Quantcast

G. Jakštas: dėl mokytojų streiko teisėtumo kalbėsimės su teisininkais

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ketina kreiptis į teisininkus dėl mokytojų profesinės sąjungos planuojamo streiko teisėtumo, sako švietimo ministras Gintautas Jakštas.

„Dėl teisėtumo gali atsakyti tik teismas, skirtingai vertina teisininkai. Į teisininkus, be abejo, kreipsimės, bet ar prireiks teismo – laikas parodys“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė G. Jakštas.

Anot jo, vyksta pokalbiai su profesinėmis sąjungomis, tad viliamasi, kad streiko visgi bus išvengta. G. Jakštas teigia, kad ministerija laikosi įsipareigojimų, kolektyvinė sutartis su profsąjungomis galioja, tačiau yra iškeltų naujų reikalavimų.

 Į teisininkus, be abejo, kreipsimės, bet ar prireiks teismo – laikas parodys.

Sutarimas dėl atlyginimų kėlimo, siekiant įsipareigojimų pasiekti 130 vidutinio darbo užmokesčio pedagogams, beveik rastas. Anot ministro, sprendžiama, kokiomis dalimis atlygis kiltų nuo sausio ir kitų metų rugsėjo.

Apie planuojamą streiką bei pasitraukimą iš kolektyvinės sutarties su ministerija šiai neįgyvendinus pažadų dėl vidutinio mokytojų darbo užmokesčio dydžio praėjusią savaitę pranešė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga.

Ji reikalauja, kad atlygis pedagogams kiltų jau nuo rugsėjo, taip pat, kad per vienerius metus pradinėse klasėse mokinių skaičius sumažėtų nuo 24 iki 18, o vyresnėse – nuo 30 iki 24, mažėtų darbo krūvis.

Jos vienijamų mokytojų įspėjamasis streikas planuojamas rugsėjo 15 dieną, o nesulaukus norimų rezultatų, rugsėjo 29-ąją būtų surengtas ir tikrasis streikas.

Apie ketinimus streikuoti, jei per rugsėjį nebus sutarta dėl jos keliamų reikalavimų, pranešė ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga. Juos profsąjunga Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai ketina pristatyti rugsėjo pradžioje, tarp reikalavimų – 130 proc. vidutinis darbo užmokestis kitąmet, mokinių skaičiaus klasėse mažinimas, dėl mokytojo etato struktūros pakeitimai ir švietimo pagalbos ir ikimokyklinio ugdymo finansavimas tik iš valstybės dotacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

======> Mokytojai, pagal jums įpirštą konservolyberių tradic

======> Mokytojai, pagal jums įpirštą konservolyberių tradic portretas
Pasalpinis valstieti, cia siulau mokytojams vel dauzyti ministeriju langus kaip ir jusu patvoriniai darete prie seimo? Mokytojai yra issilavine zmones, o ne valstieciu ar darbininku klases, jie tokiu dalyku nedarys. Vantau siulyciau pamirsti kolukius ir ieskotis bent kokio apmokamo darbo, o ne ant pasalpu sedek, nes tavo socializmas zlugo visam laikui.

Mokytojai, pagal jums įpirštą konservolyberių tradiciją

Mokytojai, pagal jums įpirštą konservolyberių tradiciją portretas
Lipkite per langus, užimkite ministeriją. Ir tik tegu Bilotaitė išdrįsta nors pirstelėti, tuoj jai priminsime 2018 metus kaip patys ragino taip daryti.

Kaipir visų PIŠ ministrų išsilavinimas „aukštumoje“ „profas“

Kaipir visų PIŠ ministrų išsilavinimas „aukštumoje“ „profas“ portretas
„ekonometrijos bakalauras, finansų ir draudimo matematikos magistras“ O apie mokymą, kultūrą, sportą „nei bū nei męę“
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių