Quantcast

G. Nausėda pritartų ES sienų uždarymui, jei pandemija pasiektų pirmosios bangos lygį

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pritartų Europos Sąjungos vidaus sienų uždarymui, jei koronaviruso pandemija pasiektų tokį lygį, koks buvo per pirmąją viruso plitimo bangą.

„Turėtų kilti tokia situacija, kokia buvo per pirmąją koronaviruso bangą ir galbūt net dar prastesnė, nes dabar esame įvaldę kitas poveikio priemones, leidžiančias pasiekti geresnį rezultatą. Tuo metu atrodė, kad tai vos ne geriausia priemonė, kuri gulėjo ant stalo, ir visi jos griebėsi“, – pirmadienį interviu portalui delfi.lt sakė šalies vadovas.

Be to, anot G. Nausėdos, sienų uždarymo klausimas nebėra viena iš pagrindinių kovos su pandemija priemonių, nes šalys suprato, kad toks sprendimas „turi pakankamai sunkių pasekmių ekonomikai ir su šiomis pasekmėmis gali tekti kovoti ilgus metus“.

„Todėl gimė priemonės, kurios nukreiptos į gaivinimo fondo susikūrimą, į susitarimą dėl daugiametės finansinės perspektyvos. Visas šis ekonominis paketas skirtas tam, kad suvaldytumėme koronaviruso pasekmes ekonomikai“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Šiandien suvokimas, priemonių arsenalas ir politinės nuostatos yra daug aukštesnio lygio ir leistų priimti kur kas adekvatesnius sprendimus tiek Lietuvos, tiek atskirų valstybių ir ES mastu“, – pridūrė jis.

G. Nausėdos teigimu, blogėjant koronaviruso situacijai Europoje, sprendimas užverti sienas būtų priimtas bendru ES valstybių sutarimu, o ne pavienių šalių iniciatyva.

„Per pirmąją koronaviruso bangą daugelis valstybių ėmėsi iniciatyvų, nederindamos jų tarpusavyje bendruoju lygiu ir todėl atsirado tam tikrų tarpusavio nesusipratimų, kai buvo imamasi veiklos nekoordinuotai. Tai manau, kad ES nuostata yra tokia, kad jei jau kažką darome, gerai apsvarstykime tarpusavyje, nedarykime saviveikliškai ir tik kai sutarsime – darykime“, – sakė šalies vadovas.

Vidinių sienų kontrolė daugelyje Europos Sąjungos valstybių buvo įvesta tam tikru metu pavasarį. Šiuo metu skirtingos Bendrijos šalys taiko skirtingas atvykstančiųjų iš kitų ES šalių kontrolės priemones.

Lietuvoje nuo pirmadienio grįžtantiems iš Lenkijos, Nyderlandų, Islandijos ir Kipro įvesta privaloma dviejų savaičių izoliacija.

Užsieniečiams atvykti iš Lenkijos ir Kipro leidžiama, tačiau jiems taip pat privaloma dviejų savaičių izoliacija. Iš Nyderlandų ir Islandijos užsieniečiams atvykti draudžiama, išskyrus Vyriausybės numatytas išimtis.

Be jokių apribojimų į Lietuvą atvykti galima užsieniečiams iš Jungtinės Karalystės, Slovėnijos, Lichtenšteino, Danijos, Vokietijos, Airijos, Slovakijos, Italijos, Graikijos, Norvegijos, Latvijos, Estijos, Suomijos ir Vengrijos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alvydas

Alvydas portretas
O kada pirmoji "banga" pasibaigė, leiskite paklausti, p.Prezidente? Ar jau buvom nors kelias dienas turėje infikuotu-0 ??? Kas čia per TRAFARETINIS išsireiškimas ?????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių