Quantcast

Į karantiną patekusios savivaldybės sugriežtinimų nesureikšmina

Į karantiną patekusios savivaldybės teigia jau taikančios sugriežtinimus, tad centrinės valdžios siūlymų nesureikšmina, tačiau pasigenda tiek išankstinės komunikacijos, tiek ir informacijos įvairiais techniniais klausimais.

Savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė BNS sakė, kad Sveikatos apsaugos ministerija įspėjo šalies savivaldą tik apie tai, jog vertinant koronaviruso plitimą savivaldybėse bus taikomas Europos Sąjungoje svarstomas „šviesoforo“ principas, bet iki šiol nepateikia aiškesnių detalių.

„Kaip konkrečiai tos spalvos išsidėstys, ką konkrečiai bus galima daryti, kas bus, tikrai to nei derinome, nei kas mūsų klausė. Kadangi rodikliai paimti visiškai europiniai, vienintelis dalykas aiškus, kad jei jau yra raudona zona, tai yra karantinas“, – sakė ji.

Kaip konkrečiai tos spalvos išsidėstys, ką konkrečiai bus galima daryti, kas bus, tikrai to nei derinome, nei kas mūsų klausė.

Su Raseiniais dar 12-oje šalies savivaldybių karantiną įvedusi Vyriausybė nutarime nurodo, kad šiose savivaldybėse ribojamas viešojo transporto maršrutų intensyvumas ir keleivių skaičius, žmonės įpareigojami dėvėti kaukes uždarose viešose vietose, nesibūriuoti daugiau nei po penkis. Draudžiama lankyti pacientus gydymo ir globos įstaigose, valdžios įstaigoms nurodoma dirbti nuotoliniu būdu, reikalaujama užtikrinti atstumus tarp žmonių ir kitas saugumo priemones prekybos, paslaugų teikimo vietose.

Anot R. Žakaitienės, iki trečiadienio savivaldybės nežinojo, ar lokalūs karantinai bus tokie pat griežti, kaip buvo visuotinis, ar lengvesnis, o savivaldybėms dar kyla klausimų dėl kai kurių rekomendacijų.

„Pagal nutarimo projektą, kurį pamatėme tik Vyriausybės posėdyje, matome, kad vis tik yra rekomendacinio pobūdžio informacija, ko reikia laikytis. Bet savivaldybės turi prisiimti atsakomybę, kad tos rekomendacijos liktų ne tik ant popieriaus, bet būtų realiai įgyvendintos“, – tvirtino R. Žakaitienė.

Į raudonąją zoną patekusios Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis sako dar laukiantis nutarimo galutinio varianto, nes jame įtrauktos nuostatos ir Vyriausybės vadovų pasisakymai skiriasi.

„Dokumento projektas, kurį gavome, ir tai, ką vakar išgirdome Vyriausybės posėdyje, tai buvo skirtinga, buvo pakankamai daug naujų dalykų, dėl to laukiame oficialaus dokumento. Klausimai buvo ir dėl karantinavimo mokyklose, darželiuose, nes mes jau pakankamai daug ką esame taikę – ir renginių ribojimas, kurį įvedėme prieš gerą savaitę, ir keletoje švietimo įstaigų, kur turėjome židinius, įvestas nuotolinis mokymas“, – pasakojo jis.

„Jei bus traktuojama taip, kad galima vykti tik į darbą, švietimo įstaigą, vaistinę, tai gali būti pakankamai sudėtinga viešojo maitinimo, kitoms, pavyzdžiui, kirpėjų paslaugoms“, – sakė meras.

Jam taip pat kyla neaiškumų, ar sveikatos įstaigos apribojus paslaugas gaus apmokėjimą pagal vadinamąjį vienos dvyliktosios principą, nes priešingu atveju, anot jo, gali kilti problemų dėl su koronavirusu kovojančių medikų apmokėjimo ir kitų „techninių detalių, kurios neramina“.

„Bet pakankamai daug esame pasiruošę, o suvaržymai yra kai kur tokie pat ar net didesni, kaip siūlomi Vyriausybės. Kas keisis – bus nuotolinis mokymas, ko gero, visiems, ir mums tai kelia nerimą, nes darželiai, pradinės klasės, jei bus priverstinai daroma, bus ne visai gerai, nes esame pramoninis miestas, stoja pramonė (...). O yra, pavyzdžiui, švietimo įstaigų miesteliuose, kur nėra nė vieno COVID atvejo. Ir jiems visiems dirbti nuotoliniu būdu – manau, tai šiek tiek perteklinis dalykas“, – teigė A. Klišonis.

Vis dėlto jis teigia, kad įvedus karantiną „radikalių pasikeitimų neturėtų būti“.

Į karantiną nuo pirmadienio pateksiančio Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas taip pat pabrėžia pasigedęs aiškesnio komunikavimo iš centrinės valdžios.

„Šitie dalykai, kas turėtų būti daroma savivaldybėse, kuriose yra didesnis susirgimų skaičius, kažkaip turėtų būti aptarti iš anksto, o ne pasakant, kad įvyks taip ir viskas. Bet mes turime vieną židinį, susijusį su policija, nuo to židinio ir yra tų susirgimų (...). O dėl suvaržymų – pristabdysime visuomeninį visuomeninį gyvenimą, taip, kaip numatyta rekomendacijose“, – pasakojo jis.

Anot jo, iki šiol operacijų vadovo sprendimuose nėra uždraustas ir žiūrovų dalyvavimas renginiuose su išankstine registracija, tad nežinoma, ar, pavyzdžiui, niekas nesikeis dėl rajone vyksiančių klubinių krepšinio varžybų.

Meras sako, jog daugiausiai pasikeitimų dėl karantino pasijus dėl atšaukiamų būrelių, ribojamų pramogų, pavyzdžiui, uždaromo baseino, savivaldybėje taip pat apie pusė darbuotojų dirbs nuotoliniu būdu.

„Didelių pasikeitimų nėra. Bet kai išgirsti, kad esi „raudonas“, tai, matyt, kažkiek suklūsti. Kas reglamentuojama, tą ir darysime. Bet, tarkime, muzikos mokykla, sporto mokykla, vaikų užsiėmimai visi, repeticijos kultūros namuose – jau šią savaitę mes tai apribojome“, – teigė G. Gegužinskas.

Ministrų kabinetas trečiadienį patvirtino kriterijus, pagal kuriuos savivaldybės bus skirstomos į žalios, geltonos ir raudonos zonos grupes. Karantinas bus įvedamas tik raudonosios zonos savivaldybėms, t.y. kuriose dviejų savaičių sergamumas COVID-19 siektų 50 ir daugiau atvejų 100 tūkst. gyventojų, teigiamų tyrimų dalis sudarytų 4 proc. ir daugiau, arba sergamumas būtų daugiau nei 150 atvejų. Papildomas kriterijus – jose per savaitę turėtų būti nustatyta bent dešimt koronaviruso atvejų.

Laikantis naujos metodikos, karantinas nuo pirmadienio įvedamas Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono savivaldybių teritorijose. Kiek anksčiau Vyriausybės sprendimu karantinas įvestas Raseiniuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kis

Kis portretas
Roma Zakaitiene ,pradziai nevaidink durnes,nuo tu "gairiu"ausys nuleipo,bet pradziai neplatink tokiu fotiku su vaikais,o pasistenk paaiskinti ,nes algas gaunate ir nemazas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių