Quantcast

Įstaigų dėl vaikų kambarių įrengimo tikrinti neketinama, paliekama jų pačių atsakomybei

Įstaigų dėl vaikų kambarių įrengimo tikrinti neketinama, patalpų pritaikymas tokiems poreikiams paliekamas jų pačių atsakomybei.

Kaip BNS šią savaitę sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovė Kristina Stepanova, informacija apie tai, kurios institucijos ar įstaigos jau įrengė vaikų kambarius nėra renkama.

„Vaikų valandinės priežiūros kambariai yra numatyti kaip priemonė padėti darbuotojams sėkmingiau derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus, todėl tai – papildoma priemonė įstaigoms, institucijoms rūpintis savo darbuotojų ir jų šeimų gerove“, – sakė SADM Šeimos ir vaiko teisių apsaugos grupės vadovė.

„Atitinkamai, tokio kambario įrengimas yra pačios įstaigos, institucijos, ar organizacijos atsakomybė. Svarbu ir tai, kad įstaiga, kuri nevykdytų įstatymo, šiuo atveju pažeistų teisėtus savo darbuotojų lūkesčius“, – pridūrė ji.

Planuoja įrengti apie 40 vaikų kambarių

Vaikų kambariai nuo kitų metų privalo atsirasti visose didesnėse įstaigose.

Tai numatyta Seimo dar balandį priimtame, pagal kurį valstybės ir kitose įstaigose, kuriose numatyta 100 ir daugiau valstybės tarnautojų ar darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, pareigybių, turi būti įrengti vaikų kambariai trumpalaikei priežiūrai.

Turto bankas BNS nurodė dėl vaikų kambarių apklausęs pusšimtį institucijų, patenkančių po įstatymo rėmais. Iš jų maždaug keturiose dešimtyse Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje reikės įrengti vaikų kambarius.

„Bet yra tokių atvejų, kaip, pavyzdžiui, VMI, kurios net keturiuose padaliniuose dirba po daugiau nei šimtą žmonių, tai tokiai institucijai įrengsime keturis vaiko kambarius per Lietuvą“, – BNS sakė Turto banko atstovas Karolis Vaitkevičius.

Tokių patalpų pritaikymas atsieis iki 300 tūkst. eurų.

Vis dėlto K. Vaitkevičius pabrėžė, kad Turto bankas rūpinasi tik valstybės turto pritaikymu, už savivaldybių ir joms pavaldžių įstaigų patalpose esančių vaikų kambarių pritaikymą yra atsakingos jos pačios.

Dar įrenginėja

Vyriausybėje ir Prezidentūroje vaikų kambariai įrengti kiek anksčiau.

„Prezidentūra įrengė vaikų kambarį buvusios bibliotekos patalpose. Kambaryje yra žaidimų ir knygų įvairaus amžiaus vaikams ir vietos prisėsti ir dirbti vaikus prižiūrintiems tėvams“, – BNS nurodė Prezidentūra.

Tuo metu Seimo rūmuose vaikų priežiūros kambarys pradės veikti nuo sausio, šiuo metu jau yra veikiantis vaikų kambarys Seimo lankytojų centre.

Dalis ministerijų taip pat vaiko kambarių dar neturi, bet planuoja, kad jie atsiras nuo kitų metų pradžios. Tarp jų – Užsienio reikalų, Kultūros, Energetikos, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos.

Tačiau yra tokių, kurios vaikų kambarius pritaikė jau šiemet, pavyzdžiui, Susisiekimo, Krašto apsaugos ministerijos (KAM).

„Vaikų užimtumo kambarys įrengtas 2022 metų spalio mėnesį. Ši 32 kvadratinių metrų patalpa yra pritaikyta ikimokyklinio, priešmokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikams. Vienu metu kambaryje gali būti iki 10 vaikų“, – BNS nurodė KAM.

Teisingumo ministerija taip pat nurodė turinti vaikų kambarį, tačiau ketina jį patobulinti: „Šiuo metu kartu su Turto banko atstovais kambarys yra tobulinamas, kad visiškai atitiktų nuo 2023 metų sausio įsigaliosiančiose Seimo priimtose Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisose numatytus reikalavimus.“

Privačiame sektoriuje, kitose įstaigose ar organizacijose įsirengti vaikų kambarius rekomenduojama, esant poreikiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oi

oi portretas
kaip cia dar nera vaiku kambariu ministerijos vadovaujamos karalienes morkos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių