Quantcast

„Frontex“ žada padėti Lietuvai su neteisėtų migrantų grąžinimu į kilmės šalį

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“ yra pasirengusi padėti Lietuvai į kilmės šalis grąžinti neteisėtus migrantus, teigia agentūros vykdantysis direktorius Fabrice‘as Leggeri (Fabrisas Ležeri).

Jis tai pareiškė pirmadienį per neeilinį bendrą Europos Parlamento Užsienio reikalų bei Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komitetų posėdį.

„Birželio pabaigoje Lietuva paprašė paramos dėl grąžinimo ir mes rengiame paramą, galvojame apie grąžinimo pareigūnus ir patarėjus, kad būtų galima įvertinti migrantų prašymus. Taip pat skirsime vertėjų, kad būtų galima nustatyti kilmės šalį ir tikimės paremti Lietuvą, užtikrinant veiksmingą grąžinimą ar tranzitiniais, ar komerciniais skrydžiais iškart, kai tik bus baigta nagrinėti neteisėtai sieną kirtusių migrantų situacija“, – teigė F. Leggeri.

„Kai kas prašo prieglobsčio. Jeigu sprendimai bus neigiami, nacionalinės institucijos išduos grąžinimo nurodymą, tada mes galėsime paremti tokį grąžinimą“, – pridūrė jis.

Lietuvos prašymu, „Frontex“ ketina atsiųsti patruliuoti 60 pareigūnų, įkaitant vertėjus, taip pat ir specialiosios technikos – patrulinių automobilių, sraigtasparnių.

„Buvo patvirtintas šis prašymas, vyksta pasirengimo darbai, dabar rengiame planą, liepos 14 dieną turi būti viskas parengta“, – sakė agentūros vykdantysis direktorius.

Atsiųs gausesnes pajėgas, nei planuota

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ į Lietuvą atsiųs gausesnes, nei planuota iš pradžių, pajėgas, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) prašo jas dvigubinti, palyginti su pradiniu poreikiu.

Kaip pirmadienį pranešė VSAT, vietoj anksčiau prašytų skirti 30 „Frontex“ pareigūnų, Lietuvos ir Baltarusijos sienos apsaugai sustiprinti prašoma 60 patrulių. Jie vykdytų fizinę sienos apsaugą bei stebėjimą, taip pat prašoma 30 automobilių, dviejų sraigtasparnių ir automobilio su termovizorine stebėjimo įranga.

Esame pasiruošę atsiųsti į Lietuvą daugiau „Frontex“ nuolatinio korpuso pareigūnų bei technikos.

Lietuvos pasieniečiams padės ir papildomos apklausų specialistų komandos su vertėjais. Jos rinks informaciją apie sulaikytų neteisėtų migrantų kilmės šalis, kelionės aplinkybes ir tikslus, talkins identifikuojant sulaikytus asmenis.

„Esame pasiruošę atsiųsti į Lietuvą daugiau „Frontex“ nuolatinio korpuso pareigūnų bei technikos. Tai bus padaryta skubos tvarka, greičiau, nei planuota, o ir pajėgos bus gausesnės. Bendradarbiaujant su atsakingomis Lietuvos institucijomis bus aktyvuotas skubios pasienio pagalbos suteikimo (Rapid Border Intervention) mechanizmas“, – VSAT pranešime teigia „Frontex“ vykdantysis direktorius F. Leggeri (Fabrisas Ležeri).

Tikslus į Lietuvą siunčiamo „Frontex“ personalo ir techninių priemonių skaičius paaiškės baigus derinti logistinius bei kitus sienos apsaugos stiprinimo operacijos klausimus.

„Nuolat besikeičiant situacijai Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje bei nelegaliems migrantams bandant atrasti naujų kelių, peržiūrėjome ankstesnius mūsų poreikius. Priimtas sprendimas prašyti daugiau patrulių ir technikos rytinės šalies sienos apsaugai sustiprinti. Džiugu, kad „Frontex“ reagavo operatyviai ir nusprendė aktyvuoti skubios pasienio pagalbos suteikimo mechanizmą“, – sakė VSAT vadas generolas Rustamas Liubajevas

„Tai pirmas atvejis per visą agentūros veiklos istoriją, kai Rapid Border Intervention mechanizmas taikomas ne prie pietinių Europos Sąjungos sienų, o rytiniame bendrijos pasienyje“, – teigė jis.

Šiemet Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje iš viso sulaikyti 1676 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra daugiau kaip dvidešimt kartų didesnis nei buvo per visus 2020-uosius.

„Frontex“ koordinuoja valstybių ES narių bendradarbiavimą išorinių sienų valdymo srityje, padeda kelti pasieniečių kvalifikaciją, taip pat atlieka rizikos analizę, stebi su išorės sienų kontrole susijusių mokslinių tyrimų plėtrą.

VSAT aktyviai bendradarbiauja su agentūra ir remia jos veiklą nuo pat šios įsteigimo pradžios 2004 metais. Lietuvos pasieniečiai patys dalyvauja daugelyje „Frontex“ koordinuojamų tarptautinių operacijų ir pareigūnų mokymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
svetka po pasauli vazineja su apsauga .oc ia praso ismaldos geda

is ju naudos kaip is 100 mecio

is ju naudos kaip is 100 mecio  portretas
by......io mesos....tai ES milijonu plovimas ir darmajiedu serimas...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių