Quantcast

Galimybių paso sistemoje – spraga: ministerijos kaltina viena kitą

  • Teksto dydis:

Valdžia skelbia, kad po antro skiepo galimybių pasas galios tik septynis mėnesius, tačiau yra spraga, dėl kurios ministerijos kaltina viena kitą, praneša LNK.

Liko kiek daugiau nei mėnuo, kai galimybių paso galiojimas priklausys nuo paskutinio skiepo datos. Jei nesi pasiskiepijęs stiprinamąja doze arba atlikęs testo praėjus septyniems mėnesiams po antro testo, galimybių paso atsiimti nebus galima.

Ko imsis pasibaigus galimybių paso galiojimui, pasakojo gyventojai.

„Pasižiūrėsiu, prisijungsiu prie e.sveikatos ir pažiūrėsiu, ką man pasiūlys. Man atrodo, dar galiu truputį palaukti“, – sakė viena moteris.

„Eisiu skiepytis“, – teigė kita.

„Tikrai daugiau nesiskiepysiu. Galiu ir nevaikščioti į parduotuves – nelabai ir vaikštau. Dirbu iš namų“, – šnekėjo vilnietė.

Nepaisant to, kad nuo gruodžio 28 d. bus įvestas galimybių paso galiojimas, priklausantis nuo paskutinio skiepo datos, yra spraga, leisianti dviem mėnesiams galimybių pasą prasitęsti. Pavyzdžiui, gruodžio 27 d. sukanka septyni mėnesiai po antrojo skiepo. Nepaisant to, gruodžio 27 d. išsiėmus galimybių pasą, jis galios iki vasario 28 d.

Tikrai daugiau nesiskiepysiu. Galiu ir nevaikščioti į parduotuves – nelabai ir vaikštau.

„Kol kas, mano žiniomis, nebuvo planuota kažko keisti. Šiandien išsiėmus galimybių pasą, jis ir galios 60 dienų“, – komentavo Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus.

Apie spragą žino

Ekonomikos ir inovacijų ministrė sakė žinanti apie šią spragą.

„Bet čia turėtų būti toks trumpas laikas ir tikiuosi, kad kažkokių reikšmingų piktnaudžiavimo atvejų nebus“, – tikino Aušrinė Armonaitė.

Apie spragą ministerija žino, bet ar imsis taisyti?

„Pasižiūrėsim. Čia, aišku, būtų gerai, kad ir Sveikatos ministerija sužiūrėtų tokias detales, nes Ekonomikos ministerija ne visai už tai atsakinga“, – tvirtino A. Armonaitė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atkirto: „Čia Ekonomikos ir inovacijų ministerijos dalykas“.

Justinos Lasauskaitės, Vilmanto Raupelio nuotr.

O Registrų centras be valdžios nurodymų taip pat neskuba taisyti spragos.

„Jei bus koks Vyriausybės sprendimas ar Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymas, tai tas ir bus įgyvendinta“, – kalbėjo M. Samkus.

Praėjus septyniems mėnesiams po antro skiepo, žmogus galės vieną kartą nemokamai pasidaryti antikūnų testą. Jei jų bus pakankamai, galimybių paso galiojimas bus pratęstas dar dviem mėnesiams. Jei antikūnų bus per mažai, žmogui teks skiepytis trečiąja doze – antraip galimybių pasas nebegalios. Dar viena išeitis – už savo pinigus atlikti PGR tyrimą. Jei atsakymas neigiamas, galimybes suaugęs turės tris dienas, vaikas – septynias. Kiek galimybių pasas galios po trečiosios dozės, kol kas nežinia.

Yra ir naujiena – galimybių paso nuskaitymo programėlė nuo šiol leis ne tik skenuoti ir europinį pažymėjimą, bet ir pasitikrinti, kokiose šalyse jis galioja.

„Pavyzdžiui, žmogus planuoja kelionę į Prancūziją. Jis su ta programėle gali nuskenuoti savo pažymėjimą ir pamatys, ar jis yra galiojantis ir ar jam nereikės imtis kažkokių papildomų priemonių“, – aiškino M. Samkus.

Šiuo metu Lietuvoje bent kartą galimybių pasą yra išsiėmę beveik 2 mln. žmonių. Kai kurie galimybių pasą išsiėmė ne kartą. Iš viso išsiimta per 8 mln. galimybių pasų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

haha

haha portretas
nauja akcija kas turite gp atsispausdinat ir su markeriu uzrasot sikpopierius ir paduodat apsaugai snauoti

Tai bent

Tai bent portretas
gyvulius ant ausu ir ragu cipuoja. Na zmonem kol kas duoda popiriuka uzpakaliui nuvalty, bet su laiku tikriausia irgi ausis cipuos kaip gyvuliams

KAS KARTA VIS KITAIP

KAS KARTA VIS KITAIP portretas
PASISKIEPIJAU TRECIAJA VAKCINA,TACIAU JOKIO DOKUMENTO NEDAVE.pASAKE ,KAD TAI BUS KOMPIUTERYJE.kAIP BUS SU GALIMYBIU PASU,AR PARDUOTUVESE BUS GALIMYBE PATEKTI APSIPIRKTI,GAL TEN VIETOJE TURES PATIKRINIMUI KOMPA.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių