Quantcast

Europietiškų pinigų dalytojas neskuba pasitraukti

Susikompromitavęs pareigūnas gali atsipirkti griežtu papeikimu

Susikompromitavęs pareigūnas gali atsipirkti griežtu papeikimu

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) direktorius Evaldas Čijauskas gali būti pradėtas lyginti su liūdnai pagarsėjusiu Vidaus reikalų ministerijos sekretoriumi Jonu Liaudansku. Kaip ir pastarasis, E.Čijauskas atsisako pasitraukti iš savo pareigų, nors jam paskirtas griežtas papeikimas ir net aukščiausi šalies pareigūnai reikalauja jo atsistatydinimo.

“Neskubėk ir būsi pirmas”

Žinyne “Kas yra kas Lietuvoje” E.Čijauskas nurodė, kad jo gyvenimo moto yra “Neskubėk ir būsi pirmas”. NMA direktorius tvirtai laikosi nuostatos neskubėti atsistatydinti, nors to reikalauja aukščiausi šalies vadovai.

Netgi Prezidentas Rolandas Paksas paragino žemės ūkio ministrą Jeronimą Kraujelį atleisti iš pareigų jam pavaldų NMA vadovą. Apie tokį Prezidento raginimą pranešta vakar, po to, kai valstybės vadovas susipažino su Žemės ūkio ministerijos tyrimo išvadomis dėl E.Čijausko tarnybinio nusižengimo.

Komisija, atlikusi tyrimą, nustatė, kad agentūros direktorius padarė tarnybinį nusižengimą, neužtikrinęs NMA veiklos ir darbo tinkamo organizavimo bei efektyvios kontrolės, Europos Sąjungos skiriamų SAPARD paramos lėšų efektyvaus ir tinkamo panaudojimo kontrolės, nenustatęs efektyvaus lėšų skirstymo darbo procedūros.

Komisijos nuomone, tarnybinį nusižengimą NMA vadovas padarė dėl aplaidumo, dėl to buvo nepagrįstai išmokėtos SAPARD paramos lėšos “ir tai ateityje gali turėti neigiamą poveikį Lietuvos biudžetui”. Be to, pasak išvados, nusižengimas “sukėlė nepasitikėjimą viešuoju administravimu ir SAPARD paramos lėšų skirstymo skaidrumu bei sulaukė neigiamo atgarsio visuomenėje”.

SAPARD lėšas grobstė kauniečiai

Skandalas dėl SAPARD programos lėšų grobstymo kilo liepos viduryje, paaiškėjus, kad Jonavos rajono Praulių kaime esančias apleistas fermas įforminę kaip paramos reikalaujantį objektą, sukčiai iš Kauno spėjo pagrobti beveik 200 tūkstančių litų. Tai buvo pirmoji paskirtos paramos dalis, tai yra lėšos tariamiems konsultavimo bei statybos ir renovavimo darbams atlikti. Tie patys nusikaltėliai kėsinosi ir į antrąją bei trečiąją dalis - iš viso 740 tūkst. litų.

Sutartį dėl SAPARD paramos lėšų skyrimo su NMA pasirašė tariamas uždarosios akcinės bendrovės Šilų paukštyno direktorius 27 metų kaunietis Žilvinas Burinskas, vykdęs kito kauniečio Andriaus Pakštaičio pavedimus. Pastarajam Ž.Burinskas turėjo atiduoti iš paramos programos gautas lėšas.

Kurį laiką nuo teisėsaugos slapstęsis A.Pakštaitis buvo sulaikytas praėjusią savaitę. Teismas leido įtariamąjį suimti.

Jeigu iš A.Pakštaičio nepavyks išieškoti pagrobtus beveik 200 tūkst. litų, šie pinigai turės būti grąžinti Europos Sąjungai iš Lietuvos valstybės biudžeto.

Šią gerai suplanuotą aferą demaskavo Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) Kauno apskrities skyriaus pareigūnai. FNTT atlieka dar du ikiteisminius tyrimus dėl Lietuvos žemės ūkio įmonėms Europos Sąjungos skirtų investicijų grobstymo.

Ministras grįš kitą savaitę

Žemės ūkio ministerijos valstybės sekretoriaus Vidmanto Kanopos vadovaujama komisija už Šilo paukštyno aferą pasiūlė ministrui skirti E.Čijauskui tarnybinę nuobaudą - griežtą papeikimą. V.Kanopa aiškina, kad tokią nuobaudą numato Valstybės tarnybos įstatymas. “Jis numato ir atleidimą iš darbo už šiurkščius tarnybos pažeidimus, tačiau komisija tokių nenustatė, todėl ir negalėjo pasiūlyti atleisti NMA direktorių iš užimamų pareigų”, - “Kauno dienai” tvirtino ministerijos valstybės sekretorius.

Žemės ūkio ministras J.Kraujelis šiuo metu turi nedarbingumo lapelį, nes vos prieš porą savaičių jam buvo atlikta akies operacija. Šį ministrą pavaduojantis aplinkos ministras Arūnas Kundrotas teigė neskubėsiąs pasirašinėti įsakymo dėl griežto papeikimo skyrimo E.Čijauskui. Tai padarysiąs greičiausiai kitą savaitę į darbą grįšiantis J.Kraujelis.

Pats žemės ūkio ministras “Kauno dienai” tvirtino nekomentuosiąs komisijos tyrimo išvadų ir E.Čijausko galimybių dirbti ateityje. “Tai galėsiu padaryti, kai grįšiu į darbą. Penktadienį einu pas gydytojus, žiūrėsim, ką jie man pasakys, tikiuosi, kad galbūt kitą savaitę jau galėsiu dirbti”, - pastebėjo jis.

Briuselis kadrų nerenka

Pats NMA direktorius E.Čijauskas tvirtino neketinąs savanoriškai pasitraukti iš užimamų pareigų. “Nesu padaręs nusižengimų, dėl kurių turėčiau atsistatydinti. Tačiau viską lems ministro pozicija”, - “Kauno dienai” sakė jis. Kitą savaitę NMA direktorius ketina susitikti su J.Kraujeliu ir kalbėtis apie būsimą darbą. Jis pripažino, kad “nebus galima normaliai dirbti nesant pasitikėjimo”.

Prieš kurį laiką E.Čijauskas kalbėjo, kad norint jį atleisti arba paskirti naują NMA direktorių, reikalinga tai suderinti su Europos Komisija, nes būtent ji kontroliuoja, kaip dirba ES pinigus skirstanti NMA.

Tačiau Europos Komisijos atstovybėje Lietuvoje “Kauno diena” informuota, jog MA direktoriaus paskyrimo ir atleidimo klausimai yra grynai Lietuvos valdžios kompetencija. Briuselis į šį procesą nesikiša. Jis tik sertifikuoja NMA, suteikdamas jai akreditaciją dirbti ir kontroliuodamas agentūros veiklą. “NMA kadrų politika yra Lietuvos vidaus reikalas. Briuselis, kiek žinau, tik informuojamas apie šios institucijos vadovo paskyrimą arba atleidimą, bet negali daryti tam procesui jokios įtakos”, - “Kauno dienai” sakė Europos Komisijos delegacijos Vilniuje atstovė spaudai Laima Pilukaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių