Quantcast

Išpildė VRK prašymą: gyventojai apie rinkimus gavo perspėjimo žinutes

Vyriausiosios rinkimų komisijos prašymu, Vilniaus miesto gyventojai trečiadienį įspėjamosiomis žinutėmis gavo informaciją apie sekmadienį vyksiančius Seimo rinkimus ir saugumo sąlygas balsuojant.

Žinutės išsiųstos per gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemą, kaip to prašė VRK, nors vos prieš pusvalandį iki pranešimo komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė patikino, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) ir Vyriausybė nesutinka žmonių informuoti tokiu būdu.

Pranešimu informuojama, kad rinkėjai spalio 11-osios Seimo rinkimuose turėtų pasiimti asmens dokumentą, savo rašiklį ir veido kaukę.

Esantiems saviizoliacijoje nurodoma registruotis telefonu 1855, kad jie galėtų balsuoti namuose.

PAGD nurodė, kad pranešimą išsiuntė Vilniaus miesto savivaldybė, turinti tokias technines galimybes, tačiau šis veiksmas su departamentu nebuvo suderintas.

„Vilniaus miesto savivaldybė informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą, kad ketina siųsti trumpąjį perspėjimo pranešimą gyventojams. Jis buvo išplatintas nesulaukus departamento atsakymo. Departamentui yra suteikti įgaliojimai koordinuoti gyventojų perspėjimo eigą“, – BNS nurodė departamentas.

Pasak PAGD atstovės spaudai Vidos Šmigelskienės, žinutes gavo tik vilniečiai.

„Informacija buvo išsiųsta tik Vilniaus miesto gyventojams. Visoms savivaldybėms suteikta teisė perspėti gyventojus, tokią teisę savivaldybės turi“, – BNS patikino ji.

Mes įsiklausėme į VRK pagalbos prašymą ir remdami Konstitucijoje įtvirtintą teisę dalyvauti rinkimuose, tą žinutę išsiuntėme.

Anot jos, tikimasi, kad ši situacija dar bus analizuojama.

PAGD taip pat pabrėžia, kad gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema žmonės gali būti informuojami apie gresiančias ar susidariusias ekstremaliąsias situacijas, kai kyla grėsmė jų gyvybei, sveikatai ar turtui ir ši sistema „nėra skirta kvietimams siųsti“.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis patvirtino, kad pranešimą išplatino savivaldybė, nesulaukusi PAGD pritarimo.

„Išgirdus, kad Vyriausioji rinkimų komisija prašė, o Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas neleido žinutės išsiųsti, mes įsiklausėme į VRK pagalbos prašymą ir remdami Konstitucijoje įtvirtintą teisę dalyvauti rinkimuose, tą žinutę išsiuntėme“, – BNS nurodė jis.

L. Matjošaitytė trečiadienį pakartojo, kad komisija, prašydama informuoti apie balsavimo sąlygas esantiems saviizoliacijoje, į PAGD kreipėsi dar liepą ir net kelis kartus gavo atsakymą, kad gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema nėra skirta tokio tipo informacijai, o naudojama tik įspėjimams apie ekstremalius įvykius.

„Aš dar kartą kreipiausi į Vyriausybę, taip pat į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą su prašymu skelbti žinutes, kviečiančias rinkėjus pasinaudoti galimybe balsuoti namuose, jei jie yra saviizoliacijoje. Tačiau mane pasiekė žinios, kad tokių galimybių nėra“, – teigė ji.

Seimo rinkimai vyks spalio 11-ąją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Nėra tikslo balsuoti. Nes negali rinkti ką nori o tą tik kurį pasiūlo .Paskiau dar drįsta sakyti ,kad turite tai, ką išsirinkote.Melas per akis.

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
kiek teko su žmonėmis kalbėti,visi jau nemato už kokius vagis balsuoti.Vieni ruošiasi gadinti biuletenius,kiti visai neiti.Reiškia,kad už tuos,kurie neis,kažkas prabalsuos.Jau syki man buvo toks atvejis.Su žmona atėjom balsuoti 19,45 o mūsų vietoje jau prabalsuota.TAIP,KAD VAGYS,AFERISTAI UŽ SAVE BALSUOKITE PATYS.PIRMĄ KARTĄ MŪSŲ ŠEIMOS ŽMONĖS IGNORUOS VAGIŲ RINKIMĄ Į SEIMĄ.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių