Quantcast

I.Achremovas vėl siekia išeiti į laisvę

Už žurnalisto Vito Lingio nužudymą beveik 18 metų kaltintis buvęs nusikalstamo susivienijimo ''Vilniaus brigada" narys Igoris Achremovas vėl bando ištrūkti į laisvę.

Liepos 26 dieną Vilniaus miesto 3-ajam apylinkės teismui atsisakius anksčiau laiko paleisti į laisvę, nuteistojo advokatas Dalius Boreika parašė apeliacinį skundą Vilniaus apygardos teismui. Jis prašė nutartį dėl lygtinio paleidimo panaikinti ir jo klientą paleisti į laisvę. Teismas sprendimą skelbs rugpjūčio 22 dieną.

Be to, advokatas Kalėjimų departamentui apskundė Vilniaus pataisos namų administraciją, kuri atsisakė tarpininkauti dėl I.Achremovo lygtino paleidimo. Pataisos namai parašė teikimą, tačiau esant neatliktai didelei laisvės atėmimo bausmės daliai bei atsižvelgus į nusikaltimo sunkumą, tarpininkauti atsisakė.

I.Achremovui liko kalėti septyneri metai, du mėnesiai ir 25 dienos. Į laisvę jis turėtų išeiti 2018-ųjų spalio 21 dieną. Jis buvo sulaikytas ir suimtas 1993-ųjų spalio 21 dieną ir nuo tada laikomas nelaisvėje.

Už dienraščio "Respublika" žurnalisto V.Lingio nužudymą, įvykdytą 1993 metų spalio 12 dieną Vilniuje, 1994-ųjų lapkritį buvo nuteisti "Vilniaus brigados" vadeiva Borisas Dekanidzė ir trys jo parankiniai - I.Achremovas, Viačeslavas Slavickis bei Borisas Bobičenka. B.Dekanidzei 1995 metais įvykdyta išimtinė mirties bausmė, o V.Slavickis ir B.Bobičenka pataisos namuose atliko teismo skirtą bausmę ir dabar yra laisvėje.

Už žurnalisto nužudymą I.Achremovui buvo skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos. 2004-siais veikos buvo perkvalifikuotos į naujojo Baudžiamojo kodekso straipsnius ir vilniečiui buvo paskirta 25 metų laisvės atėmimo bausmė.

Būdamas pataisos namuose, I.Achremovas buvo skatintas 16 kartų, dirbo ir mokėsi. Advokatas D.Boreika teigė, kad pataisos namų administracija neteisėtai atsisakė tarpininkauti dėl jo kliento paleidimo pirma laiko. Jis vylėsi, kad teismas bus objektyvus ir remsis tarptautinių teismų praktika.

Liepos 25 dieną Vilniaus miesto 3-asis apylinkės teismas nusprendė, kad formalūs pagrindai tam yra, tačiau nuteistojo asmenybę charakterizuoja jo elgesys ne tik pataisos namuose.

Žemesnės instancijos teismas paskelbė, kad I.Achremovas nuteistas už sunkius nusikaltimus, neatlikta didelė bausmės dalis.
"Tikėtina, kad nukentėjusiųjų lūkesčiai būtų nuvilti patenkinus teikimą", - tada paskelbė teisėja.

Tai buvo aštuntas teismo atmestas teikimas dėl šio nuteistojo paleidimo anksčiau laiko.
I.Achremovas teismo posėdyje nedalyvavo.

''Šiuo nusikaltimu buvo atimta gyvybė bei iš visuomenės buvo atimtas saugumo jausmas, šios pasekmės iki šiol egzistuoja. Be to, bausmė buvo vis švelninama", -  teismo posėdyje antradienį sakė Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Aivaras Alimas.
Pataisos namų Psichologinė tarnyba nurodė, kad nuteistasis pasirengęs gyventi laisvėje. Tarpininkauti paleidžiant I.Achremovą į laisvę nusprendė Lietuvos kalinių globos draugija ir Pabradės stačiatikių parapija.

Teikime paleisti žurnalisto žudiką rašyta, kad 2004-ųjų pataisos namuose esantis I.Achremovas tik vieną kartą pažeidė režimo reikalavimus, dalyvavo gerbūvio darbuose, ūkio aptarnavimo brigadoje dirba kruopščiai, tobulina darbo kompiuteriu įgūdžius, žaidžia šachmatais, skiria pinigų vaikui išlaikyti. Nuteistasis nurodė, kad išėjęs į laisvę gali apsigyventi Geležinio Vilko gatvėje Vilniuje pas tėvus.

Pastarąjį kartą I.Achremovas į laisvę nesėkmingai bandė išeiti šiemet sausį.
2010-ųjų tų gegužę Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas buvo nusprendęs žurnalisto žudiką paleisti anksčiau laiko, tačiau Vilniaus apygardos teismas šią nutartį panaikino.
I.Achremovas yra kreipęsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą Strasbūre. Jo pareiškimas priimtas, suteiktas numeris.

Nuteistojo advokatas Dalius Boreika BNS sakė, kad kliento skundas priimtinu paskelbtas birželio 22 dieną.
''Lietuvoje neveikia lygtinio paleidimo institutas'', - BNS yra sakęs advokatas.
Pasak jo, tai akcentuojama skunde Strasbūrui. Nuteistasis skundžiasi dėl teisės į nešališką teismą pažeidimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mentas

mentas portretas
daug nori tas zertva,sedesi durneli "ot zvonka do zvonka"

TO 1

TO 1 portretas
Smert legavim ot noža!!!

kiras

kiras portretas
ce gaunasi marinavimas zmogaus politika! gaila ,kad toke valdzia tiksliau mafija
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių