Quantcast

I. Šimonytė ir G. Landsbergis susitiko su Šventojo Sosto valstybės sekretoriumi

  • Teksto dydis:

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė penktadienį tête-à-tête susitiko su Šventojo Sosto valstybės sekretoriumi kardinolu Pietro Paroliniu.

„Dvišaliai santykiai su Šventuoju Sostu yra puikūs. Esame labai dėkingi, kad Šventasis Sostas niekada nepripažino sovietinės Lietuvos okupacijos. Šį rugsėjį minėsime simbolines 30-ąsias diplomatinių santykių atkūrimo metines“, – sakė premjerė.

Premjerė ir Valstybės sekretorius ir aptarė Lietuvos ir Vatikano dvišalį bendradarbiavimą, žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje.

Pokalbio metu akcentuota, kad Lietuva remia Bažnyčios raginimą taikiai ir teisingai išspręsti susidariusią padėtį Baltarusijoje, vadovaujantis nuoširdžiu dialogu, smurto atmetimu ir pagarba teisingumui bei pagrindinėms žmogaus ir pilietinėms teisėms.

Susitikimo metu taip pat kalbėta apie COVID-19 pandemijos valdymą, Baltarusijos režimo remiamą nelegalią migraciją į ES, situaciją okupuotame Kryme ir Donbase, paramą Taivanui ir santykius su Kinija.

Rugsėjo mėnesio pradžioje numatytas I. Šimonytės vizitas į Vatikaną, kurio metu planuojami susitikimai su popiežiumi, valstybės sekretoriumi ir sekretoriumi ryšiams su šalimis.

 Pagrindinis Šventojo Sosto valstybės sekretoriaus kardinolo P. Parolinio vizito į Lietuvą tikslas – būsimo Šventojo Sosto nuncijaus Ukrainoje Visvaldo Kulboko įšventinimas į vyskupus šeštadienį.

Aptarė žmogaus teisių situaciją regione ir pasaulyje

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, susitikęs su Lietuvoje viešinčiu Vatikano valstybės sekretoriumi kardinolu Pietru Parolinu, aptarė nelegalios migracijos, žmogaus teisių padėties regione ir pasaulyje, situacijos Baltarusijoje bei santykių su Kinija klausimus.

„Lietuva susidūrė su Baltarusijos režimo remiama hibridine ataka, kur migrantai yra naudojami kaip ginklas. Tai yra visiškai nepriimtina ir tarptautinės teisės, ir moralės požiūriu. Mūsų atsakingos tarnybos sunkiai dirba siekdamos stabilizuoti situaciją. Esame dėkingi Europos Sąjungos (ES) šalims narėms bei kitoms partnerėms, ES institucijoms, kurios parodė solidarumą ir padėjo Lietuvai šioje sudėtingoje situacijoje. Nepaisant to, ir toliau kviečiame partneres prisidėti prie humanitarinės pagalbos, kad būtų sudarytos tinkamos sąlygos Lietuvoje esančiose neteisėtai sieną kirtusių migrantų stovyklose", - teigė ministras.

Lietuva susidūrė su Baltarusijos režimo remiama hibridine ataka, kur migrantai yra naudojami kaip ginklas. Tai yra visiškai nepriimtina ir tarptautinės teisės, ir moralės požiūriu.

G. Landsbergis taip pat atkreipė dėmesį į toliau blogėjančią žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje, Rusijoje, Rusijos remiamų separatistų kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje, ypač okupuotame Kryme, Kinijoje. Pabrėžtas Šv. Sosto ir bažnyčios išskirtinis vaidmuo toliau aktyviai užtikrinant žmogaus teises pasaulyje.

„Lietuva visada rėmė ir rems žmones, kurie kovoja už demokratiją ir pasirinkimo laisvę“, – pažymėjo G. Landsbergis.

„Kovojant su pandemija būtina tęsti vakcinacijos procesą. Šiuo atveju labai svarbus yra bažnyčios aktyvus vaidmuo raginant visuomenę skiepytis taip apsaugant save ir labiausiai pažeidžiamus visuomenės sluoksnius", - sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Susitikimo metu kalbėta apie globalią visuomenių poliarizacijos tendenciją ir pabrėžta dialogo būtinybė.

P. Parolinas atvyko į Lietuvą vadovauti prelato Visvaldo Kulboko įšventinimui į vyskupus. Šių metų birželio 15 dieną popiežius Pranciškus išrinko prelatą V. Kulboką tituliniu Martanos arkivyskupu ir paskyrė apaštaliniu nuncijumi Ukrainoje. Tai pirmasis Lietuvos dvasininkas nuo nepriklausomybės atkūrimo, kuris yra paskirtas Šventojo Sosto nuncijumi.

Valstybės sekretorius yra antras pagal pareigas pareigūnas Vatikane po popiežiaus.


Šiame straipsnyje: Vatikanasvalstybės sekretorius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Per daug nuodėmių tautai pridaryta, nepadės jas atpirkti niekas!

Šventojo Sosto valstybės sekretorius

Šventojo Sosto valstybės sekretorius portretas
susitiko su Šėtono atstovais. Su jais galima susitikti nebent išpažinties reikalu, o ne "bendrus" spręsti. Nusivažiavo...

Koziol \\\\\.../////

Koziol  \\\\\...///// portretas
Nevidonai užsidėjo aureolę tapo "šventaisias".
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių