Quantcast

Hidrologė: ledų sangrūdos upėse turėtų praeiti be potvynių

Lietuvos upėse pradėjus formuotis ledų sangrūdoms, hidrologė sako, kad jos, pagal esamas prognozes, turėtų praeiti ramiai ir potvynių nesukelti.

„Sangrūdos bus, bet kiek jos nuostolių gali padaryti, kiek pakels vandens lygį, kol kas yra sunku įvertinti, nes pagal orų prognozes nėra labai aukštų temperatūrų, tai lyg ir neturėtų daug kilti vanduo – turėtų prasistumti viskas ir gražiai praeiti“, – BNS trečiadienį sakė Hidrometeorologijos tarnybos hidrologė Janina Brastovickytė-Stankevič.

Pasak jos, šiuo metu ledų sangrūdos Neryje yra susiformavusios Vilniuje, ties Žvėrynu, tuo tarpu ties Jonava upė kol kas yra užšalusi.

Hidrologės teigimu, potvynio grėsmę galėtų sukelti staigus atšilimas, jeigu į upes subėgtų vanduo nuo ištirpusio sniego, kuris labiausiai pakelia vandens lygį.

Neturėtų daug kilti vanduo – turėtų prasistumti viskas ir gražiai praeiti.

„Dabar mes turime to vandens tiek, kiek turime upėje. Ir tik tiek, kiek sulaiko sangrūda, vanduo gali pakilti, kas nėra labai daug, nes ledai vis tiek kažkiek juda“, – sakė ji.

„Bent jau kol kas pagal prognozes, ką sinoptikai mums pranešė, tai mes nematome didelio pavojaus“, – pridūrė Janina Brastovickytė-Stankevič.

Kauno rajono savivaldybė trečiadienį surengė ekstremalių situacijų operacijų centro posėdį dėl galimo potvynio. Savivaldybė nerimauja, kad jį sukelti ledonešio metu gali naujo tilto ties Kleboniškiu statyba, nes jos metu yra susiaurėjusi upės vaga.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos vertinimu, tai neturėtų lemiamos įtakos galimam potvyniui.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, artimiausiomis naktimis Lietuvoje pašals, tačiau dienomis nuo ketvirtadienio vyraus teigiama temperatūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Orinta

Orinta portretas
Gal kas pasakys kaip elgtis atokiau nuo ledonešio?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių