Quantcast

Gražūs orai veja žmones į gamtą: ragina nesibūriuoti bei padaryti gerą darbą

Lietuvą užplūdus gražių orų bangai, pastebimi žmonių srautai gamtoje – nacionaliniuose bei regioniniuose parkuose, lankytinose vietose. Kaip pažymi Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) viešųjų ryšių specialistė Diana Rakauskaitė, kai kurie itin populiarūs lankytini objektai yra uždaryti, o šalia kitų yra kabinama informacija apie karantino taisykles – žmonės raginami nesibūriuoti.

„Mes, kaip VSTT, įpareigojome visas nacionalinių, regioninių parkų direkcijas, kad iškabintų plakatus – lankytis ne daugiau kaip dviese, vengti viešų vietų. Lankytinuose objektuose yra informacija, yra uždaryti tokie objektai, kaip Medžių lajų takas Anykščių regioniniame parke, Nemuno kilpų regioninio parko bokštas, uždarytas populiarus Mūšos tyrelio pažintinis takas“, – Eltai sakė D. Rakauskaitė.

VSTT atstovė pažymėjo, kad neįmanoma visiškai uždaryti ar aptverti tokių objektų, kaip kelių kilometrų pažintinių takų, tačiau pakartojo, kad žmonės raginami gamtoje nesibūriuoti.

„Pagerėjus orams, žmonės po žiemos nori miško, gryno oro, pasivaikščioti prie upių ir ežerų. Tik labai raginame, kad nesilankytų tose populiariausiose lankytinose vietose – apžvalgos bokštuose, gamtos paminkluose, populiariausiuose pažintiniuose takuose, kur jau sunku apsilenkti 2 metrų atstumu. (...) Lietuvoje yra labai daug natūralios gamtos, kur žmonės galėtų pavieniui vaikščioti“, – kalbėjo D. Rakauskaitė.

D. Rakauskaitė taip pat informavo, kad, nesant galimybių surengti masines švarinimosi gamtoje talkas, po Velykų, jeigu karantino situacija pagerės, planuojama paskelbti iniciatyvą ir paraginti žmones, pavieniui lankantis gamtoje parinkti šiukšles.

„Kad kiekvienas bent vieną šiukšlių maišelį iš gamtos išneštų. Gamtoje yra šiukšlių, nekalbu jau apie statybines šiukšles – jų nesurinksi vienas pats, tačiau bet kuriame miške ar pievoje visur rasite vieną, kitą šiukšlę po žiemos. Mūsų yra tokia iniciatyva, kad ką atsinešei į gamtą, tą ir turi išsinešti“, – sakė D. Rakauskaitė.

VSTT atstovė pažymėjo, kad saugomų teritorijų lankytojų centrai karantino metu nepriima lankytojų, tačiau yra paskelbta nemažai virtualių maršrutų. O štai ekologams, pasakojo D. Rakauskaitė, pats darbymetis – bundančią gamtą stebintys ekologai stebi augalus, gyvūnus, paukščius.

ELTA primena, kad Vyriausybė nutarė pratęsti karantiną iki balandžio 13 d., t. y. Velykų antrosios dienos. Karantinas šalyje įvestas nuo kovo 16 d. Karantino metu įsigaliojo draudimas asmenims parkuose ir kitose atvirose viešosiose vietose lankytis ir būti didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių