Quantcast

Įsigalioja reikalavimas būstuose turėti dūmų detektorius

Lietuvoje antradienį įsigalioja reikalavimas visuose gyvenamuosiuose būstuose – butuose, individualiuose namuose, sodo nameliuose – įsirengti autonominius dūmų detektorius.

Detektorių įrengimą nuo gegužės 1 dienos reglamentuoja Bendrosios priešgaisrinės saugos taisyklės.

Ugniagesiai tikisi, kad garso signalu detektoriai įspės gyventojus apie gresiantį pavojų, o laiku iškviesta pagalba padės išgelbėti gyvybes ir žmonių turtą.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Komunikacijos skyriaus vedėja Lina Nuobarienė BNS sakė, kad už neįsirengtą dūmų detektorių gyventojai kol kas nebus baudžiami, ugniagesiai ir toliau konsultuos gyventojus, kodėl juos reikia įsirengti.

„Visoje Vakarų Europoje tai norma, ten sankcijos didžiulės ir niekam klausimų nekyla. Mes irgi norime pakelti žmonių savisaugos kultūrą, sąmoningumo jausmą. Žmonės sugeba rasti lėšų prašmatniam televizoriui, kompiuteriui, tačiau nedaug kainuojančiomis saugumo priemonėmis nepasirūpina“, – yra sakęs Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininkas Jūris Targonskas.

Pernai namuose nakties metu žuvo 54 žmonės. Manoma, kad dūmų detektoriai būtų išgelbėję jų gyvybes.

Įrengti virtuvėje detektoriaus nerekomenduojama, nes šie prietaisai yra labai jautrūs ir gali suveikti nuo garų, gaminamo maisto. Patariama jį įrengti miegamosiose patalpose. Detektorius identifikuoja tokios koncentracijos dūmus, kurie dar nėra pavojingi žmonėms.

97 proc. per gaisrus žuvusių žmonių mirtis ištinka gyvenamojoje aplinkoje, kai gaisras kyla rūkant lovoje, nesirūpinant kūrenamų krosnių saugumu, nevalant kaminų ir t. t.

Lietuvoje kasmet per gaisrus žūsta apie 100 žmonių. Anksčiau gerokai daugiau žmonių žūdavo kaimo vietovėse, dabar žūčių skaičius panašus ir miestuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čimčia

Čimčia portretas
Tik bukagalviai tau gali reikalauti pastatyti daugiabučiuose. Kodėl seimo ne visuose kabinetuose jie randasi, man tai pasakė vienas iš seimunu padėjėjų.

Vytautas

Vytautas portretas
Jeigu tebegalioja nuostata,kad nuosavybe yra sventa,- tegul tik pabando be prokuroro sankcijos ieiti i mano kiema,- paleisiu sunis.Eis,mat,tikrinti.

stefanija

stefanija portretas
kas suteike tokia teise reikalauti,ir kas gali priversti isileisti tuos tikrintojus i buta,kas nori tas lai pasistato tuos dumtraukius,50-metu gyvenom normaliai,dabartiniai valdziazmogiai nebezino kaip apiplesti zmones,baikit kresti visokias nesamones,tikrai neturit ka veikti,krapstot nosis seime susede,ir uzuot svarste kaip pagerinti zmoniu gyvenima,tik bloginat padeti,jei taip rupinates zmoniu gerove statykit nemokamai,o ne apgaudinekit,jau dabar esat apskaiciave kiek pelno ikris i tas jusu begalines kisenes,besociai,bet visada buna ir pabaiga
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių