Quantcast

Išvydusi sąskaitą už laiptinės elektrą gyventoja liko be žado: išsigandau, kai pamačiau

  • Teksto dydis:

Daugiabučio gyventojai, išvydę laiptinės elektros sąskaitą, liko pakraupę, praneša LNK.

„Va, dabar sausio mėnuo. Išsigandau, kai pamačiau – 122 eurai“, – sakė gyventoja.

Trejus metus iš eilės sausio mėnesio sąskaitos siekdavo 30 eurų. Tai reiškia, keturis kartus mažiau nei dabar.

„Šiame name apie 50 proc. – dešimties būtų savininkai yra pensinio amžiaus. Aš dabar pagalvoju – už laiptinės apšvietimą reikia mokėti apie dešimt eurų“, – kalbėjo Bendijų pirmininkų asociacijos pirmininkė Veronika Lementauskienė.

Laiptinių sąskaitos nustebino ne tik šiauliečius. Pavyzdys Vilniuje, kiek vieno daugiabučio gyventojas mokėjo už elektrą bendro naudojimo patalpose pernai kovą, ir kiek gruodį. Sąskaita – tris kartus didesnė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„2022 metų ketvirtajame ketvirtyje sąskaitos buvo apie du su puse, tris kartus didesnės nei buvo prieš tai buvusiais laikotarpiais“, – sakė Lietuvos būsto rūmų prezidentas Miroslavas Monkevičius.

Daugiabučių bendrijos ir administratoriai pateko į trečiąjį elektros liberalizavimo etapą. Vadinasi, laiptinėms vis dar tiekiama visuomeninė elektra iš „Igničio“. Pernai vienos laiko zonos tarifas po valstybės kompensacijos buvo 0,24 euro už kilovatvalandę. Šių metų pirmą pusmetį – 0,28 euro. Tad sąskaitos turėjo augti 15 proc., o ne tris ar keturis kartus.

„Reikėtų žiūrėti jų suvartojimą, daryti analizę ir tuomet aiškintis priežastis“, – aiškino bendrovės „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

„Visose laiptinėse yra judesio davikliai. Jie naudojami tik tada, kai ateina gyventojai – dešimt sekundžių suveikia elektros lemputė ir viskas“, – pasakojo Bendijų pirmininkų asociacijos pirmininkė.

Anot „Igničio“, Šiaulių daugiabutyje sąskaita šoktelėjo, nes elektra skaičiuojama pagal dvi laiko zonas – dieninę ir naktinę.

„Dieninio tarifo kaina net ir po kompensacijos, deja, yra aukštesnė. Po kompensacijos naktinis tarifas yra 0,28 euro, o dieninis – 0,34,5 euro“, – aiškino „Ignitis“ atstovė

Namų bendrijos ir administratoriai privalo deklaruoti suvartotos elektros kiekį iki mėnesio paskutinės dienos. Tačiau, anot reguliuotojo, praktikoje dažnai vėluoja. Todėl sunaudota elektra persikelia į kitą mėnesį ar net kelis mėnesius. Todėl atitinkamai galutinė mokėtina suma tam tikrą mėnesį gali būti didesnė.

Daugiabučių valdytojams visuomeninė elektra bus tiekiama iki 2025 metų pabaigos. Šią akimirką ji – brangesnė nei dalies nepriklausomų tiekėjų pasiūlymai. „Dieninis tarifas siekia 0,28 euro. Naktinis tarifas – 0,18 euro. Tai, be abejo, būtų maloniau ir patogiau gyventojui turėti tokį tarifą, negu 0,28 euro“, – sakė „Lietuvos butų ūkis“ asociacijos prezidentė Vladzė Prunskienė.

Kodėl valstybė kompensuoja „Igničiui“ brangesnę elektrą, jei daugiabučiai galėtų būti apšviečiami pigiau, ministerija atsakė raštu:

„Energetikos ministerija renka informaciją ir planuotų peržiūrėti įstatyminę bazę. Šis klausimas – bendrijų/administratorių veikla elektros rinkos sektoriuje, yra šių metų darbų dienotvarkėje. Galėtume pakomentuoti keletą galimų siūlymų, tačiau tik kitą savaitę“.

Anot reguliuotojo, daugiabučių valdytojai gali nepriklausomą tiekėją rinktis anksčiau numatyto termino. Gyventojai balsuoja už kitą tiekėją, o bendrija ar administratorius sudaro naują sutartį.

„Kaip ir bet kuris kitas vartotojas, daugiabučių namų valdytojai, atstovaudami vartotojų interesams, turi teisę bet kada pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją“, – aiškino VERT vartotojų teisių gynimo ir informavimo skyriaus vedėja Kristina Engelgard-Tkačuk.

Bendrijoms tiekėjas gali siūlyti ir buitinių vartotojų planus. Buvęs energetikos ministras ragina daugiabučius neišsilakstyti iš visuomeninio tiekimo. „Siūlyčiau nieko nedaryti. „Ignitis“ ir toliau yra monopolinis žaidėjas energetikos rinkoje su absoliučia dauguma vartotojų ir visiškai nekontroliuojamas valstybės. Nors valstybė turi didžiąją akcijų dalį“, – patarė buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Dabartinė visuomeninio tiekimo elektros kaina daugiabučiams galioja iki birželio 30-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

putinas is dziaugsmo katuciu ploja....

putinas is dziaugsmo katuciu ploja.... portretas
ai kaip faina labusu didziagalviai sugalvojo sankcijas ir tauta verkia .... sugalvojo elektros rinkos libedurizacija ir vel tauta verkia....ir nieks neima spragilo ka uzvozt aferistams per galva...galvoju reiks pult pabaltiji nes visvien jie jau niekada nesusiburs ir neparodys pasipriesinimo nuskurdintojams baudejams provokatoriams ir apmokestintojams

Anonimas

Anonimas portretas
Pamiršau pamineti, kad 5 LED lemputes per mėnesį anot Igničio, išpleškina laiptineje uz 125 eurus elektros. Gražu ? Nebemokesiu jam daugiau išvis.

Anonimas

Anonimas portretas
Uz laiptinės apšvietimą moku ketvirtadalį to, ka moku už buto elektrą. Įtariu, tas Ignitis sukciauja. Bet kaip irodyti ? Matyt, nebemokesiu uz tai išvis. Tegul tas sukčių Ignitis teisiasi su manimi arba išjungia laiptinės apšvietimą. Kuris laiptinės gyventojams kainuoja 125 eurus per mėnesį su LED lemputemis.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių