Quantcast

Išeiviai – išvien su Ukraina

Anapus Atlanto, Niujorke, išeiviai iš Lietuvos bei Ukrainos Baltijos kelią ir Ukrainos nepriklausomybės dieną paminėjo eitynėmis, taip pat suformuodami gyvą žmonių grandinę. Renginyje dalyvavo apie pusė tūkstančio dalyvių, kurie tokiu būdu išreiškė solidarumą su nuo karo kenčiančiais ukrainiečiais.

Praeitą sekmadienį po lietuviškų mišių Švč. Mergelės Marijos Apreiškimo bažnyčioje daugiau nei 400 žmonių, pasipuošusių lietuviška ir ukrainietiška simbolika, išėję į gatvę susikibo rankomis, taip simboliškai atkartodami Baltijos kelią, kai gyva žmonių grandinė 1989 m. parodė pasauliui taikų žmonių siekį tapti nepriklausomais.

"Šiais metais Ukrainai ir jos žmonėms reikia mūsų pagalbos. Ateikite, susikibkime kartu rankomis ir pakartokime šį simbolinį Baltijos kelią, parodykime solidarumą ir palaikymą Ukrainos žmonėms", – skelbė renginio organizatoriai.

Gyvoji solidarumo grandinė Brukline tęsėsi tris kvartalus nuo lietuviškos Apreiškimo bažnyčios iki ukrainiečių Šventosios Dvasios (Holy Ghost) bažnyčios, prie kurios, skambant varpams, žmonės sustojo tyliai pasimelsti už rusų agresijos aukas Ukrainoje.

Kartu paminėta ir Ukrainos nepriklausomybės diena.

Vieni pagrindinių šio renginio organizatorių – Bruklino lietuvių bendruomenė.

Bruklinas – bene gausiausiai lietuvių gyvenamas rajonas Niujorke.

O Bruklino Apreiškimo bažnyčia laikoma šios vietos lietuvybės širdimi. Lietuviškoji parapija čia veikia daugiau nei šimtą metų.

Remiantis parapijos interneto svetaine, anksčiau greta Apreiškimo bažnyčios veikė lietuvių seserų vienuolynas (parduotas 1975 m.) ir mokykla, kur tos seserys mokė (uždaryta 1972 m.).

Tiesa, aikštė priešais bažnyčią iki šiol vadinama lietuvės sesers Nikodemos vardu.

Lietuvių parapijiečių skaičius per pastaruosius 30 metų sumažėjo kelis kartus.

2017 m. duomenimis, parapijoje liko apie 250 lietuviškų šeimų.

Mišios Apreiškimo bažnyčioje vyksta lietuviškai, taip pat ispaniškai, nes dabar apylinkėse daug imigrantų iš Lotynų Amerikos.


Šiame straipsnyje: išeiviaieitynėsNiujorkaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių