Quantcast

Apie naują Medijų rėmimo fondą: pasidarytų kišeninis ministerijos fondelis

  • Teksto dydis:

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas (SRTRF) veikia daugiau kaip dvidešimt šešerius metus, tačiau jo gali nebelikti. Kai kas įsitikinę, kad tuomet tos lėšos fondui atsidurs bendrame Kultūros ministerijos metiniame kapše. Ir ministerija, kaip norės, kiek norės, tiek skirs lėšų, pasakojama LNK reportaže.

„Žiniasklaidos rėmimo modelis turbūt tam ir buvo kurtas, kad jis būtų nepriklausomas nuo politikų, vykdomosios valdžios. Ir čia judama priešinga linkme“, – komentavo SRTRF direktorius Gintaras Songaila.  

Valdantieji sumanė įsteigti naują Medijų rėmimo fondą, o jį kuruotų Kultūros ministerija. 

„Bet tai ir yra, ko visi tikimės. Labai tikėtina, kad priėmus šį įstatymą, labai pagerės žiniasklaidos, ypač kultūrinės ir regioninės, finansavimas. Bus didesnis skaidrumas ir mažiau kils aistrų“, – sakė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis.

G. Songaila naują projektą vertina kritiškai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Siekiama, kad tas naujas instrumentas veiktų pusmetį prieš būsimuosius rinkimus. Turbūt taip“, – teigė G. Songaila.

Valdantieji nori, kad dėl to, kokią žiniasklaidą remti, o kokios ne, spręstų mažesnis dalininkų skaičius.

„Yra 21 dalininkas. Visiška aklavietė. Jeigu ateini su kažkokiais rimtesniais pasiūlymais, neįmanoma suformuoti tos daugumos“, – savo nuomonę išsakė kultūros ministras Simonas Kairys.

„Siūlo mažinti dalininkų skaičių – tokią kaip „troiką“ padaryti. Dabar SRTRF – dvidešimt vienas dalininkas, tai yra demokratinė kontrolė“, – savo įžvalgomis pasidalino G. Songaila.

Demokratijos bus mažiau, o politinės korupcijos žiniasklaidos rėmimo modelyje – daugiau. 

Sumažėjus dalininkų, klausiama, ar nepadidės valstybės įtaka, ar nebus taip, jog finansavimas nukeliaus tiems, kas patogūs, o tiriamoji žurnalistika nevirs užsakomąja.

„Demokratijos bus mažiau, o politinės korupcijos žiniasklaidos rėmimo modelyje – daugiau. Šis fondas steigiamas tikriausiai tam, kad pasidarytų kišeninis ministerijos fondelis“, – kritiškai vertino G. Songaila. 

„Tos lėšos fondui atsidurs bendrame Kultūros ministerijos metiniame kapše. Ministerija, kaip norės, kiek norės, tiek skirs lėšų. Net jei ir bus steigiamas naujas fondas, jame nebelieka nevyriausybinių organizacijų atstovų. Tada susidaro tokia, pavadinkime, kreiva situacija“, – teigė Meno kūrėjų asociacijos vadovas Jonas Staselis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Esamas fondas, na, atvirai, ar galima tokį toleruoti?

Esamas fondas, na, atvirai, ar galima tokį toleruoti? portretas
A?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių