Quantcast

Etikos sargai nusprendė nepradėti tyrimo dėl E. Pašilio

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį nusprendė nepradėti tyrimo dėl generalinio prokuroro Evaldo Pašilio elgesio skiriant į pareigas konkurse prasčiausiai pasirodžiusį dukros krikštatėvį Julių Gelumbauską.

„Savo sprendimą VTEK motyvuoja pirmiausiai tuo, kad interesų konfliktas negali būti grindžiamas spėliojimais, prielaidomis ar hipotetinėmis išvadomis, o turtinis ar neturtinis asmens suinteresuotumas konkrečiu klausimu turi būti pakankamai akivaizdus ir pagrįstas“, – pranešime sprendimo motyvus nurodo VTEK.

Anot jos, tokią poziciją yra išreiškęs ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Pasak komisijos, vien faktas, kad asmuo yra krikšto tėvas arba bendradarbis, „savaime neįrodo asmens privataus intereso ir nepagrindžia tiesioginio suinteresuotumo atliekant tarnybines pareigas“, o komisija neturi duomenų, kad prokurorus sietų asmeniniai turtiniai, finansiniai ar kitokie įsipareigojimai.

Vien faktas, kad asmuo yra krikšto tėvas arba bendradarbis, „savaime neįrodo asmens privataus intereso ir nepagrindžia tiesioginio suinteresuotumo atliekant tarnybines pareigas“.

VTEK akcentuoja, kad įstatymai neapibrėžia krikšto tėvo kaip artimo asmens, o ir bažnytinėje teisėje „nesukuria tiesioginių teisinių tarpusavio santykių“

„Be to, E. Pašilis ir J. Gelumbauskas akcentuoja, kad artimų santykių nepalaiko“, – teigia VTEK.

„VTEK supranta, kad šiuo atveju visuomenei gali kilti abejonių dėl E. Pašilio nešališkumo, todėl atkreipia dėmesį, jog būtent nešališkumą, kaip vieną iš elgesio standartų, įtvirtina Prokurorų etikos kodeksas. Tačiau šio teisės akto laikymosi priežiūra nepatenka į VTEK kompetencijos ribas“, – tvirtina komisija.

VTEK pabrėžia neturinti įgaliojimų vertinti priimto sprendimo dėl prokuroro atrankos teisėtumo ir pagrįstumo.

Sprendimą komisija priėmė išnagrinėjusi naujienų portalo 15min.lt informaciją. VTEK aiškintis šią situaciją paragino Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Portalas praėjusią savaitę skelbė, kad savo dukros krikštatėvį J. Gelumbauską Panevėžio apylinkės prokuratūros vyriausiuoju prokuroru E. Pašilis paskyrė nepaisydamas, jog šis kandidatas atrankos komisijoje surinko mažiausiai balų.

Pats E. Pašilis teigė paskyręs tinkamiausią kandidatą ir tikino, kad šiam sprendimui neturėjo įtakos jo ankstesnė pažintis su kandidatu. Generalinis prokuroras teigė krikšto fakto nesureikšminęs, nes šiuo metu su J. Gelumbausku artimai nesibičiuliauja, jis paskirtas ne į aukštesnes, o į lygiavertes pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių