Quantcast

Į laisvės kovas simbolizuojantį paminklą vėl įrašytos sukilėlių pavardės

  • Teksto dydis:

Į Lietuvos laisvės kovas simbolizuojantį paminklą Šiauliuose sugrąžintos memorialinės lentos su 1863–1864 metais nužudytų sukilėlių pavardėmis, penktadienį pranešė Šiaulių miesto savivaldybė.

Paminklinių lentų sugrąžinimo iniciatorius – architektas Darius Jakubauskas. Šiaulietis surinko reikalingus istorinius duomenis, parengė projektą, jį suderino su Kultūros paveldo departamento atstovais bei skyrė asmeninių lėšų vienos iš lentų gamybai.

„Tokios šviesios iniciatyvos mane labai džiugina. Tai dar viena galimybė prisiliesti prie praeities, prie kovos su priespauda istorijos. Tai paskata domėtis tikrosiomis vertybėmis. Visi, kas imasi tokių idėjų įgyvendinimo, savivaldybėje ras ir pagalbą, ir palaikymą. Visų šiauliečių vardu dėkoju už nuo pradžios iki pabaigos įgyvendintą projektą“, – susitikime kalbėjo miesto meras Artūras Visockas.

Paminklinių lentų atidengimo ceremonija ant Sukilėlių kalnelio vyks rugsėjo 20 dieną.

Nuo 1863 metų birželio 14 dienos iki 1864 metų kovo 6 dienos ant Sukilėlių kalnelio įvykdytas mirties nuosprendis Šiaulių sukilėliams: tarp jų ir kilmingiems bajorams, ir paprastiems miestiečiams bei valstiečiams.

Po mirties aukų kūnai būdavo užkasami vietoje, žemė sulyginama. Miestiečiams pastačius toje vietoje kryžių, caro valdžia jį nedelsiant nuvertė ir sunaikino.

Nepriklausomybės paminklas, pastatytas pagal garsaus inžinieriaus architekto Karolio Reisono projektą, buvo atidengtas 1935 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AAA

AAA portretas
O kur paminklo nuotrauka??
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių