Quantcast

Hibridinės grėsmės: koks pagrindinis Estijos pranašumas prieš Lietuvą?

Lietuva turi būti pasirengusi hibridinėms grėsmėms, apie tai kalbėtis su JAV profesionalais, ieškoti kontaktų su Pentagono specialistais, teigia gynybos ekspertai, penktadienį dalyvavę konferencijoje apie hibridines grėsmes.

Pasak ekspertų, ypatingą dėmesį reikia skirti žmonių švietimui, aiškinti apie nacionalinį saugumą. Estijos pagrindinis pranašumas prieš Lietuvą – tai, kad ji geriau tvarkosi su korupcija, kuri ypatingai žaloja visuomenės atsparumą saugumo grėsmėms.

Kibernetinės atakos, dezinformacija, melo skleidimas, valstybės ir kariuomenės prestižo žlugdymas – tai hibridinės grėsmės. Būtent kovai su jomis Lietuva turi skirti ypatingą dėmesį, sako gynybos ekspertai. Pasak jų, Rusija kontroliuoja ne tik valdžios institucijas, bet ir kriminalinį pasaulį. Tai – nauji įrankiai, naudojami tikslams pasiekti. Į tai, pasak ekspertų, turi atkreipti dėmesį ir Lietuva.

„Labai svarbu yra pilietiškumas, visuomenė turėtų atsakingai balsuoti ir galvoti, ką jie renka į Seimą, į valdžią. Visuomenė turi suprasti, kad kariuomenė yra tiktai pagalbinis įrankis valstybės saugumui užtikrinti, pati visuomenė irgi yra saugumo dalyvė“, – sako Gynybos paramos fondo vadovas ats. plk. Vaidotas Malinionis.

Estijoje dirbantis gynybos ekspertas Tomas Jermalavičius teigia, kad reikia mokyti jaunus žmones kritiškai vertinti informaciją. Štai Suomija laikoma gerai besitvarkančia su hibridinėmis grėsmėmis, nes čia labai aukšta švietimo kokybė. Estija taip pat turi pranašumų kovodama su grėsmėmis, tačiau turi ir silpnų pusių, viena tokių – rusakalbių integracija į visuomenę.

„Vienas iš dalykų Estijoje, kurį galima gerai įvertinti, tai yra kova su korupcija. Korupcija yra vienas iš tų veiksnių, kuris ypatingai žaloja visuomenės atsparumą saugumo grėsmėms, ir Estijos kova su korupcija yra šiek tiek sėkmingesnė negu Lietuvoje – visuomenės nariai įtraukiami į saugumo programas, Estija niekada neatsisakė karo prievolės“, – pastebi Estijos tarptautinio gynybos ir studijų centro vadovas.

Daugiau apie tai – reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Daug padeda mūsų šauktiniai, ruošiantis šiam karui. Šauktiniai yra labai aktyvūs. Dedovčinos nėra. Tiesiog šauktiniai patys krenta nuo dviaukščių lovų antrojo aukšto, kaip rudeniniai lapai, ir prasiskelia kaukoles. O jei mums pavyks sukelti branduolinį karą, tai šauktiniai galės padėti kitiems gyventojams susivynioti į baltas vėliavas ir tyliai šliaužti kapinių link. Daugiau apie tai - guglinant žodžius, kuriuos jau atsimenate.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių