Quantcast

Generalinė prokurorė atsakinėjo Seimui: apie tyrimą žinojau nuo pradžių

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė sako apie tyrimą dėl nepilnamečių tvirkinimo, kuriame įtarimai pareikšti eksparlamentarui Kristijonui Bartoševičiui, žinojusi nuo pradžių.

„Apie šį ikiteisminį tyrimą žinojau nuo pat pradžių, nes pareiškimu dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo buvo kreiptasi į mane“, – Seime ketvirtadienį teigė generalinė prokurorė.

Ji pabrėžė detaliau tyrimo eigos negalinti komentuoti, nes „vienas iš svarbiausių tikslų, jei ne pats svarbiausias, apsaugoti nukentėjusius nepilnamečius ir užtikrinti jų teisę į konfidencialumą“.

Siekė apklausti

Tyrimą atliekantiems prokurorams sausio viduryje apsisprendus pareikšti įtarimus ir apklausti tuometinį Seimo narį, N. Grunskienė nutarė susitikti su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen ir išaiškinti, ar parlamente ketinama skelbti neeilinę sesiją.

Prokurorams norint pareikšti įtarimus parlamentarui, būtina panaikinti jo teisinę neliečiamybę, o tą gali padaryti tik Seimas sesijos metu.

„Mano nurodymu visa ikiteisminio tyrimo medžiaga buvo pateikta patikrinti aukštesniajam prokurorui, kuris patvirtino, kad atlikti būtini tyrimo veiksmai ir gauti rezultatai yra pakankamas pagrindas kreiptis į Seimą, prašant panaikinti teisinį imunitetą“, – sakė generalinė prokurorė, pabrėžusi, kad su visa medžiaga ji taip pat susipažino pati.

Nei Seimo nario pavardė, nei partija, nei kiti asmenys identifikuojantys duomenys ar kiti ikiteisminio tyrimo duomenys pateikti nebuvo.

„Įvertinus, kad Seimo pavasario sesija prasidės tik kovo 10 dieną, ir tai yra per daug tolimas terminas, siekiant nepakenkti tyrimui, buvo svarbu išsiaiškinti, ar nenumatoma neeilinė sesija, nes buvau girdėjus tokius svarstymus“, – pridūrė teisininkė.

Ji aiškino dėl susitikimo sausio 20-ąją su Seimo pirmininke kreipėsi pati, tačiau tikslo konkrečiai neįvardino.

„Pats susitikimas buvo labai trumpas, truko apie penkias minutes“, – sakė N. Grunskienė.

„Hipotezių nevertinu“

Generalinė prokurorė pabrėžė, kad tądien sužinojusi, jog neeilinės sesijos iki tol skelbti nebuvo suplanuota. Ji parlamento vadovei nurodė, kad prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl nepilnamečių prievartavimo ir tvirkinimo.

„Nei Seimo nario pavardė, nei partija, nei kiti asmenys identifikuojantys duomenys ar kiti ikiteisminio tyrimo duomenys pateikti nebuvo“, – teigė N. Grunskienė.

„Pateikiau tik bendro pobūdžio informaciją“, – pridūrė ji.

P. Peleckio / BNS nuotr.

Generalinė prokurorė teigė su V. Čmilyte-Nielsen sutarusi, kad prokuratūra oficialų raštą pateiks sausio 23-iąją, „kad Seimo pirmininkė turėtų oficialų pagrindą atitinkamoms procedūroms pradėti“.

Ji nurodė apie K. Bartoševičiaus prašymą pasitraukti iš Seimo sužinojusi tą patį pirmadienį iš Seimo pirmininkės, šiai pasiteiravus, ar tai yra tas pats asmuo, dėl kurio siekiama neeilinės sesijos.

G. Grunskienė teigė nežinanti, ar informacija apie planus kreiptis dėl neeilinės sesijos ir K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo galėjo nutekėti.

„Negaliu komentuoti to, ko nežinau, o spėjimų ir hipotezių nevertinu“, – sakė teisininkė.

Skirtingos aplinkybės

Parlamento vadovė, atsakydama į raštu pateiktus klausimus, teigė, kad generalinė prokurorė neįvardijo Seimo narios pavardės ar partinės priklausomybės, tik patvirtino, jog tai nėra jos vadovaujamo Liberalų sąjūdžio atstovas.

„Generalinė prokurorė man nepasakė nei Seimo nario vardo, pavardės, nei kokiai frakcijai ar partijai priklauso, jis yra valdančiosios daugumos ar opozicijos atstovas. Ji paminėjo tik tai, kad įtariamas Seimo narys nėra Liberalų sąjūdžio frakcijos narys“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji paminėjo tik tai, kad įtariamas Seimo narys nėra Liberalų sąjūdžio frakcijos narys.

Vis dėlto pati G. Grunskienė teigė nesakiusi, jog tyrime figūruojantis Seimo narys nepriklauso Liberalų sąjūdžiui.

„Kalbant su Seimo pirmininke, nei vardas, nei pavardė, nei frakcijos, nei partijos įvardinta nebuvo“, – sakė ji.

Po posėdžio žurnalistams V. Čmilytė-Nielsen dar kartą pakartojo, kad generalinė prokurorė ją informavo, jog įtariamasis „ne jūsų frakcijos žmogus“. Tačiau generalinė prokurorė vėl paneigė tą sakiusi.

„Pirmininkė taip sakė, o aš sakau taip. (...) Galbūt ji taip suprato“, – teigė N. Grunskienė.

Prokuratūra K. Bartoševičiui praėjusią savaitę pateikė įtarimus dėl galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo prieš keturis asmenis, kurie, kaip įtariama, įvykdyti jam esant Seimo nariu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kokia nesamonė

kokia nesamonė portretas
negi galimas toks dalykas kad seimo narys yra sekamas pedfilas o prokurorė gali to nežinot?

skiep

skiep portretas
as pasitikiu prokurore negu stribkoncervapedais
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių