Quantcast

I. Šimonytė: reikalavimas atvykstant į šalį turėti neigiamą COVID-19 testą – pagrįstas

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad reikalavimas į Lietuvą leisti atvykti tik tiems asmenims, kurie gali pateikti neigiamą COVID-19 testą, šiuo metu yra adekvati ir tikslinga priemonė COVID-19 mutacijų plitimui šalyje pažaboti.

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys priduria, kad išimtys nuosavu transportu vykstantiems keliautojams galioja dėl galimai mažesnio turimų kontaktų skaičiaus.

„Privalomo COVID-19 testo turėjimo atvykstant į Lietuvą reikalavimą Lietuva nusistatė turbūt viena iš paskesnių ES valstybių, nes labai daug valstybių tokį reikalavimą jau pakankamai seniai taiko, pavyzdžiui, latviai taiko nuo sausio pradžios. (...)

Atsižvelgiant į tai, kad dabar didžiausią problemą, įtampą ir riziką epidemiologinei situacijai, taip pat galimiems laisvėjimams tikriausia kelia būtent mutacijos, kurios yra sutinkamos kitose šalyse, toks reikalavimas mums atrodo proporcingas ir pagrįstas, ir jis yra taikomas tokiame skaičiuje ES šalių, kad man jau tikrai neužtektų dviejų rankų pirštų toms šalims suskaičiuoti“, – žurnalistams trečiadienį teigė I. Šimonytė

Tai nereiškia, kad mes neįleistume žmogaus, su lietuvišku pasu atvykusio į Lietuvą be testo.

Vis dėlto ji pabrėžė, kad Lietuvos piliečiai, norintys grįžti į šalį, tačiau neturintys atlikto koronaviruso testo, juo galės pasirūpinti būdami Lietuvoje.

„Konstitucijos santykis su savo piliečiais skirtingose šalyse paprastai tuo požiūriu būna gana panašus. Tai nereiškia, kad mes neįleistume žmogaus, su lietuvišku pasu atvykusio į Lietuvą be testo. Tuomet tas žmogus turėtų testuotis vietoje ir izoliuotis“, – kalbėjo ji.

Tuo tarpu komentuodamas, kodėl privalomo testo išimtis nuspręsta taikyti į šalį nuosavu transportu atvykstantiems asmenims, A. Dulkys teigė, kad tai sąlygoja tokiu būdu keliaujančių dažnai mažesnis kontaktų skaičius.

„Visas dėmesys yra skirtas būtent tokiems turizmo, autobusų, oro kelių ir jūrų uostų aspektams, nes kaip ir rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) testas reikalingas ten, kur keliautojai turi dideles susibūrimo galimybes.

Grįžtantys kitu transportu taip pat turi turėti testus, bet didžiausias akcentas ir visos kontrolės priemonės yra būtent skirtos oro ir jūrų uostams, kur žmonės ilgą laiką būna kartu didesnėmis grupėmis, o individualiu transportu grįžtantys dažniausiai būna šeimos nariai ar nedidelis žmonių skaičius“, – sakė jis.

ELTA primena, kad nuo trečiadienio įsigalioja Vyriausybės sprendimas nustatyti pareigą visiems asmenims, grįžtantiems ar atvykstantiems į Lietuvą vežėjų organizuojamais ir vykdomais tarptautinio susisiekimo maršrutais reguliariais, specialiais ir užsakomaisiais reisais, turėti atliktą ne seniau nei 72 val. laikotarpiu prieš grįžtant ar atvykstant į Lietuvą atliktą tyrimą COVID-19 nustatyti ir gautą neigiamą tyrimo atsakymą.

Visiems vežėjams nustatyta pareiga užtikrinti, kad į transporto priemones nepatektų keleiviai, neturintys COVID-19 tyrimo ir gauto neigiamo tyrimo atsakymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PRIEŠTARAUJANTIEMS

PRIEŠTARAUJANTIEMS portretas
PASAKYKIT VIRUSUI,KAD JIS PRIEŠTARAUJA KONSTITUCIJAI.

KAIP VISADA

KAIP VISADA portretas
PREMJERĖ ŠIMONYTĖ NETURĖJO LAIKO PERSKAITYTI LIETUVOS KONSTITUCIJĄ......SUPRANTAM PASIKLYDO TARP VIENLYČIŲ SANTUOKŲ KLAUSIMO......

runkeliams

runkeliams portretas
prie krematoriumo durų galėsit aiškinti apie testavimo žalą
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių