Quantcast

Į Lietuvą iš Moldovos persikelia dar keliasdešimt karo pabėgėlių ukrainiečių

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą iš Moldovos persikelia dar kelios dešimtys karo pabėgėlių ukrainiečių, ketvirtadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Tik prasidėjus karui Ukrainoje, Moldovą užplūdo daugiau nei pusė milijono karo pabėgėlių. Tuomet Lietuva pasiūlė Moldovai perimti dalį naštos – pažadėjo apgyvendinti iki 2 tūkst. Ukrainos piliečių.

Iki šiol šalyje įsikūrė 224 ukrainiečiai iš Moldovos, o atvykus ketvirtadienį išvykusiam reisui, jų skaičius pasieks apie pustrečio šimto.

„Karas Ukrainoje visiems atnešė didelių išbandymų. Putino Rusijai pradėjus žudynes Ukrainoje, visoms arčiausiai esančioms šalims reikėjo tvarkytis su dideliu karo pabėgėlių antplūdžiu. Suteikti nuo karo baisumų bėgantiems žmonėms laikinus namus ir apsaugą – mūsų visų pareiga“, – pranešime sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Suteikti nuo karo baisumų bėgantiems žmonėms laikinus namus ir apsaugą – mūsų visų pareiga.

„Šiandien iš Moldovos į Lietuvą persikeliančių žmonių akyse sumišę prieštaringi jausmai: dėkingumas, liūdesys ir viltis, bet esu įsitikinusi, kad padėdami jiems tos vilties suteikiame vis daugiau“, – pridūrė ji.

Lietuvoje šiuo metu registruota per 61 tūkst. karo pabėgėlių ukrainiečių.

„Lietuva – pati pirmoji“

Kaip BNS vėliau ketvirtadienį sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, Lietuva kol kas neplanuoja didinti planuojamų perimti ukrainiečių skaičiaus.

„Pirmiausia, bandome padengti tą skaičių, kuris dabar yra“, – kalbėjo ministrė.

Pasak jos, sunku prognozuoti, kada visi perkeliami ukrainiečiai atsidurs Lietuvoje, nes jie patys turi išreikšti tokį norą, be to, pasienyje su Moldova nebėra tiek iš Ukrainos bėgančių žmonių, kiek buvo karo pradžioje.

„Matau, kad tų srautų žmonių nebelikę. (...) Pakankamai stabili ir rami situacija dabar“, – sakė A. Bilotaitė.

Ministrė taip pat pabrėžė, kad „Lietuva buvo pati pirmoji šalis, kuri pasiūlė Moldovai pagalbą“.

„Paskui mus pasekė eilė kitų šalių“, – sakė ji.

Lietuvos pagalba

Moldovoje besilankanti A. Bilotaitė ketvirtadienį susitiko su šios šalies vidaus reikalų ministre Ana Revenco. Jos apsilankė Kišiniovo Moldovos parodų rūmuose „Moldexpo“, kur įkurtas Ukrainos karo pabėgėlių registracijos centras.

Ministrės iš minėto centro išlydėjo į Lietuvą šalyje norinčius apsigyventi ukrainiečius, taip pat aptarė iššūkius, su kuriais susiduria abi šalys, organizuodamos ukrainiečių priėmimą, registraciją ir apgyvendinimą.

A. Bilotaitė pabrėžė ypač aktyvų Lietuvos žmonių ir nevyriausybinių organizacijų įsitraukimą į pagalbą ukrainiečiams.

Šių metų vasarį, Moldovai paprašius pagalbos, Lietuvos Vyriausybė skyrė 750 tūkst. finansinę paramą. Liepą Vilnius papildomai skyrė 500 tūkst. eurų vertės humanitarinę pagalbą Ukrainos pabėgėliams Moldovoje remti.

Nuo karo pradžios iš Ukrainos į Europos Sąjungą pasitraukė 8,5 mln. Ukrainos gyventojų.

Europinė perspektyva

Europos Vadovų Tarybos sprendimu Moldovai birželį buvo suteiktas Europos Sąjungos kandidatės statusas.

Siekiant padėti europinės integracijos kelyje, A. Bilotaitė kartu su kolege A. Revenco pasirašė tarpvyriausybinį susitarimą dėl bendradarbiavimo kovojant su nusikalstamumu ir memorandumą dėl bendradarbiavimo vidaus reikalų sistemoje.

Pasak Lietuvos ministrės, Lietuva nuolat teikia pagalbą Moldovai vidaus reikalų sistemos srityje.

„Dabar sutarėme, kad būsime tie mentoriai, kurie padės judėti greičiau su reformomis ir pasiekti tą ES narystės tikslą. Suprantame, kad nuo to priklausys mūsų ateitis, saugumo klausimai“, – sakė A. Bilotaitė.

 

 

 

 

 


Šiame straipsnyje: Moldovakaro pabėgėliaiAgnė Bilotaitėkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių