Quantcast

G. Ciunis išbrauktas iš apdovanotųjų ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ sąrašo

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį išbraukė majorą Gintautą Ciunį iš apdovanotųjų ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu sąrašo.

Tokį sprendimą prezidentas priėmė gavęs paties majoro prašymą atsisakyti pernai jam įteikto valstybės apdovanojimo.

G. Ciunis prašymą pateikė po trijų merginų mestų kaltinimų dėl netinkamo elgesio. Medalį ir apdovanojimo dokumentus gruodžio 19 dieną jis grąžino Lietuvos valstybės ordinų kancleriui, rašoma prezidento pasirašytame dekrete. 

Karininkas anksčiau teigė, kad viešoje erdvėje jam mesti kaltinimai įgavo rezonansinį pobūdį, padaryta reputacinė žala. G. Ciunis tvirtino, kad jo kaip karininko garbės reikalas, jog jo padėtis nemestų net menkiausio šešėlio ant valstybės ir jo vardu teikiamų valstybinių apdovanojimų, todėl jis laikąs savo pareiga jo atsisakyti.

Pernai G. Ciuniui skirtas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis. Jis drauge su kitais kolegomis 2021 metų vasarą Talibanui perėmus Afganistano valdymą padėjo iš Kabulo į Lietuvą atskraidinti Lietuvos kariams anksčiau talkinusius vertėjus afganistaniečius su šeimomis.

Gruodį tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas savo „Youtube“ kanale paskelbė trijų merginų liudijimus apie netinkamą karininko elgesį su jomis, kai šios buvo nepilnametės. Pasak merginų, tuomet jis buvo Lietuvos skautų sąjungos Vilniaus Pilies tunto vadovas, vyrui buvo 29 metai, o merginų amžius siekė apie 16 metų.

Merginos pasakojo, kad G. Ciunis joms, tuomet moksleivėms, rodė savo dėmesį – paveždavo į mokyklą, kviesdavo išgerti kavos, rengė savo namuose vakarėlius ir vaišino kokteiliais. Viena mergina teigė turėjusi lytinių santykių su skautų stovyklos vadovu.

G. Ciunis kaltinimų aiškiai nepaneigė, išgirdęs klausimus, tvirtino: „dabar turėčiau iškart atsargiai kalbėti“. Anot jo, „čia tiesa yra kažkur per vidurį“.

Vilniaus apygardos prokuratūra paskelbė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo privertimo lytiškai santykiauti nepilnametį asmenį.

Lietuvos kariuomenė inicijavo G. Ciunio tarnybinį patikrinimą, Lietuvos skautai paskelbė, kad tokie veiksmai nėra toleruojami bei laikinai sustabdė jo narystę organizacijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

/////

///// portretas
Ir viskas per C urvas

Beda

Beda portretas
"Vyram", kai mazoji ju galvute vedzioja didele Galva.

Koks gali

Koks gali portretas
buti nepilnameciu dalyvavimas kazkokiose,"importines kilmes",organizacijose!? Kokia gali buti nepilnamecio atsakomybe uz jos veikla!? O jei jau gali - tada gali buti ir atsakomybe uz savo "linksma prieki"!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių