus institucijos darbo, kyla susipriešinimas, o viešai nagrinėjama situacija centre menkina įstaigos dalykinę reputaciją. Daug diskusijų sukėlė A. Jakubausko sprendimas iš pareigų atleisti istorikę Mingailę Jurkutę.

Pagal įstatymą, centro direktorių skiria ir atleidžia Seimas.

A. Jakubauskas taip pat yra Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas, Krymo totorių Medžliso (Tautinio Parlamento) atstovas Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jakub

jakub portretas
Jakubauskas visuomet mego zogliruoti savo galia rankose, bet kai jau pries darbdavi sukyla jo pacio pavaldiniai, pradeda pareiti autokratizmo dvokas is jo kontoros.

Istorijos Mokytoja

Istorijos  Mokytoja portretas
Kas mąsto valstybiškai \ tautiškai , kas domisi istorija ar dėsto ją-------- ----būtinai už Adą J.

Anonimas

Anonimas portretas
p.JAKUBAUSKAI,Jūs tvirtas ir sąžiningas žmogus.Dori ir sąžiningi nuomonėLietuvos žmonės visi tiki Jūsų dideliu žinių bagažu ,aukšta morale ir žmogišku padorumu.Pasilikite šiose pareigose ir pagelbėkite mums visiems ir Lietuvai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių