Quantcast

Gyvūnų gelbėjimas: savanoriams antrina ir Seimo nariai

Savanoriams savo jėgomis nusprendus demaskuoti šunų daugyklas, kuriose gyvūnai laikomi kraupiomis sąlygomis, ir ėmus aiškėti tokio verslo mastams, visuomenė neliko abejinga. Į įvykių sūkurį įsitraukė ir politikai. Aiškinamasi, kokios spragos lėmė tokią situaciją, ir imamasi priemonių, kurios padėtų šioje srityje įvesti tvarką.

Reaguoti, pranešti ir suvaldyti

"Situacija sunkiai suvokiama! Dešimtys šunų ir kitų gyvūnų laikomi klaikiomis, antisanitarinėmis sąlygomis be maisto, vandens! Čia gyvūnų kankinimas! Jie uždaryti tvarte su kiauru stogu per lietų. Protu nesuvokiamas ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos neveikimas. Atsakymas, kad gyvūnai yra laikomi tinkamomis sąlygomis ir jie nemato jokių trūkumų, tiesiog pribloškiantis", – į situaciją Pilioniuose, Kėdainių rajone, reagavo Seimo narys kaunietis Mindaugas Puidokas, pasisakęs feisbuke.

Žinančius apie gyvūnų netinkamo laikymo atvejus jis ragino pranešti tarnyboms, susisiekti su gelbėjimo operacijos dalyviais. "Tik bendradarbiaujant galima nutraukti šią melo ir gyvūnų skausmo grandinę!" – dėstė politikas.

Jo ir kitų politikų nuomone, būtina sugriežtinti atsakomybę už netinkamą ir žiaurų elgesį su gyvūnais. Seimo nariai kaunietė Aistė Gedvilienė ir Laurynas Kasčiūnas pranešė, kad pirmadienį registravo įstatymų pataisas, kuriomis, be ilgesnės laisvės atėmimo bausmės, siūloma numatyti, kad asmuo, kuris žiauriai elgėsi su gyvūnu, nuo trijų iki penkerių metų negalėtų įsigyti ir savo nuolatinėje gyvenamojoje vietoje laikyti gyvūno.

Veikti ES mastu

Europarlamentaras kaunietis Liudas Mažylis dar kovą kalbėjo apie būtinybę turėti privalomą ES kačių ir šunų registravimo sistemą ir jų žymėjimą mikroschemomis. Tuomet jis akcentavo, kad pagrindinė problema yra gyvūnų pardavimas iš nelegalių šunų, kačių ar kitų naminių gyvūnų veisyklų, įvardijo, kad Vidurio Europos valstybėse toks verslas labai klesti. Šią savaitę įsitikinome, kad problemos mastai dideli ir Lietuvoje.

Toks verslas yra trečias po narkotikų ir ginklų, tai yra labai pelninga.

"Toks verslas yra trečias po narkotikų ir ginklų, tai yra labai pelninga. Šis verslas paremtas apgavystėmis, melagingais sertifikatais. Visas Vakarų Europos pasaulis yra aprūpinamas tokiais nesveikais, galbūt apsikrėtusiais, neteisėtu būdu išveistais gyvūnėliais", – 15min.lt yra sakęs L.Mažylis.

Gyvūnų registravimo sistemos ir ženklinimo mikroschemomis jis neatsisako ir dabar. Tokios priemonės, anot jo, padėtų pajudėti iš mirties taško kovoje su nelegaliu ir neatsakingu veisimu.

Ekspertai pastebi, kad dėl klestinčios juodosios augintinių rinkos nukenčia ne tik gyvūnai, bet ir ištisos valstybės, nes nelegaliai veikiantys daugintojai kraudamiesi kišenes dažniausiai vengia mokėti mokesčius.

Ligoti šunys ir palaikai

Per savaitę į viešumą iškilo gausybė informacijos ir vaizdų, kokiomis sąlygomis laikomi gyvūnai Lietuvoje, kokios būklės rasta šunų, kokie yra tokios ne tik neetiško, bet ir žiauraus verslo mastai.

Kaunietis veterinaras Paulius Morkūnas buvo vienas iš tų žmonių, kurie vyko į įvykių vietas ir stengėsi padėti kuo tik galėdamas. Po bemiegės nakties viešėdamas "Kauno dienos" studijoje sunkiai tvardė emocijas, kai bandė nupasakoti siaubingą aplinką, kurią išvydo vienoje iš savanorių aptiktų daugyklų.

Pirmą kartą mačiau, kaip didžiuliai šunys, užuot gynę savo teritoriją ar bent jau loję, tylomis ėjo prie svetimų žmonių, tarsi prašydami pagalbos.

Marijampolės apskrityje jis su policijos pareigūnais ir savanoriais rado apie 20 ligotų šunų. Teritorijoje, kurioje antisanitarinėmis sąlygomis buvo laikomi gyvūnai, mėtėsi jau nustipusių šunelių palaikai. Tarp konfiskuotų šunų buvo ir veislinių – senbernarų, samojedų.

"Pirmą kartą mačiau, kaip didžiuliai šunys, užuot gynę savo teritoriją ar bent jau loję, tylomis ėjo prie svetimų žmonių, tarsi prašydami pagalbos", – pasakojo P.Morkūnas.

Kaip veterinarijos gydytojas jis teigė, kad nelegaliose veisyklose dažni ir kraujomaišos atvejai. Po jų gimę gyvūnai neretai yra kamuojami įvairių ligų ir apsigimimų, kurių pagydyti, deja, neįmanoma. Tačiau gyvūnų sveikatos būklę, juos parduodančios nelegalios daugyklos dažniausiai nuslepia.

"Pastarųjų dienų įvykiai subūrė tūkstančius žmonių visoje Lietuvoje, kurie yra neabejingi gyvūnams. Nelegalios gyvūnų daugyklos, neadekvačios bausmės jų skriaudėjams – visa tai turi baigtis. Naminis gyvūnas – ne daiktas, jo teisės turi būti ginamos", – teigė P.Morkūnas.

Atvėrė pūlinį

Kai prasidėjo savanorių reidai, patikrinusi gautą informaciją policija dėl žiauraus elgesio su gyvūnais jau pradėjo ikiteisminius tyrimus Alytaus, Marijampolės, Tauragės, Širvintų, Kretingos ir kt. rajonuose.

Po to, kai ketvirtadienį Karmėlavos seniūnijoje, Kauno rajone, oficialiai įregistruotos veisėjos valdose rasti 82 apgailėtinomis sąlygomis laikyti šunys, policija taip pat pradėjo ikiteisminį tyrimą, o šunys buvo paimti.

Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) pasiekia šimtai pranešimų apie pažeidimus, susijusius su gyvūnų laikymo sąlygų, gyvūnų gerovės ir apsaugos reikalavimų pažeidimais, nelegaliu gyvūnų veisimu ir pan. Pradėta daug tyrimų, aiškinamasi aplinkybes, tikrinami nauji pranešimai.

VMVT duomenimis, vien per kelias pirmąsias dienas po pranešimų antplūdžio iš įvairių galimai nelegalių gyvūnų veisyklų šalyje paimti ir gyvūnų globos įstaigoms perduoti 142 šunys ir trys katės.

Planuojama sukurti nuolat veikiančią tarpinstitucinę grupę, į kurią bus įtraukti įvairių atsakingų tarnybų, nevyriausybinių organizacijų atstovai. Ši grupė vykdys proaktyvią situacijos stebėseną, rinks informaciją, vertins gautą medžiagą, siūlys sprendimus ar reikalingus teisės aktų pakeitimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LAISVĖ

LAISVĖ portretas
Nepatingek nuvažiok į čigonų tabora ilniaus centre, nuvažiok į Lietuvos gilumą , pamatysi kokiom sąlygom žmones givena, namuose net grindų neturi-aslaišpylta, mega lovose kurių patalyne primena mazgotę, puodai indai ruošti maistą primena purvina šuns ėdiklą....ir tt.... milojonas Lt žmonių neturi net unitazų savo namose...to tarpu politikai ir valdininkai nebaudžiamai grobia vargšu pinigus...

pirmiausia

pirmiausia portretas
saugokit musu vaikus nuo libersakalienes ir ziobienes spastu kad nea ts idurtu pas satanistus bei verkrato pdsihomediku skiepyniu zabangu taip rusiuojant kaip euroturgelis siandien atskiria vaikus graiku imigrantu stovyklose kurias priedo padegineja tai to norite niekingi sudvabaliai?...

.>padekim išgelbėti...

.>padekim išgelbėti... portretas
tautą reikia gelbėti nuo šunų ir kačiū... LT yra 2-vietoj pagal šunų skaičiu tūkstač. gyventojų...Pasaulyje mus lenkia tik Indija, kur šunys voliojasi gatvėse , reikia saugotis, kad jų neužgautume...Ar to mums reikia?...Sudegint visas veisyklas.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių