Quantcast

Ekspertas: reagentų tirpalus koronavirusui diagnozuoti galima pagaminti ir šalyje

Koronavirusui diagnozuoti reikalingus reagentų tirpalus galima pagaminti ir Lietuvoje, tačiau jų testavimas užtruktų iki trijų mėnesių, teigia biotechnologas.

„Tą gali padaryti tiek kiti mokslininkai, tiek mes, jei kas prie mūsų prisijungtų – šaunu, mes nei garbės, nei pinigų neieškom, už dyką tą padarytume dėl tos bendros situacijos, kuri dabar yra. Tiesiog visas procesas testavimo, paruošimo užtruktų iki dviejų, gal trijų mėnesių“, – BNS sakė diagnostinio startuolio „Diagnolita“ įkūrėjas, biotechnologas Eugenijus Arvydas Janulaitis.

„Lietuvoje diagnostikos srityje dirbančių mokslininkų kvalifikacijos visiškai užtenka“, – pridūrė jis.

A. Janulaitis yra vienas žymiausių biotechnologų Lietuvoje. Jis kartu su kolegomis įsteigė molekulinės biologijos instrumentų įmonę „Fermentas“, kurią 2010 metais už 260 mln. JAV dolerių įsigijo amerikiečių bendrovė „Thermo Fisher Scientific“.

Pasak A. Janulaičio, jei valstybė nuspręstų, kad tokia mokslininkų pagalba reikalinga, finansavimo klausimas galėtų kilti tik tuomet, kai reagentų tirpalus reikėtų pradėti gaminti masiškai.

„Sveikatos apsaugos ministerija į mus nesikreipė. Aš pats bandžiau su jais susisiekti, bet nepavyko“, – kalbėjo biotechnologas.

Anot jo, dabartiniams koronaviruso tyrimams reikalingi reagentų tirpalai – tai specialūs į buteliukus išpilstyti skysčiai, kurių pagalba vyksta biocheminės reakcijos, leidžiančios nustatyti, ar žmogus užsikrėtęs infekcija, ar ne.

Sveikatos apsaugos ministerija penktadienį pranešė, kad Lietuvą kitą savaitę turėtų pasiekti daugiau nei 30 tūkst. reagentų. Iš viso šiuo metu užsakyta beveik 200 tūkst. reagentų.

Pasak A. Janulaičio, svarbu pabrėžti, kad ministerijos minimas užsakymų skaičius rodo ne reagentų kiekį, o juos naudojant galimų atlikti tyrimų skaičių.

„Viešojoje erdvėje dažnai painiojama, kas vadinama reagentu, o kas – tyrimu. Taigi tai, apie ką kalbama medijose, tai turima omenyje tyrimų kiekį, o ne reagentų kaip cheminės medžiagos kiekį“, – sakė biotechnologas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį pranešė, kad dėl reagentų gamybos bei tiekimo kalbamasi ir su Lietuvoje veikiančiomis įmonėmis, tačiau jas įvardinti ministras atsisakė, nes „tai yra pačių įmonių pageidavimas“.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis šeštadienį teigė, jog Lietuvoje reagentų yra likę 1,3 tūkst. koronaviruso tyrimams atlikti.

SAM šeštadienį pranešė, kad dvi koronavirusui tirti skirtų reagentų siuntos jau yra pakeliui į Lietuvą ir „per dieną, dvi“ pasieks Lietuvą. Iš viso užsakyta maždaug 50 tūkst. reagentų iš trijų tiekėjų Kinijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Pietų Korėjoje.

Dėl reagentų trūkumo mobilūs koronaviruso patikros punktai Klaipėdoje ir Kaune sekmadienį priims tik po 20 žmonių. Tiek pat jie priėmė ir šeštadienį. Vilniaus punktai dirba visą dieną.

SAM šeštadienio 12 val. duomenimis, iš viso Lietuvoje ištirta 1466 ėminių dėl įtariamo koronaviruso. Naujausiais duomenimis, penktadienį iš viso ištirti 233 žmonės.

Tuo metu Latvijoje vien per penktadienį ištirtas 1241 žmogus, Estijoje per dieną atlikti 308 tyrimai. Latvijoje iš viso ištirti 4446 žmonės, Estijoje atlikta 2812 tyrimų.

Bendras užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius Lietuvoje išaugo iki 105.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ką gi

Ką gi portretas
gaminkite tuos reagentus "specialistai" ir nereikės opozicijai su Prezidentu verkti, kad pavėluotai užsakyta.....

Pp

Pp portretas
Lietuva norejo susigrazinti emigrantus,stai jums grizta apsimyzeliu bandos,dziaukimes,dauguma bus ussikrete

Anonimas

Anonimas portretas
Jei galetuvete butute seniai pagamine tik pakalbeti mokate
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių