Quantcast

Įspėja: už netinkamą eglučių išmetimą gresia didžiulės baudos

  • Teksto dydis:

Dažnas vaizdas po švenčių, kai niekam nebereikalingos eglutės įmetamos į konteinerius arba tiesiog paliekamos šalia jų, informuoja LNK žinios.

Gatvėje sutikti praeiviai kalbėjo apie skirtingus kalėdinių eglučių panaudojimo būdus – vieniems tai puikus kompostas, kiti puošia dirbtines eglutes, tad su jomis atsisveikina tik iki kitų švenčių.  

Yra surinkimo vietos arba galų gale galiu į sodą nuvežti sukurianti židinyje, bet jau į šiukšlyną tai tikrai nenešu.

„Dirbtinė eglutė. Ir mes ją padėsime kitiems metams. Tokių problemų nėra ir man gėda už tokias problemas, kurios čia mėtosi“, – kalbėjo praeivis.

„Mes tai karpome ir į atliekų rūšiavimą dedame, savo kompostą tiksliau, nes šilauoges patręšti truputį spygliukai reikalingi“, – apie praktinį eglučių panaudojimo būdą pasakojo kitas kalbintas vyras.

„Yra surinkimo vietos arba galų gale galiu į sodą nuvežti sukurianti židinyje, bet jau į šiukšlyną tai tikrai nenešu“, – kalbėjo praeivė.

Pavyzdžiui, Šiauliuose eglutes sausio 7-8 dienomis surinkinės specialūs tam skirti sunkvežimiai. „Labai prašome nepalikti eglučių prie konteinerių, nenumesti jų patvoryje, o saugokime mūsų miestą, kad jis būtų švarus ir tvarkingas, o eglutes atneškite antriniam panaudojimui. Taip pat prašome eglutes atnešti nupuoštas, ne vazonuose“, – kalbėjo „Šiaulių energijos“ atstovė.

Gresia didžiulės baudos

Eglutės bus panaudotas kaip biokuras miestui šildyti. Beje, kai kurie miestai leidžia eglutes palikti šalia buitinių konteinerių, tikslesnės informacijos reikėtų klausti savivaldybių, kuriose gyvenate. Tačiau eglučių tikrai negalima palikti nei pamiškėse, nei miškuose, nei laukuose mesti į buitinių ar antrinių žaliavų konteinerius. Už tai gresia bauda net iki 600 eurų.

Stop kadras

„Kaimynai gali pamatyti ir užfiksuoti. Žmonės šiuo metu tikrai yra labai sąmoningi ir būna taip, kad mūsų kolegos iš Viešosios tvarkos skyriaus gauna tokius pranešimus, kad kažkas palieka atliekas tam neskirtoje vietoje“, – kalbėjo Vilniaus savivaldybės atstovas Gintautas Runovičius.

Sostinėje jau įrengta ir visą sausį veiks 90 specialių aptvertų vietų, kur galima palikti nebereikalingas eglutes. Vien pernai tvarkytojai surinko per 5 tūkst. kub. m eglučių. „Daug jų yra, žmonės prašo, kad daugiau būtų tų vietų. Aišku, norėtųsi, kad gyventojams jų būtų dar daugiau, bet visur neįrengsi jų“, – teigė G. Runovičius.

Kurs Kalėdų mišką

Žmonės šiuo metu tikrai yra labai sąmoningi ir būna taip, kad mūsų kolegos iš Viešosios tvarkos skyriaus gauna tokius pranešimus, kad kažkas palieka atliekas tam neskirtoje vietoje.

Vazonuose esančias nekirstas eglutes galima pabandyti ir pasodinti. Norint, kad eglutės išgyventų kambaryje, pirmiausia reikia pasirūpinti, jog jos neišdžiūtų. Bet ir laistyti nereikia per daug, kad nesupūtų šaknys. Jei žemė neįšalusi, geriausia eglutę pasodinti iškart. Jei yra įšalas, eglutę prie šalto oro reikia pratinti po truputį – išnešti į balkoną ar į lauką, sodinti – pavasarį.

Vilniaus savivaldybė pradeda naują akciją – vazonuose augančias eglutes ragina sodinti į naujai kuriamą Kalėdų mišką Verkių regioniniame parke netoli Verkių rūmų. 

„Statistika nėra tokia linksma, labai didelė dalis vis dėlto neprigyja tų eglutę. Jeigu bent kas penkta prigis, vis tiek tai bus neblogai. Be abejo, eglutė jau bus pasodinta, jau bus Kalėdų miško dalis. Bus galima atvažiuoti kiekvienais metais ir po daug kartų aplankyti, pažiūrėti, kaip ji laikosi – ar apskritai laikosi ir nenudžiūvo“, – kalbėjo Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Sodinti eglutes Vilniaus savivaldybė kviečia kovo mėnesį. 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

viskas gerai

viskas gerai portretas
KRATC informuoja: "Taip pat nupuoštas žaliaskares galima palikti prie konteinerių – vežėjas kartą per savaitę jas surenka apvažiavimo būdu." Taip kad zmones, nekurkite bereikalo visi automobiliu ir neterskite gamtos, nes apvaziuos spec transportas ir surinks eglutes tvarkingai.

Budrus klaipėdietis

Budrus klaipėdietis portretas
Taip pastebėjau, kaip sutemus iš Pievų tako gyv. namų buvo išneštos nupuoštos eglutės ir numestos prie buitinių atliekų konteinerių Klaipėdoje prie Stomatologijos poliklinikos. Nors ir vieni, ir kiti gyventojai turi savo transportą ir galėjo išvežti jas ten, kur ir nurodyta (Žardininkų g. 16, Kuncų g. 5, Liepų g. 36, Kretingos g. 27, Žolynų g. 22. Taip pat sausio mėnesį eglutės priimamos visose Klaipėdos miesto didžiųjų atliekų aikštelėse: Tilžės g. 66A, Plieno g. 13, Šiaurės pr. 30). Toks jau mentalitetas mano kaimynų. Skųsti juos kol kas susilaikau, nors esu nufilmavęs).

Kirvis

Kirvis portretas
Vajeeeeee, kaip baisu..... Didziules baudos... Vai vai vai... O uz biudzeto istaskyma, nieko?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių