Quantcast

G. Nausėda įteikė apdovanojimus žydų gelbėtojams

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį artėjančios Lietuvos žydų genocido atminimo dienos proga įteikė apdovanojimus žydų gelbėtojams ir jų artimiesiems.

Prezidento dekretu Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanoti 37 Lietuvos žydų gelbėtojai, iš jų 35 – po mirties.

Apdovanojimai skirti Bronislavai Barkauskienei, Anastazijai Bendoraitienei, Juozapui Bendoračiui, Kotrinai Gerkienei, Jonui Jakubauskui, Silvestrui Jakubauskui, Magdalenai Jakubauskienei, Onai Jankauskienei, Aurelijai Jankevičienei, Antanui Januškai, Petrui Januškai, Petrei Januškienei, Zofijai Januškienei, Marei Januškytei,  Antanui Kačanauskui, Apolonijai Kačanauskienei-Slavinskaitei, Pranui Kasperaičiui,  Alfonsui Lipniūnui, Zofijai Lopečienei, Antanui Lopečiui, Bronislovui Lopečiui, Marijai Medėmienei.

Taip pat apdovanota Elena Mockaitytė, Stanislovas Paluckas, Zuzana Pašakarnienė,  Genovaitė Remeikienė, Antanina Samoškienė, Antanas Smetona, Paulina Staškevičienė, Aniceta Staškevičiūtė, Ona Šeputienė, Ona Šimkienė, Stasys Šimkus,  Teresė Marija Tamulionienė, Elena Ungailienė, Ona Vaitkevičienė, Adomas Vaitkevičius.

Artėjanti Lietuvos žydų genocido atminimo diena – lyg atvira, negyjanti žaizda, iš kurios net ir dabar, daugybei metų praėjus, sklinda skausmas ir sielvartas.

„Artėjanti Lietuvos žydų genocido atminimo diena – lyg atvira, negyjanti žaizda, iš kurios net ir dabar, daugybei metų praėjus, sklinda skausmas ir sielvartas. Ši diena mums atneša aiškų tragiškos praeities supratimą, be kurio negalėtume adekvačiai įvertinti šių dienų iššūkių“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad Lietuvos žydų tragedija atėmė iš Lietuvos žmonių ateitį, kurioje būtų užtekę vietos visų tautinių grupių nariams.

Anot jo, beprasmiškas Holokausto nusikaltimas, kurio aukomis tapo šimtai tūkstančių Lietuvos piliečių žydų, „yra neatšaukiamas ir nepataisomas“.

„Tačiau šiandien prisiminsime tuos, kurie didžios neteisybės akivaizdoje neliko abejingi. Tuos, kurie ne nusisuko, o ištiesė ranką artimui savo, rizikuodami tiek savo pačių, tiek ir artimųjų gyvybėmis“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas kalboje pabrėžė, kad kiekvienas, ryžęsis gelbėti ir ginti mirčiai pasmerktus Lietuvos žydus, metė iššūkį okupaciniam režimui ir rizikavo tiek savo, tiek ir artimųjų gyvybėmis. Anot šalies vadovo, jiems įteikiami Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiai atspindi unikalų žmogišką gelbėtojų ir išgelbėtųjų ryšį.

„Šie valstybės apdovanojimai – tai labai konkreti išraiška šviesių prisiminimų ir dėkingumo, kuris buvo perduodamas iš kartos į kartą, kad palaikytų neblėstantį tikėjimą žmoniškumu“, – sakė prezidentas.

Lietuvos žydų genocido atminimo diena minima kiekvienų metų rugsėjo 23 dieną.

Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje iš viso nužudyta apie 195 tūkst. žydų. Iki karo Lietuvoje gyveno apie 208 tūkst. žydų.

Izraelyje įsikūręs Holokausto atminimo centras „Yad Vashem“ už žydų gelbėjimą Pasaulio tautų teisuoliais yra pripažinęs 918 lietuvių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

serbų šeima

serbų šeima portretas
išgelbėjo nio nacių žydukę Mariją Korbelovą. Kuri jankyne tapo Olbrait. Ir kartu su senatorium bidonu įkalbėjo Klintoną pradėti karą Jugoslavijoje.Pati obrait net taikinius rinko. Žuvo tūkstančiai serbų. Taip žydelka atsidėkojo už išgelbėjimą.Gal kas dušanskį išgelbėjo ar abba govnerį. Tokius gelbėtojus reikėjo šaudyt tik gimusius.

:)))

:))) portretas
o kodel nauseda, o ne patys zydai is savo pinigu???

viena ranka zydu gelbetojus apdovanoja

viena ranka zydu gelbetojus apdovanoja  portretas
antra ranka chocholu banderu zydsaudzius globoja...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių