Quantcast

Eksperimentas: pusmečiui sujungiami Šiaulių ir Telšių komisariatai

Lietuvos policija pranešė, kad nuo pirmadienio Šiaulių ir Telšių apskričių vyriausieji policijos komisariatai (VPK) pradeda dalyvauti eksperimente – pusmečiui yra sujungiami į vieną apygardą. Sujungimo tikslas, kaip rašoma pranešime spaudai, – įvertinti galimas būsimas reformos rizikas.

Abiem sujungtiems komisariatams vadovaus Šiaulių apskrities policijos viršininkas Ramūnas Sarapas, jo pavaldume – 1 200 darbuotojų. Jam pavaldūs bus ir abiejų policijos apskričių viršininko pavaduotojai.

Pagal reformą planuojama, kad teritorinių padalinių – apskričių Vyriausiųjų policijos komisariatų – skaičius ateityje bus sumažintas nuo 10 apskričių iki 5 apygardų. Šiuo metu panašiu apygardų principu veikia teismai ir prokuratūra.

„Abiejų apskričių Vyriausiųjų policijos komisariatų sujungimas dabar yra „virtualus“, įstaigos formaliai nepraranda savo statuso, bet užtikrinamas jų abiejų vieningas valdymas. Nuo 2021 metų numatyta visiškai centralizuoti policijos sistemoje vykdomas funkcijas – personalo, finansų administravimo, aptarnavimo. Pereinamu laikotarpiu darbuotojų skaičius nesikeis – eksperimento metu nenumatytas užimtų pareigybių naikinimas“, – rašoma policijos pranešime spaudai.  

Pažymima, kad pareigūnai ir toliau vykdys jiems pagal pareigybių aprašymus priskirtas funkcijas, tačiau galimas pajėgų perskirstymas, laikinai pavedant vykdyti kitas funkcijas. Teritorinių policijos komisariatų veikla nesikeis, jie ir toliau prižiūrės jiems priskirtą savivaldybės teritoriją, o kriminalinė policija aptarnaus tiek Telšių, tiek Šiaulių apskrities teritorijas.

Reformos privalumas – didesnė galimybė manipuliuoti žmogiškomis jėgomis, nukreipiant į reikalingesnes vietas, matyti vienomis akimis regionui būdingas problemas.

„Atsižvelgiant į tai, kad Telšių aps. VPK yra nedidelė darbų apimtis, susijusi su licencijavimo veikla, todėl šios funkcijos vykdymas bus perduotas Šiaulių aps. VPK, įsteigiant papildomas pareigybes, į kurias bus perkelti Telšių aps. VPK licencijavimo funkcijas vykdantys pareigūnai. Tačiau šie pareigūnai liks dirbti nutolusioje darbo vietoje Telšių aps. VPK. Tokiu būdu siekiama išlyginti darbo krūvius tarp tokias pat funkcijas vykdančių darbuotojų“, – skelbia policija.

Taip pat pranešime rašoma, kad Šiaulių ir Telšių gyventojai dėl paslaugų galės kreiptis prašymus pildydami elektroniniu būdu. Neturintiems tokios galimybės – bus sudaryta galimybė užpildyti prašymą jų teritoriją prižiūrinčiame policijos komisariate, taigi nereikės vykti į Telšių ar Šiaulių miestus, kur yra įsikūrę licencijavimo paslaugas teikiantys padaliniai.

Jungtinio policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus (Purienų gatvėje esančios budėtojų dalies) pareigūnai valdys pajėgas abiejų apskrities komisariatų teritorijoje. Nuo pirmadienio Telšių policijos budėtojų darbo vieta bus Šiaulių policijos komisariatas.

Kitų padalinių darbas abiejose įstaigose bus organizuojamas bendrai, atsižvelgiant į veiklos sritis. Eksperimentas tęsis iki 2021 m. kovo 1 dienos. Po pusmečio bus vertinama, kaip pavyko organizuoti veiklą.

„Reformos privalumas – didesnė galimybė manipuliuoti žmogiškomis jėgomis, nukreipiant į reikalingesnes vietas, matyti vienomis akimis regionui būdingas problemas, kryptingai siekti viešosios tvarkos užtikrinimo, eismo saugumo, gyventojų saugumo, vieningos nuomonės formavimo tikslų. Minusų, kol nepradėjome dirbti, neįžvelgiame“, – sako Šiaulių ir Telšių apskričių policijos vadovas R. Sarapas.

Kaip Eltai sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, galutinis Lietuvos policijos tikslas – vienas juridinis asmuo. Apie poreikį reformuoti policijos darbą kiek anksčiau kalbėjo ir Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla. Jo teigimu, sustambinus policijos padalinius, darbas būtų organizuojamas efektyviau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių