Quantcast

I. Šimonytė: vakcinų pirkimas per Europos Komisiją turi privalumų

  • Teksto dydis:

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad sprendimas vakcinas nuo COVID-19 įsigyti ne savarankiškai, o per Europos Komisiją (EK) turi nemažai privalumų.

Lietuvos Vyriausybės vadovės teigimu, Europos Sąjungoje ir Europos Komisijoje šiuo metu vyksta diskusijos, kaip toliau pirkti vakcinas.

„Manau, kad tai (pirkti per EK – BNS) gera mintis tuo požiūriu, kad mažoms valstybėms derybos su didelėmis farmacijos kompanijomis nebūtinai tokios lengvos, nes tiesiog eilėje kaip mažas užsakovas jos neturi šansų būti labai aukštai, nebent moka labai didelę kainą arba pasiūlo kokias nors specialias sąlygas kaip buvo Izraelio atveju, kai realiai tai buvo didelė duomenų surinkimo aikštelė“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė I. Šimonytė.

Ne kartą ir per šį procesą, kai vienas ar kitas gamintojas nesilaikė terminų ar kažką nukėlinėjo, tą svertą per EK išlaikyti yra truputėlį lengviau negu dvišalėse derybose.

„Viena vertus, tarsi buvo privilegija gauti vakcinų, kita vertus, buvo įsipareigojimas duoti labai daug duomenų gamintojui, kad jis galėtų daryti tam tikra prasme ir bandymų išvadas iš didelio duomenų masyvo“, – tvirtino ji.

Premjerė taip pat priminė, kad veikiant per EK būdavo lengviau bendrauti su skiepų gamintojais ir pasiekti rezultatų, kad jų tiekimas smarkiai nesutriktų.

„Ne kartą ir per šį procesą, kai vienas ar kitas gamintojas nesilaikė terminų ar kažką nukėlinėjo, tą svertą per EK išlaikyti yra truputėlį lengviau negu dvišalėse derybose, kai derasi gana nedidelė šalis ir didelė kompanija“, – sakė I. Šimonytė.

Lietuvos Vyriausybė dar pernai nusprendė, kad su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis dalyvaus įsigyjant visas kuriamas COVID-19 vakcinas, dėl kurių derasi Europos Komisija. Taip siekta užsitikrinti, kad Lietuva turėtų pakankamą kiekį veiksmingų vakcinų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mh

mh portretas
Prieš metus si moteris Šimonyte ir kitos Armonaitės kalbėjo jog Verygos teigimas ir noras pirkti vakcinas per Europos komisija nėra tinkamas sprendimas o reikia ieškoti savu kanalu ir visaip kritikavo Veryga, šiandien ji sako jog tik per Europos komisija pirkimas yra geras .,... keisti tie konservatorių veiksmai ir pasisakymai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių