Quantcast

Įpykę studentai išvaikė politikus

Studentų organizuotą daugiatūkstantinę protesto akciją dėl švietimo reformos politikai pamėgino panaudoti artėjantiems rinkimams, bet buvo nušvilpti.

"Tiksliukai" jaučiasi nuskriausti

Vakar priešpiet S.Daukanto aikštėje prieš prezidentūrą šurmuliavo didžiulė studentų minia. Čia susirinkę Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) studentai ragino valdžią keisti naują mokėjimo už mokslą tvarką. Tiksliuosius mokslus kremtantiems studentams nepriimtina "gerai besimokančio" studento samprata. Į šią kategoriją patenka studentai, kurių vidurkis per semestrą yra ne mažesnis kaip 8. Jiems už mokslus mokėti nereikia.

Kaip dienraščiui sakė studentai, tiksliųjų mokslų specialistus rengiančiame universitete dėstytojai gerų pažymių studentams nerašo, todėl pagal naująją tvarką net keturiems iš penkių VGTU studentų tektų mokėti už studijas.

"Humanitarinių mokslų studentams pažymiai rašomi geresni, o tiksliųjų  – dažniausiai mažesni. Kodėl mūsų technikos universiteto net 80 proc. studentų turi mokėti už mokslą? Gal politikai galėtų ką nors pakeisti?" – dienraščiui sakė protesto akcijoje dalyvavusi VGTU trečio kurso studentė Renata Jankauskaitė.

VGTU Mechanikos fakulteto studentų atstovybės pirmininkė Ieva Breivytė atkreipė dėmesį į kitą dabartinės reformos paradoksą.

"Studentai stipendijas gauna pradedant nuo šešeto, o už mokslą nereikia mokėti, kai vidurkis aštuonetas. Jeigu žmogus gauna stipendiją, gal jam iš jos reikia gyventi? Tačiau jis visą stipendiją atiduoda už mokslą", – Aukštojo mokslo įstatymo pataisomis piktinosi mergina.

Kiti vėliavėles su užrašu "Nemokėsiu!!!" rankose laikę studentai dienračiui sakė neketinantys mokėti už studijas, kurių kokybe smarkiai abejoja.

Frontui teko sprukti

Žiniasklaidos atstovams kalbinant studentus minia staiga suūžė. S.Daukanto aikštės pakraštyje su vėliavomis pasirodė Seimo rinkimams besiruošiančios Fronto partijos  aktyvistai. Paradui vadovavo partijos lyderis Algirdas Paleckis.
Nuo improvizuotos sunkvežimio scenos protesto akcijai vadovavę studentų lyderiai paragino atvykėlius trauktis.

"Pasirodžiusius Fronto žmones prašome trauktis. Čia ne vieta politinei reklamai. Prašom juos nušvilpti", – susirinkusius paragino vienas renginio vedėjų. Nekviestus svečius pasitiko kurtinamas švilpimas. Netrukus prasidėjo ir skanduotės "Gėda! Gėda!"
Tačiau partijos aktyvistai skirstytis nenorėjo. Net ir policininkams paprašius išeiti, Fronto lyderis to daryti neskubėjo.

"Nejaugi negalima palaikyti studentų?" – klausinėjo A.Paleckis. Netrukus nušvilpti Fronto aktyvistai vis dėlto pasitraukė.

Politikavo ir muzikantai

Aistroms kiek aprimus ant vilkiko įrengtoje improvizuotoje scenoje skambėjo grupės "Skyders" dainos. Atlikėjai nevengė pakeiksnoti dabartinės šalies valdžios.
"Dėjau skersą ant valdžios, laisvės mūsų neparduos, nieks už jus nebebalsuos, nomenklatūra Lietuvos", – skambant roko muzikai iš širdies plėšė "Skyders" atlikėjas, o  jam pritarė ir studentai.

Nuskambėjus keletui dainų protesto akcijos iniciatoriai paragino susirinkusiuosius pakviesti išeiti į aikštę šalies vadovą Valdą Adamkų. Netrukus minioje pasigirdo skanduotė "Valdai!Valdai!"

Tačiau Prezidentas nepasirodė. Renginio organizatorių paraginta studentų minia įkandin improvizuotos scenos Gedimino prospektu pajudėjo link Seimo.

Politikai flirtavo ir linksmino

Prie Seimo pasikalbėti su studentais išėjo šeši parlamentarai. Pasireklamuoti prieš artėjančius Seimo rinkimus suskubo Algimantas Matulevičius, Rima Baškienė, Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Audronė Pitrėnienė, Marija Aušrinė Pavilionienė ir Viktoras Rinkevičius.

Užlipę ant improvizuotos scenos politikai ėmė deklaruoti meilę studentams ir agituoti, už ką reikėtų balsuoti.

"Tėvynės sąjunga jums linki sėkmės", – kreipdamasi į susirinkusius kalbą baigė V.Aleknaitė-Abramikienė, tačiau studentai ją palydėjo švilpimu. "Aš esu studentų draugas", – tikino A.Matulevičius.

Kiti politikai irgi neketino atsilikti. "Ar yra čia žemaičių? Ar yra iš Skuodo?" – kalbą pradėjo Skuodo-Mažeikių apygardoje išrinkta A.Pitrėnienė.
M.A.Pavilionienė, pabrėžusi esanti "studentų draugė", netrukus  protestuotojus ėmė gėdinti.

"Kodėl jūs norite, kad tie, kurie egzaminus išlaiko penketuku, ir tie, kurie egzaminus išlaiko puikiai, būtų laikomi gerai besimokančiais?" – kalbėjo politikė. Šiuos jos žodžius, kaip ir kitų politikų, palydėjo studentų švilpimas.
Po politikų kalbų protesto akcijos organizatoriai paragino studentus, kad plakatus ir vėliavėles su užrašais "Nemokėsiu!!!" susmaigstytų priešais Seimą. Studentai šį pasiūlymą entuziastingai palaikė.

Prezidentūra nustebo

Prezidentūros atstovai stebisi, kad studentų protestas dėl gerai besimokančio studento sąvokos surengtas ne prie Švietimo ir mokslo ministerijos, o prie prezidentūros.
Prezidento patarėja kultūrai, mokslui ir ugdymui Nerija Putinaitė BNS sakė, kad studentų nepasitenkinimą lėmė neatliktas Švietimo ir mokslo ministerijos darbas – neparengta mokymosi rezultatų vertinimo metodika, delsiama skatinti aukštąsias mokyklas nustatyti jose rengiamų specialistų vertinimo kriterijus.

"Akivaizdu, kad priėmus įstatymą turi būti parengti įstatymo įgyvendinamieji teisės aktai, taigi ir metodika. Ministerija turėjo ją parengti, tad mums ir kyla nusistebėjimas, kodėl neprotestuojama prie ministerijos", – kalbėjo Prezidento patarėja.
Jos teigimu, vertinimo kriterijai negali būti nustatomi nebendradarbiaujant su universitetais.

"ŠMM turėjo paklausti universitetų apie vertinimo kriterijus iškart, kai buvo priimtas įstatymas", – teigė Prezidento patarėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Domantas

Domantas portretas
Studentai parodė, kad labai puikiai moka skirti pelus nuo grūdų.

nestudentas

nestudentas portretas
chebra 3-ys savaitės .mažiau tūso iralaus.Nedarom Kaunui gėdos. pririnks ''lapių -karijotiškių''elektoratas vėl visokių ale šustauckis .

liute

liute portretas
politikai norejo sau reklama pasidaryti uztai ir ejo studentam skiesti nesamoniu! visi tie politikai parsidaveliai! vilku gauja eriuku kostiumuose! ir ta pitrienene galetu zemaiciu vardo neterst su savo iskraipytom kalbom ir idejom!
VISI KOMENTARAI 13

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių