Quantcast

G. Mažeikis: mes galime netiesiogiai palaikyti V. Putiną, neįleisdami rusų į Lietuvą

  • Teksto dydis:

Vladimiras Putinas kartoja, kad mobilizacija būtina, norint apginti tėvynę Rusiją. Tai pirma mobilizacija Rusijoje nuo Antrojo pasaulinio karo. Kaip į tai reaguoja Rusijos visuomenė – pokalbis su Vytauto Didžiojo universiteto profesoriumi Gintautu Mažeikiu.

– Visuomenė sukrėsta, nes, nors jie ir palaikė karą gana aktyviai, bet įsivaizdavo, kad karas vyksta tik televizijoje. Dabar į kiekvieną šeimą galimai pasibeldė kariniai komisarai ir šaukimai vykti į kariuomenę be jokių sąlygų ir ypatingų garantijų. Jie puikiai supranta, kad viską, ką girdėjo, buvo propaganda, ir dabar nelabai nori.

– Ar šis sprendimas pasieks ir sluoksnius, kurie gali daryti įtaką politikai?

– Aktyvistų susiriks keli tūkstančiai per visą Rusiją – labai nedaug. Pasiekti rezultatų taikiais protestais negali, jau matėme Baltarusijoje ir Rusijoje ne vieną kartą. Šie protestai Putinui nekelia jokios grėsmės. Kur kas pavojingesnė kita grupė – ultrapatriotai arba ultrafašistai, kurie taip pat piktinasi Putinu, tačiau dėl kitų priežasčių – kad chaosas vyksta visose srityse, veikiausiai bus pasipiktinimų ir dėl mobilizacijos chaoso. Ši grupuotė gal kelti didesnį susirūpinimą. Yra ir oligarchų grupė, kurie nori sau palankių pokyčių, tokių gali įvykti, bet jie nebūtinai bus demokratiniai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar galima galvoti, kad judama link kito etapo – susitarimo ir derybų?

– Tai eskalavimas arba pagreitinimas. Visos pusės nori, kad karas greičiau baigtųsi. Tačiau karo pabaigą visos pusės – Rusija, Ukraina, Vakarai, Kinija – įsivaizduoja labai skirtingai. Putinas veikiausiai suprato, kad reikia mobilizuoti maksimumą žmonių, jog nedelsiant užbaigtų karą. Tuo tikslu organizuojami referendumai ir veikiausiai bus grasinama atominiu ginklu. Vargu ar pasirinktas kelias bus karo pabaiga. Kol kas ekspertai sako, kad tai bus chaoso augimas, o ne pabaiga.

Vargu ar pasirinktas kelias bus karo pabaiga.

– Ar V. Putinui pavyks surinkti 300 tūkst. rezervistų?

– Manau, kad 300 ir 500 tūkst. pavyks. Žinoma, tai užims bent kelis mėnesius. Nebus pakankamos ekipuotės, amunicijos ir kt. Iki šios mobilizacijos ekspertai įspėjo, kad pamatysime chaosą, kažin ar mobilizacijos pradžia pagerins situaciją fronte, bet tikrai pablogins situaciją Rusijos viduje.

– Ką darytis su žmonėmis, kurie bandys pabėgti į Lietuvą nuo mobilizacijos iš Kaliningrado?

– Rusijos piliečiai, kurie nenori žudyti ukrainiečių ir žūti patys, bando bėgti visur, kur įmanoma. Sunku suskaičiuoti juos. Rusijos įvairios išvykusios opozicinės tarnybos bando juos skaičiuoti. Rugsėjo 21 d. vakare skaičius buvo jau arti 1 mln. Sprogstamoji išvykstančiųjų banga. Daug kur išvykti neįmanoma. Vyrai bėga. Bus bėgančiųjų ir į Estiją, Latviją. Vieni turi užsienio pasus su Šengeno vizomis, o kiti neturi pasų, tik Rusijos vidaus naudojimui. Jie gali kirsti pasienį tik nelegaliai. Rusijos opozicija ragina kirsti pasienius visur, net ir nelegaliai. Baltijos šalys sako, kad jų nepriims. Susiduriame su moraline dilema: ar norime, kad jie pakliūtų į Rusijos kariuomenę ir žudytų ukrainiečius, ar jaučiame atsakomybe už būsimas aukas. Antra, asmenys bėga ir nėra pagrindo kaltinti, kad jie Rusijos penktosios kolonos atstovai, kurie nori perversmo. Šie asmenys gauna šaukimus ir bėga. Reikia jausti moralinę atsakomybę, kad kariuomenė nebus papildyta aktyviais asmenimis.

– Sakoma, kad tegul jie keičia režimą savo šalyje – Rusijoje.

– Tai pasvajojimai ir neatsakingas posakis. Rusijos pilietinė visuomenė subyrėjusi. Rusijoje nėra brandžios pilietinės visuomenės. Ji subyrėjusi daugiau nei dešimt metų. Chaoso, prievartos ir vergų visuomenę siunčiame į karą ir mes galime palaikyti Putiną netiesiogiai, neįleisdami jų į Lietuvą ir leisdami žudyti mūsų kolegas.


Šiame straipsnyje: Gintautas Mažeikiskaras UkrainojeRusijamobilizacija RusijojeLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių