Quantcast

Į Kybartų pataisos namus pradedami perkelti migrantai

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Vilkaviškio rajone, Kybartų pataisos namuose, simboliškai pakeista iškaba – įstaiga tapo užsieniečių registracijos centru, o artimiausiu metu į ją bus pradedami perkelti pirmieji migrantai.

„Šitoje įstaigoje, dabar jau – Kybartų užsieniečių registracijos centre, numatoma apgyvendinti apie 700 neteisėtų migrantų. Kambariai yra įvairūs – vienuose keturi žmonės gyvens, kituose gyvens dešimt žmonių“, – žurnalistams sakė Pagėgių pasienio rinktinės vado pavaduotojas Rimantas Petrauskas.

Pasak jo, pirmieji gyventojai čia bus pradėti perkelti artimiausiu metu – galbūt jau pirmadienį. Visus migrantus iš Rūdninkų numatoma čia perkelti iki spalio 1 dienos, perkeliant iki 150 žmonių per dieną.

Skirstys pagal tautybę

Kybartuose bus apgyvendinami vyrai. Jie bus paskirstyti sektoriuose pagal tautybę, skirtingų sektorių gyventojai tarpusavyje nesimaišys. Čia gyvens irakiečiai, šrilankiečiai ir kitų tautybių migrantai.

„Po stovyklavietės teritoriją jie vaikščios laisvu režimu, išskyrus tai, kad vis dėlto kadangi jie gyvens atitinkamais sektoriais suskirstyti, pagal tautybes, siekiant išvengti tam tikrų grėsmių, tai atitinkamu laikotarpiu kažkiek valandų vienam sektoriui bus skirtas stadionas, sporto salė ar biblioteka, kitomis valandomis kita grupė žmonių galės leisti laisvalaikį“, – kalbėjo rinktinės vado pavaduotojas.

Kambariai yra įvairūs – vienuose keturi žmonės gyvens, kituose gyvens dešimt žmonių.

Jis pabrėžė, kad tai neturėtų migrantams kelti diskomforto, nes kiekvienas sektorius turės savo kiemą. Iš centro teritorijos migrantai išeiti negalės.

Maistas jiems bus gaminamas įstaigoje esančioje virtuvėje – šiuo metu ieškoma tam reikiamų pajėgumų, nes nuteistųjų čia buvo gerokai mažiau – apie 300. Migrantams bus siūlomas skirtingas maistas, taip pat ir vegetariškas.

Įstaigoje bus įrengtas šiltas vanduo, planuojama įrengti maldos patalpas kitų konfesijų atstovams – kol kas čia yra maldos kambarys krikščionims. Įstaigoje taip pat veikia biblioteka.

„Aš manau, kad neblogos būklės (patalpos), bet, kaip žinia, nuteistieji truputėlį nesaugoja tų savo gyvenamųjų patalpų, tai jos išvaizdos tokios gražios estetinės ir neturi, bet tikrai nėra kažkaip nusiaubtos ar suniokotos“, – žurnalistams sakė iki šiol Kybartų pataisos namams vadovavęs Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Gediminas Jarašius.

Dalis pareigūnų liko

Paskutiniai nuteistieji iš Kybartų iškelti penktadienį, tačiau dalis pareigūnų apsisprendė likti įstaigoje ir tapti pasieniečiais.

Vienas iš jų – Andrius Bindokas, dirbęs pataisos namuose 19 metų, sakė, kad likti įstaigoje nusprendė, nes norėjo pakeisti darbo specifiką, todėl net nedvejojo.

Kybartuose dirbs apie 260 pareigūnų, vienu metu įstaigoje dirbs 10–15 iš jų, tačiau su socialiniais ir kitais darbuotojais įstaigoje vienu metu bus apie 30–40 migrantus prižiūrinčių žmonių.

„Buvo siūlyta pereiti į Marijampolę dirbti, bet aš tenai nenorėjau: čia šaknys įleistos, čia ir dirbsime“, – sakė pareigūnas.

Kybartuose dirbs apie 260 pareigūnų, vienu metu įstaigoje dirbs 10–15 iš jų, tačiau su socialiniais ir kitais darbuotojais įstaigoje vienu metu bus apie 30–40 migrantus prižiūrinčių žmonių.

Pataisos namų Kybartų padalinyje dirbo 175 darbuotojai. Vidaus reikalų ministerija yra skelbusi, kad 54 proc. iš jų išreiškė norą dirbti Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT), 31 proc. darbuotojų pageidauja dirbti Marijampolės pataisos namuose, du pareigūnai palieka tarnybą šalių susitarimu.

19 darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis ir nesutinkančių dirbti pakeistomis darbo sąlygomis, nors buvo siūlytos naujos pareigos, įteikti įspėjimo pranešimai.

9 proc. pareigūnų, po VSAT Imuniteto patikrinimo rezultatų, buvo nerekomenduoti perkelti į VSAT.

Kybartuose kalinti 294 nuteistieji, didžioji dalis jų bausmę tęs Marijampolės pataisos namuose, kiti paskirstyti kitose įkalinimo įstaigose.

Viceministras: Rūdininkai nebuvo visiškai tinkama vieta

Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas teigia, kad buvusių Kybartų pataisos namų patalpose artimiausiu metu ketinama apgyvendinti daugiau kaip 700 neteisėtų migrantų, šiuo metu apgyvendintų Rūdninkuose įrengtame palapinių miestelyje.

Aš manau, kad Rūdininkai nebuvo visiškai tinkama vieta. Daug teko rūpintis tokiais buitiniais dalykais: šlapiais drabužiais, šilto maisto tiekimu, tai problemų ten nuolat kildavo.

„Planuojame artimiausiu metu apgyvendinti čia neteisėtus migrantus, kurie šiuo metu gyvena Rūdninkuose, palapinėse, siekiant užtikrinti tinkamesnes gyvenamo sąlygas“, – žurnalistams Kybartuose pirmadienį teigė V. Dmitrijevas.

„Žinoma, kartu dėliojamės tam tikrą plėtrą, modulinius namelius planuojame čia atvežti. Žiūrėsime, kokie apgyvendinimo poreikiai ir, matyt, tie sprendimai bus įgyvendinti“, – pridūrė jis.

Viceministro teigimu, buvusių Kybartų pataisos namų patalpose ketinama apgyvendinti per 700 neteisėtų migrantų, t.y. visus Rūdininkuose įrengtos stovyklos gyventojus.

„Mes jau kiekvieną savaitę jaučiame, kad orai vėsta ir tas noras perkelti į geresnes sąlygas ir mūsų pačių buvo siekiant žmonėms užtikrinti didesnę gerovę. Tai iš mūsų pusės procesą spartinome bendradarbiaudami su kitomis institucijomis“, – sakė V. Dmitrijevas.

„Aš manau, kad Rūdininkai nebuvo visiškai tinkama vieta. Daug teko rūpintis tokiais buitiniais dalykais: šlapiais drabužiais, šilto maisto tiekimu, tai problemų ten nuolat kildavo“, – taip pat akcentavo jis.

V. Dmitrijevas teigė, kad VSAT perduotoms buvusių Kybartų pataisos namų patalpoms kol kas planuojamos minimalios investicijos.

„Planuojame minimalias investicijas. Siejant su šildymo sistemos didesne priežiūra, šilto vandens tiekimu, tos investicijos pastaruoju metu nebus didelės, bet ateityje žiūrėsime, matyt, kokie bus poreikiai. Aš manau, kad keliasdešimt tūkstančių per mėnesį, ne daugiau papildomai reiks investuoti“, – sakė V. Dmitrijevas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o tai tokiai krūvai dušų ir valgykloje maisto gaminimo įrangos užteks ?

pilietis

pilietis portretas
Ar pasiruošė ne vien patalpas, bet kaip kalba mums, tai ir imigrantams paaiškinti tą patį? Na ,apie sekcijas žmonėms pagal tautybę ir religiją, apie laiką sportuoti ,laisvalaikį , apie pamaldos kambarius atskiroms religijoms, apie visa kitą ....???????

Morgana

Morgana portretas
Apderks ir čia, kiaulės
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių