Quantcast

Gyventojams vis labiau rūpi asmens duomenų apsauga

Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska pažymi, kad mūsų šalyje duomenų tvarkymo srityje stebima pažanga. Taikomos priemonės pasiteisina, o naujausia gyventojų apklausa patvirtina, kad mažėja visuomenės atlaidumas pažeidėjams – asmens duomenų apsauga rūpi vis daugiau.

Pasak teisingumo ministrės E. Dobrovolskos, pamatinės žmogaus vertybės – privatumas ir duomenų apsauga – mūsų šalyje turi būti gerbiamos vis labiau.

„Turime nuolat reaguoti į besikeičiančius visuomenės bei verslo poreikius, technologinių naujovių plėtrą, tačiau pažangos akivaizdoje siekti ir aukščiausių žmogaus teisių viršenybės užtikrinimo standartų, – teigia E. Dobrovolska. – Pozityviai nuteikia ir tyrimo rezultatai, rodantys, kad Lietuvos gyventojai duomenų apsaugos sritį išmano vis geriau, o daugiau kaip pusė jų reikalautų pažeidėjo atsakomybės. Ši tendencija rodo, kad Lietuva seka Europos šalių pavyzdžiu, žmonės yra geriau informuojami ir dažniau naudojasi teisiniais įrankiais“.

Naujausi visuomenės apklausos duomenys rodo, kad net 81 proc. gyventojų nurodė, jog jiems svarbu, kas, kaip ir kokius jų asmens duomenis tvarko. Labiausiai privačia informacija apklaustieji nurodė asmens kodą (71 proc.), pirštų atspaudus (70 proc.), sveikatos duomenis (41 proc.) bei pajamas (38 proc.).

Tyrimas atskleidžia, kad šalies gyventojų pakantumas pažeidėjams mažėja. 13 proc. gyventojų teigia, kad per pastaruosius metus jiems teko susidurti su neteisėtu jų asmens duomenų tvarkymu, o susidūrę su pažeidimu, 54 proc. respondentų norėtų, kad pažeidėjas būtų nubaustas. 2019 m. šis rodiklis siekė 36 proc.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos veikla yra žinoma 65 proc. respondentų. Apie Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR) žino 73 proc. apklaustųjų, iš jų 20 proc. su šiuo dokumentu yra susipažinę. Gyventojų BDAR žinomumo pokytis pastaraisiais metais nuosekliai didėja: 2018 m. jis sudarė 71 proc., 2019 m. – 72 proc.

Siekiant pažangos duomenų apsaugos srityje, buvo sukurta nemokama mobilioji programėlė „ADA gidas“, kurioje visuomenei suteikiama galimybė anonimiškai Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją informuoti apie galimus pažeidimus, netinkamo asmens duomenų tvarkymo atvejus.

Veiksmingą asmens duomenų tvarkymą padėjo užtikrinti ES projektas „Solving Privacy Paradox“, skirtas skatinti visuomenės informuotumą, kompetencijų didinimą bei aukštus asmens duomenų apsaugos standartus. Projekto veiklos, skirtos smulkiajam ir vidutiniam verslui, startuoliams, sveikatos priežiūros sektoriui, žiniasklaidai, vyresnio amžiaus žmonėms, jaunimui, leido pasiekti didesnio proveržio šioje srityje.

Sausio 28-ąją minimai Europos duomenų apsaugos dienai skirta ketvirtadienį vyksianti nuotolinė konferencija „Konvencijai Nr. 108 – 40 metų. Ar asmens duomenų apsauga vis dar madinga?“ Joje kalbės ir teisingumo ministrė E. Dobrovolska.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių