Quantcast

Įsigalioja teisė tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą

  • Teksto dydis:

Nuo rugsėjo 1 dienos įsigaliojo teisė gyventojams tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Atitinkamą įstatymą Seimas priėmė kovą, bet jo įsigaliojimas buvo atidėtas beveik pusmečiui.

Į Konstitucinį Teismą galima kreiptis tik prieš tai išnaudojus visas kitas teisinės gynybos priemones.

Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas pabrėžė, kad į šį teismą galima kreiptis tik dėl paties asmens, o ne dėl kitų asmenų pažeistų teisių ar laisvių, individualus skundas negali būti paremtas abejonėmis apskritai Lietuvoje galiojančio įstatymo atitiktimi Konstitucijai.

Skųsti Konstituciniam Teismui galima ne sprendimą ar nuosprendį, bet įstatymą ar kitą teisės aktą, kuris taikytas priimant minėtą sprendimą.

Prašymas gali būti paduotas ne vėliau kaip per keturis mėnesius nuo galutinio ir neskundžiamo bendrosios kompetencijos ar administracinio teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos.

D. Žalimo teigimu, individualus konstitucinis skundas reiškia, kad „žmonės įgyja dar daugiau galimybių dalyvauti valstybės valdyme – jie gali taisyti politikų klaidas“.

Iki šiol kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl teisės aktų atitikimo pagrindiniam šalies įstatymui galėjo tik Seimas, Seimo narių grupė, prezidentas, Vyriausybė ir teismai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

naujas

naujas portretas
durnynas tose paciuose remuose....

...

... portretas
Turim ATVIRAI korupcinį įstatymą, turim žiauriausiu būdu IŠPRIEVARTAUTĄ Konstituciją! Nes: "... į šį teismą galima kreiptis tik dėl paties asmens, o ne dėl kitų asmenų pažeistų teisių ar laisvių, individualus skundas negali būti paremtas abejonėmis apskritai Lietuvoje galiojančio įstatymo atitiktimi Konstitucijai" - teisingumą pas mus vykdo TEISMAI, o ne kažkoks KT (jo funkcijos visai kitos!). TUO labiau - JEI draudžiama pačiu įstatymu suabejot, kas lieka, ad'VOk-ato HONORARAS, 'vokelio' DYDIS, KT 'teisėjų' tolimesnis KLESTĖJIMAS (žinom ką su tais teisėjais jau turim) ir... kas Tautai iš to jei vis vien NĖRA kur savo Pilietiškumą pareikšt, NĖRA galimybių ir kitais piliečiais pasirūpinti?

Cha

Cha portretas
Ir kokia gi iš to nauda, jei "individualus skundas negali būti paremtas abejonėmis apskritai Lietuvoje galiojančio įstatymo atitiktimi Konstitucijai"? Reiškia, kreivų įstatymų ir toliau nelies. Ir dar pamiršo paminėti, kad KT pasiekti gali tik tie, kas turi pakankamai pinigų visam teismų maratonui įveikti. Žodžiu, biedniokai, nesitikėkit KT pagalbos. Mėlynas dangus ne Martynui!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių