Quantcast

Fejerverkų mėgėjams: paieškokime mažiau pavojingo grožio

  • Teksto dydis:

Žmonės vis dažniau atsisako per Naujuosius fejerverkų, nes suvokia jų žalą ne tik aplinkai, gyvūnams, bet ir pačių sveikatai. Dėl fejerverkų kiekvienais metais nukenčia suaugusieji ir vaikai, augintiniai, o ant dirvožemio nusėda sunkiųjų metalų, kurie turi ilgalaikio poveikio.

Pokalbis apie fejerverkų poveikį ne tik gyvūnams ir aplinkai, bet ir žmonėms su Aplinkos apsaugos departamento atstove Julita Šiuipiene.

– Ar tiesa, kad įkvėptos medžiagos gali turėti poveikio žmonėms?

– Taip, kadangi šaunant fejerverkus išsiskiria ne tik kenksmingų dalelių, bet ir aplinkos orą veikiančių nuodingų dujų – anglies dioksidas, anglies monoksidas ir azoto junginiai, kurie yra pagrindiniai klimato kaitą reguliuojantys komponentai. Žmogui – kancerogeninės dalelės, kurios sukelia vėžį.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ne tik šaunantys, bet ir stebintys žmonės gali apsinuodyti?

– Žinoma. Didžiausias poveikis senyviems žmonėms, kurie turi kvėpavimo takų sutrikimų, mažiems vaikams, nėščiosioms ir gyvūnams, kurie slepiasi nuo viso šito.

– Po fejerverkų jų dalelės sukrinta į dirvožemį ir mes turime ilgalaikį poveikį.

– Taip. Priklausomai nuo oro sąlygų ir kuriame aukštyje jie iššaunami. Jei bus vėjas, jis padės greičiau išsklaidyti, jei nebus, fejerverkų kenksmingos dalelės gali išsilaikyti ore iki penkių valandų. Krituliai pašalins juos į dirvožemį ir bus ilgalaikis poveikis. Tai ir sunkieji metalai, kurie kenksmingi mūsų sveikatai.

Jei tai tik gražu, paieškokime mažiau pavojingo grožio.

– Kokia iki šiol žinoma žala aplinkai?

– Yra komponentai – azoto dioksinas, azoto monoksidas, sunkiosios dalelės ir azoto junginiai, kurie yra pagrindiniai dėl klimato kaitos.

– Augintiniai ne tik išsigąsta, tačiau irgi gali susirgti įvairiomis ligomis.

– Yra alergijos rizika, psichologiniai aspektai. Tiek naminiai, tiek laukiniai gyvūnai išbaidomi ir tik po kurio laiko grįžta į savo buveines. Paukščiams lygiai tas pats.

– Ką norėtumėte pasakyti žmonėms prieš Naujuosius metus, kurie svarsto, ar pirkti fejerverkų.

– Kiekvienas sau užduokite klausimą, ką dar, be grožio, jie suteikia. Aš nerandu atsakymo. Jei tai tik gražu, paieškokime mažiau pavojingo grožio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baigėsi paminklai

Baigėsi paminklai portretas
prasidėjo fejerverkai:D

Bet koks

Bet koks portretas
grozis pavojingas! Vienas sprogsta,nuo kito LPL ir tt.

Vėl mums aškina kaip gyventi

Vėl mums aškina kaip gyventi portretas
Vėl mus tampo kaip lėles. Vėl ribojimai.. Laisvė? Kur?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių