Quantcast

Į Lietuvą iš Afganistano parskraidinti pirmieji lietuvių kariams padėję vertėjai

Į Lietuvą parskraidinti pirmieji su mūsų Lietuvos kariuomene Afganistane dirbę vertėjai ir jų šeimos nariai.

Naktį iš antradienio į trečiadienį Vilniaus oro uoste nusileido Lenkijos oro linijų lėktuvas, kuriuo į Lietuvą atvyko 14-os vertėjų šeimos, iš viso – 50 asmenų.

Afganistaniečių vertėjų ir jų šeimų narių evakuacijos operacija prasidėjo dar penktadienį – jai vykdyti į Kabulą išsiųsta dešimties Lietuvos karių komanda su Užsienio reikalų ministerijos atstovu.

Jie kelias dienas subūrė vertėjus ir jų šeimas Kabulo oro uoste bei su Lenkijos vyriausybe suderino skrydį į Lietuvą.

Pasak krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, prasidėjusi operacija yra geriausiai pritaikyta besikeičiančiai situacijai Kabule. Jos scenarijus praėjusią savaitę sukurtas Krašto apsaugos ministerijai ir Lietuvos kariuomenei aktyviai bendradarbiaujant su Užsienio reikalų ministerija ir sąjungininkais.

Iš Kabulo oro uosto į Lietuvą yra galimybė būti perkeltai ir dar vienai su mūsų šalies kariais dirbusių afganistaniečių vertėjų ir jų šeimų narių grupei, teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis teigė besitikintis, kad antrąją vertėjų ir jų šeimos narių grupę pavyks perkelti į Lietuvą artimiausiu metu.

„Tikiuosi, kad artimiausiu metu, bet tol, kol jie nepakilo, neįsėdo į lėktuvą, negalime nieko patvirtinti. Iki šiol esame turėję atvejų, kad laukdavom bet kurią minutę pakylant lėktuvo su žmonėmis, bet tai tiesiog neatsitikdavo dėl kokių nors pasikeitusių aplinkybių oro uoste“, – teigė G.Landsbergis.

G. Landsbergis teigė, kad šie žmonės į Vilnių skraidinami per Uzbekistaną ir Lenkiją.

Pasak užsienio reikalų ministro, ši operacija tęsis ir toliau.

„Specialioji misija tęsiasi ir ji tęsis tol, kol bus galima padėti žmonėms. Iki pat paskutinės minutės. Ir kad po to jau galėtume savo žmones saugiai grąžinti atgal“, – kalbėjo ministras.

Jo teigimu, situacija Kabulo oro uoste – sparčiai besikeičianti, Talibanas šiuo metu grasina nebeįleisti žmonių į oro uosto teritoriją.

„Dabar turime tik paskutinę informaciją, kad Talibanas pagrasino nebeįleisti žmonių į oro uostą. Tie, kurie yra oro uosto teritorijoje, tiems bus leista evakuotis. Informacija sparčiai keičiasi ir sunku kol kas ją vertinti“, – teigė G. Landsbergis.

Jis taip pat dėkojo krašto apsaugos pareigūnams ir Lietuvos diplomatams už pastangas siekiant perkelti į Lietuvą kariuomenei padėjusius afganistaniečius.

Su Lietuvos kariuomene Afganistane darbo sutartis iš viso turėjo 115 vertėjų, dalis jų apdovanoti Lietuvos valstybiniais apdovanojimais.

Praėjusią savaitę į Lietuvą iš Afganistano perkelti šeši šios šalies piliečiai: Europos Sąjungos atstovybėje Kabule vairuotoju dirbęs afganistanietis ir jo šeimos nariai.

Anksčiau skelbta, kad išgabenimo į Lietuvą laukia apie 100 Lietuvos kariams padėjusių vertėjų bei jų šeimų narių, bijančių, kad Talibanas gali mėginti su jais susidoroti.

Afganistano kontrolę rugpjūčio viduryje, išvykstant paskutiniams JAV kariams, perėmė Talibanas, užėmęs sostinę Kabulą. Nuo to laiko išvykti iš Afganistano tapo sudėtinga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Čia geriausia naujiena...

>Čia geriausia naujiena... portretas
Geriausi tau naujiena bus, kai atsikelsi ryte - žiūri - o galva tavo nušniota. Šalia stovi tavo "išgelbėtasis" ir palaimingai šypsosi. Taip ir būsi išgelbėtas iš šios ašarų pakalnės...

to Kiek gali apie tai rašyti

to  Kiek gali apie tai rašyti portretas
Čia geriausia naujiena. Tiek žmonių išgelbėta nuo galimos žūties. Bet argi stribų palikuonim tai suprast?

...

... portretas
Reikia dar is irako ir libijos atsivezt
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių