Quantcast

Įspėja: platinami netikri šaukimai į Lietuvos kariuomenę

  • Teksto dydis:

Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba ( KPKT) praneša nei savivaldybėms, švietimo ar kitoms įstaigoms, nei karo prievolininkams nesiuntusi nurodymų 2020 m. gruodžio 10 d. vykdyti šaukimo procedūras ir atvykti į regioninius karo prievolės ir komplektavimo skyrius bei poskyrius.

KPKT pažymi, kad gruodžio 9 dieną tam tikriems adresatams elektroniniu būdu platintas melagingas pranešimais su antrašte „Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba patikslina karo prievolininkų sąrašus“.

2020 metų šaukimas į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą ( NPPKT) buvo užbaigtas šių metų gruodžio 7 d., o nauji karo prievolininkų sąrašai bus sudaromi 2021 m. sausio 7 dieną. Taip pat, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, nuo lapkričio 7 d. iki karantino pabaigos, buvo pakeista karo prievolininkų aptarnavimo tvarka ir visi jaunuoliai buvo kviečiami pateikti duomenis bei kontaktuoti su KPKT nuotoliniu būdu ir nevykti į KPKT skyrius ir poskyrius.

Visa oficiali informacija apie šaukimo procedūras, naujienas ir pokyčius yra skelbiama interneto svetainėse karys.lt ir kam.lt arba paskambinus nemokamu tel. 880012340.

KPKT ragina ignoruoti tokio pobūdžio melagingus pranešimus ir informuoti atitinkamas institucijas, taip pat ir Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybą.

Kompleksinė kibernetinė ataka

Užsienio reikalų (URM), Krašto apsaugos (KAM) ministerijos bei Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) ketvirtadienį pranešė apie jų vardu platinamas melagingas naujienas dėl neva sulaikyto Lenkijos diplomato ir šaukimų atlikti karo prievolę.

URM tai įvardija kaip „kompleksinę kibernetinę-informacinę ataką“ prieš šalies institucijas.

„Pranešimas apie neva Lietuvos užsienio reikalų ministerijos įteiktą notą Lenkijos ambasadai Lietuvoje dėl šio klausimo neatitinka tikrovės. Koordinuodamiesi su kitomis atsakingomis Lietuvos institucijomis, darome išvadą, kad  tai yra kompleksinė kibernetinė-informacinė ataka“, – teigia URM.

Koordinuodamiesi su kitomis atsakingomis Lietuvos institucijomis, darome išvadą, kad  tai yra kompleksinė kibernetinė-informacinė ataka.

Ministerija teigia pastebinti pastaruoju metu suintensyvėjusias kibernetines-informacines atakas, kuriomis „siekiama pakenkti draugiškiems Lietuvos-Lenkijos santykiams ir kiršinti lietuvių ir lenkų tautas“.

Melaginga žinutė trečiadienio vakarą paskelbta ir VSAT tinklalapyje, neteisėtai prisijungus prie sistemos, ji išimta ketvirtadienio ryte, BNS informavo tarnybos atstovas Giedrius Mišutis. Žinutėje buvo melagingai skelbiama apie neva Lietuvos-Lenkijos pasienyje sulaikytą Lenkijos ambasados Lietuvoje diplomatą, gabenusį narkotikus, ginklus ir pinigus ir įteiktą notą Lenkijos ambasadai.

„Buvo neteisėtas prisijungimas, paskelbta jokio pagrindo neturinti informacija. Mes ją pašalinome, kreipėmės į Kertinį valstybės komunikacijų centrą, kur valstybės įstaigos laiko savo duomenis, tarp jų – ir mes, informavome, ką matome, kaip administratoriai, su aplinkybėmis ir paprašėme pagalbos bei tolesnio situacijos išsiaiškinimo. Melaginga žinia buvo apie lenkų diplomato sulaikymą“, – teigė G. Mišutis.

Valstybinės institucijos ne pirmą karta patiria panašių incidentų, URM rugsėjį jau yra įspėjusi apie jos vardu paskleistą melagingą informaciją, neva ministras Linas Linkevičius ragina siųsti „taikos palaikymo pajėgas“ į Baltarusiją.

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai pastaruoju metu tvirtina pastebintys suaktyvėjusį neigiamos ir klaidinančios informacijos skleidimą viešojoje erdvėje, socialiniuose tinkluose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
ko gero u spec t darbas stebet kokiu greiciu sus irinks?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių