Quantcast

Į telefonus braunasi ir A.Zuokas

Rinkimų agitacijai į Europos Parlamentą naudojamos trumposios žinutės ir politikų įrašyti balsai toliau medžioja potencialius rinkėjus. Nenurimus aistroms dėl dviejų partijų užsakytų SMS žinučių, aiškėja, kad liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas taip pat linkęs į rinkėjus kreiptis telefonu. Svetainės lankytojas Julius piktinasi, kad į autoatsakiklį įrašytas liberalcentristų lyderio Artūro Zuoko balsas jį pasiekė namuose.

Žinutės - iš skirtingų telefonų

„Mama ryte pakėlė laidinį telefoną. Įrašytas Artūro Zuoko balsas ragino balsuoti už jį Europos Parlamento rinkimuose. Mama pradžioje netikėjo, todėl priėjau paklausyti - iš tiesų kalbėjo A.Zuokas“, - portalui sakė svetainės lankytojas Julius (pavardė redakcijai žinoma - V.B.).

Vyras tvirtino šįryt pats į mobilųjį telefoną gavęs ragininimą balsuoti už A.Zuoką rinkimuose į EP. Jo teigimu, žinutė buvo siųsta iš interneto svetainės one.lt, todėl siuntėjo numerio nerašė.

„Nepadaryk gėdos Lietuvai! Išsiųsk Zuoką į Briuselį! Sekmadienį biuletenyje pažymėk Nr.14“, - tokio pobūdžio žinutę į asmeninius mobiliuosius telefonus ketvirtadienio pavakare ir penktadienio ryte gavo ir trys portalo žurnalistai. Visos žinutės buvo siųstos iš skirtingų mobiliųjų telefonų.

Telefono savininkas bendrauti nelinkęs

Ketvirtadienio vakarą portalo žurnalistui pavyko prisiskambinti asmeniui, iš kurio mobiliojo telefono buvo siųsta minėto pobūdžio žinutė. Telefoną pakėlęs vyras tikino nieko apie iš jo telefono siunčiamas agitacinio pobūdžio žinutes nežinantis. Pasiteiravus, ar iš jo telefono kas nors kitas galėjo siųsti už A.Zuoką balsuoti raginančias žinutes, šis atsakė, kad taip būti negalėję.

Paprašius paaiškinti, kaip tada žinutė galėjo būti siunčiama iš jo telefono, pašnekovas pradėjo keistai elgtis. „Dėkoju, dėkoju, gaudom, gaudom“, - pareiškė jis ir padėjo telefono ragelį. Daugiau su vyriškiu susisiekti nepavyko - skambinant šiuo numeriu telefonas buvo atmetamas.

A.Zuokas rodo į konservatorius

“Čia konservatorių darbas“, - taip liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas ketvirtadienio vakarą reagavo į portalo klausimą, ar tiesa, kad jo užsakymu potencialiems rinkėjams siuntinėjamos SMS žinutės, raginančios balsuoti už jį Europos Parlamento rinkimuose.

Vėliau rinkimuose į Europos Parlamentą kandidatuojantis politikas pareiškė nekomentuosiantis šio klausimo. Dar kartą pasiteiravus, ar jo prašymu buvo siuntinėjamos trumposios žinutės, raginančios balsuoti už liberalcentristų lyderį, šis atsakė dėl šių žinučių siuntimo įtariantis konservatorius. A.Zuokas tvirtino girdėjęs apie žinutes, raginančias išsiųsti jį į Briuselį, kad šis netrukdytų Lietuvoje dirbti premjerui Andriui Kubiliui.

Perklausus, ar jis pats, ar jo partija yra užsakiusi trumpųjų žinučių paslaugą rinkimų agitacijai, A.Zuokas sakė to nežinantis ir nurodė kreiptis į partijos rinkimų štabo vadovą Regimantą Čiupailą - esą jis turėtų žinoti. Tačiau buvęs vidaus reikalų ministras nei ketvirtadienio vakare, nei penktadienį mobiliojo telefono nekėlė.

Pažeidžiamos žmonių teisės

Jau anksčiau skelbėme apie gyventojams siunčiamas agitacinio pobūdžio SMS žinutes, raginančias balsuoti už nušalintojo prezidento Rolando Pakso partijos Tvarka ir teisingumas bei Arūno Valinsko vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos kandidatus.

Po portalo pranešimo apie R.Pakso partijos agitacijos metodus tyrimo ėmėsi Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija. Inspekcija taip pat sulaukė daugybės žmonių skundų.

„Į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją kreipęsi žmonės stebisi, iš kur gauti jų telefonų numeriai, jeigu nei su minėta partija „Tvarka ir teisingumas“, nei su R.Paksu esą jie nėra niekaip susiję, jokių naujienų iš jų neužsisakę, nėra davę sutikimo iš jų gauti informaciją ar politinę reklamą“, - teigta išplatintame inspekcijos pranešime.

Inspektoriai taip pat ragino kreiptis kitus šalies gyventojus, kurių teisės galėjo būti pažeistos naudojant tokias agitacijos priemones.

Tokio pobūdžio rinkimų agitacija, kai siuntinėjamos agitacinio pobūdžio žinutės, gali prasilenkti su Lietuvos įstatymais. Mat Elektroninių ryšių bei Reklamos įstatymai draudžia „nepageidaujamus reklaminius pranešimus telefonu ir elektroninėmis priemonėmis“, ir taip reklamuotis įstatymai leidžia tik gavus reklamos gavėjo sutikimą.

Kokiais būdais partijos gauna gyventojų telefonų numerius, lieka neaišku.


Šiame straipsnyje: ZuokasskambučiaiSMS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių