Quantcast

Patvinęs Nevėžis jau semia laukus, pasiruošta evakuoti gyventojus, paskelbta ekstremali situacija

Panevėžyje avarinė situacija. Pakilęs „Ekrano“ mariose vanduo, šiandien apie 8.30 val. išplėšė vieną užtvankos šliuzą ir Nevėžio upėje kyla vanduo.

Užtvanką prižiūri bendrovė „Panevėžio gatvės“. Bendrovės darbininkai šiuo metu bando sutvarkyti sulūžusį užtvankos šliuzą.

Stebi situaciją

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Panevėžio priešgaisrinė gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Vaiginytė naujienų portalui JP teigė, kad ugniagesiai taip pat dirba įvykio vietoje.

LNK reportažas:

„Stebime situaciją ir, jeigu vanduo Nevėžio upėje katastrofiškai pakils, padės panevėžiečiams. Kol kas vanduo upėje pakilo, bet gyvenamųjų namų neužliejo“, – trumpai pakomentavo situaciją V. Vaiginytė.

Avarine situacija Nevėžio upėje susidomėjo automobilių savininkai, todėl J. Biliūno gatvėje, prie užtvankos, susidarė kamščiai.

Bando suvaldyti vandenį

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kazimieras Armonavičius teigė, kad stebi avarinę situaciją.

„Panevėžio savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija dirba prie užtvankos ir stebi situaciją. Manau, kad po didelio lietaus marios vanduo pakilo ir išlaužė vieną užtvankos šliuzo skydą. Bendrovės „Panevėžio gatvės“ darbuotojai bando tvarkyti, uždėti užtvarą ir taip suvaldyti besiveržiantį vandens srautą. Pagalbą siūlo ir Vidaus reikalų ministerija. Ugniagesiai stebi kylantį vandenį ir, jeigu reikės, organizuos žmonių evakuaciją. Perspėti Panevėžio rajono gyventojai, nes Nevėžio upėje gali pakilti vanduo ir užlieti žemesnes vietas“, – susijaudinęs kalbėjo K. Armanavičius ir sakė, kad posėdžiui ruošiasi Ekstremalių situacijų komisija ir galbūt bus skelbiama ekstremali situacija.

Upės vanduo daug kur pakilęs

Panevėžio miesto mero pavaduotojas Valdemaras Jakštas teigė, kad avarinę situaciją bando suvaldyti bendrovė „Panevėžio gatvės“.

„Bendrovės darbininkai į vandenį bado įleisti skydą ir užkalinti išlaužtą šliuzą ir taip sustabdyti vandenį. Buvau nuėjęs iki Skaistakalnio parko. Upės vanduo yra pakilęs ir užliejo žemesnes parko vietas. Dirba visos tarnybos ir, esant reikalui, bus evakuojami žmonės“, – aiškino vicemeras.

R. Ančerevičiaus, V. Bieliūno/jp.lt nuotr.

„Susidariusi pavojinga situacija, pusė užtvankos neuždaryta ir pro ją eina vanduo, patvindė parką, dabar vyksta darbai, mėginame įleisti avarinius užtvarus, kurie uždarytų kanalo dalį, kur užtvaras išlaužtas. Vandens kol kas palyginus ne daug, per pavasarinius potvynius būdavo daugiau, bet tai neguodžia. Vanduo nevaldomas“, – BNS sakė vicemeras.

Anot jo, pagal projektą anksčiau tokioms situacijoms suvaldyti buvo numatyti „skydai, jei kas nutiktų, kad galima būtų apriboti vandens išbėgimą“.

„Situacija turėtų būti suvaldyta, bet dar vyksta darbai, tad kol neperšokai griovio, nesakyk op. Pagrindinis tikslas sustabdyti tą dalį užtvankos. Panašaus įvykio nėra buvę, teka didžiulė vandens jėga, sunku net nupasakot, kokia tai jėga, sulankstytos stambios užtvankos metalo konstrukcijos, kurios lanko skydus“, – sakė vicemeras.

Aptarti susidariusią situaciją 11 val. ketina Ekstremalių situacijų komisija.

Vanduo šiuo metu telkšo Skaistakalnio parke ties pėsčiųjų tiltu, kur yra dauba. Kol kas susiformavusi didelė bala, tačiau pavojaus nesama, teigė vicemeras.

„Kol kas nieko baisaus nėra, bet tokiu metų laiku – įspūdinga“, – sakė V. Jakštas.

Įvykio vietoje dirba ugniagesiai, užtvanką eksploatuojanti įmonė, budi policijos pareigūnai. 

Išsiųsti perspėjimai gyventojams

Dėl šio incidento į gyventojų mobiliuosius telefonus buvo išsiųsti ir perspėjimo pranešimai.

„Dėl Panevėžio m. Ekrano gamyklos tvenkinyje įvykusio užtvankos šliuzo gedimo galimas staigus Nevėžio upės vandens lygio kilimas. Pasirūpinkite savo gyvybės ir turto saugumu, perspėkite kitus“, – rašoma Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos pranešime.

Anot Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovo Tado Martinaičio, įvykio vietoje eismą reguliuoja policijos pareigūnai.

„Kadangi užtvankai tvarkyti reikalinga sunkiasvorė technika, prižiūrima, kad ji privažiuotų, reguliuojamas eismas. Kitas pareigūnų vaidmuo – kadangi upės lygis kyla, policijos prašoma pagalbos, jei būtų užsemtos aikštelės, kad operatyviau praneštų automobilių savininkams ir patrauktų“, – BNS sakė policijos atstovas.

Vidaus reikalų ministrės patarėja Daiva Ulbinaitė BNS teigė, jog ministerija palaiko ryšį su PAGD.

T. Markelevičiaus / BNS nuotr.

„Situacija žinoma, su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu aptarta, visų priemonių, kurių reikia, imtasi. Palaikome ryšį, jei prireiks papildomų priemonių, bus reaguojama“, – sakė D. Ulbinaitė.

Kaip skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, šiuo metu vandens lygis Nevėžio upėje yra 215 cm ir kyla toliau. Prognozuojama, kad vandens lygis gali pakilti iki stichinio lygio – 450 cm.

„Tikėtina, kad Nevėžis apsems paupį žemiausioje vietoje ir gali pradėti siekti arčiausiai upės esančius pastatus. Mūsų hidrologai atidžiai seka padėtį ir informuos apie besikeičiančią situaciją“, – skelbė tarnyba.

Panevėžio meras: situacija dėl užtvankos yra kontroliuojama

Panevėžio meras Rytis Mykolas Račkauskas tvirtina, kad šiuo metu „Ekrano” marių užtvanka, kuri buvo pralaužta ankstyvą antradienio rytą, yra baigiama tvarkyti ir didesnių nuostolių gyventojai neturėtų patirti.

„Situacija yra kontroliuojama. Ten jau dabar turbūt yra sudėti apsauginiai skydai, ten deformavo vieną šliuzą, vanduo pradėjo lietis. Tiesiog tada yra dedami prieš juos apsauginiai skydai ir jie dabar jau turbūt sudėti, nuo ryto juos deda“, – Eltai teigė R. M. Račkauskas.

Ties Berčiūnais ir Naujamiesčiu upėje vanduo pakilę, bet dar nesemia sodybų. Tik kai kur, žemesnėse vietose, apsemti laukai.

Meras tikina, kad pavojaus šiuo metu gyventojams nėra, ir situacija yra išspręsta. Anot jo, šiokius tokius nuostolius patirti gali nebent Panevėžio rajono gyventojai.

„Pavojaus, aš suprantu, nėra. Galbūt rajone kažkokius daržus gali paplauti, žmonės galbūt šiokių tokių nuostolių turės, kažkokias pretenzijas pareikš, bet grėsmingų dalykų tikrai neturėtų būti”, – sakė politikas.

Vandens lygis pakilo ties Berčiūnais, Naujamiesčiu

Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis naujienų portalui JP tvirtino, kad stebi Nevėžio upės vandens lygį.

„Stebime situaciją, kiek vandens lygis pakilo Nevėžio upėje ties Berčiūnais, Naujamiesčiu. Pavojus yra, todėl budi ugniagesiai. Esant reikalui, jie padės žmonėms ir juos evakuos iš apsemtų vietų. Skersai Nevėžio upės atsigulti negalime ir kūnais sustabdyti vandenį“, – sakė rajono meras ir tęsė:

„Dievo laimei, kad pakilęs vanduo nuplėšė tik dalį užtvankos šliuzo skydo dalį. Būtų blogiau, jei šliuzą skydai nuplėšti būtų abu. Laukiame, kada „Panevėžio gatvėms“ pavyks suvaldyti situaciją ir nuleisti skydą. Ties Berčiūnais ir Naujamiesčiu upėje vanduo pakilę, bet dar nesemia sodybų. Tik kai kur, žemesnėse vietose, apsemti laukai. Skambinau į Krekenavą, informavo, kad situacija valdoma – ne kritinė.“

Tėkmė apie vidurdienį sumažinta

„Ekrano“ gamyklos tvenkinyje Panevėžyje antradienį lūžus šliuzui į Nevėžį plūstančio vandens tėkmė apie vidurdienį sumažinta.

„Vandens tekėjimo debitas sumažintas, teka, bet mažiau, dabar bandome sustabdyti, – sakė Panevėžio savivaldybės vicemeras Valdemaras Jakštas. – Yra trys užtvarai įleidžiami, vienas jau įleistas, antras leidžiamas, turi būti įleistas ir trečias. Tai dalį vandens tekėjimo sustabdė“.

Anot jo, pačioje užtvankoje vandens lygis pažemėjo, tačiau ar tai galėjo turėti įtaką vandens gyvūnijai ir kokią, bus sprendžiama Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje. Jis antradienį pavėlintas, kadangi posėdžio dalyviai tebėra įvykio vietoje.

„Pramoninės veiklos šalia kaip ir nebėra. Užtvanka buvo statoma tarybiniais laikais – dėl kineskopų gamyklos „Ekranas“ reikėjo didelio kiekio vandens stiklo lydymo krosnių aušinimui. Dabar gamyklos nebėra, vandens poreikio tokio nėra, bus vertinama, ar galėjo būti poveikis gyvūnijai, žuvims, bet gamybai, pramonei preliminariai neturės poveikio“, – teigė V. Jakštas.

Vicemero teigimu, užtvankos apylinkės yra tapusios rekreacinės paskirties zona, čia įrengti paplūdimiai, pramogų aikštelės, palei marias driekiasi kelių kilometrų takas.

Paskelbta ekstremali situacija

Dėl „Ekrano“ gamyklos tvenkinyje lūžusio šliuzo savivaldybė paskelbė ekstremalią situaciją, vandens tėkmė sustabdyta, informavo institucijos.

Tokį sprendimą priėmė antradienio popietę posėdžiavusi Panevėžio savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija.

„Posėdžiavome, paskelbėme ekstremalią situaciją dėl pavojingo hidrotechninio įrenginio avarijos ir dėl to, kad trukmė to likvidavimo bus ilgesnė negu 24 valandos. Ji galios tol, kol nebekils pavojus ir artimiausiu metu išliks“, – BNS po Panevėžio savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdžio sakė vicemeras Valdemaras Jakštas.

Anot jo, į Panevėžį iškviesti hidrotechnikos ekspertai, kurie antradienį turėtų apžiūrėti užtvanką ir vėliau pateikti savo išvadas.

„Tai, kad sustabdysime vandenį, nereiškia, kad situacija bus likviduota, ji bus lokalizuota, o turi būti atstatyta į savo vietas. Priežastis, dėl ko tai įvyko ir ką toliau daryti, turės pasakyti pakviesti ekspertai“, – teigė vicemeras.

Jo teigimu, Panevėžio savivaldybė buvo parengusi užtvankos ir tilto remonto projektą, kuris buvo atiduotas ekspertizei. Susipažinę su juo ekspertai pateikė pastabas.

„Ekspertai, kurie susipažinę su projektu, važiuoja į miestą. Tikimės, kad įvertins tas konstrukcijas, ar joms padaryta žala, įvertins esamą padėtį, ką reikia remontuoti, ką galima naudoti toliau“, – teigė V. Jakštas.

Vicemero žiniomis, užtvanka buvo kažkiek remontuota, tačiau ne kapitaliai ir tai buvo seniai.

Problema akivaizdi – Lietuvos užtvankos yra pasenusios, daugelis jų neprižiūrimos.

„Neduok dieve neatsitinka nelaimė, tai iki tol ir stovi“, – sakė jis.

Viešosios įstaigos „Upių atkūrimo centras“ aplinkosaugos ekspertė Karolina Gurjazkaitė sako, jog nenaudojamos ir neprižiūrimos užtvankos yra tiksinti bomba, o Panevėžio „Ekrano“ užtvankos avarija yra ketvirta tokia avarija šiemet – šiemet griuvo Adakavo, Palapojės ir Spiečiūnų užtvankos.

„Problema akivaizdi – Lietuvos užtvankos yra pasenusios, daugelis jų neprižiūrimos, todėl yra nesaugios. Politikų ir institucijų noras laikyti neveikiančias užtvankas neprisiimant atsakomybės nei už jų saugą, nei už poveikį aplinkai turi savo kainą. Tokie seni statiniai pavojingi gyventojams ir jų turtui, toliau kenčia žuvys, prastėja upių ekologinė būklė. Jeigu nebus imtasi tikrų, o ne imituojamų veiksmų šalinti nenaudojamoms ir avarinės būklės užtvankoms, užtvankų avarijų bus daugiau“, – pranešime sako aplinkosaugos ekspertė.

Anot centro, tokios nepelningos užtvankos kaip Panevėžio „Ekrano“ užtvanka („Ekrano“ gamykla nebeveikia nuo 2006 metų), yra paliktos likimo valiai, laukiant jų griūties.

Vandens tėkmė suvaldyta

Anot Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovės Editos Zdanevičienės, ugniagesiai iš įvykio vietos popietę jau išvyko.

„Apie 14.50 val. gavome pranešimą, jog ugniagesiai budėjimą įvykio vietoje baigė, gavome informaciją, kad vandens tėkmė sustabdyta“, – sakė atstovė.

Į vietą nuvykę Panevėžio hidrologai įvertino esamą situaciją dėl užtvankos avarijos, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

„Ekrano marios šiuo metu nuseko apie 4 metrus, o aukščiau marių, upėje, kritiškai sumažėjo vandens. Žemiau užtvankos vandens lygis stabilizavosi ir pamažu pradeda kristi. 13 valandos duomenimis vandens lygis Nevėžio upėje ties Panevėžiu – 347 cm, tačiau potvynio banga toliau keliauja žemyn upe. Šiuo metu didžiausia žala galima arčiau Panevėžio esantiems miestams ir miesteliams“, – skelbė tarnyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jooo

Jooo portretas
Prieš tris mėnesius , ši atraminė koja jau buvo įlinkusi , apie 10 ar 20 cm ... O dabar paklauskit savivaldybės , kokie buvo atlikti remonto darbai , ne aš vienas mačiau kad koja įlinkusi , ir dar silpniausioje vietoje , aš su draugais snekejau ta tema , pasakiau kad maksimum iki trijų mėnesių išlaikys , arba iki pirmo kritinio kritulių kiekio.... Nereikėjo nei trijų mėnesių , ir prašom rezultatas... Savivaldybė viską žinojo , ir darbuotojai taip pat , kurie "aptarnavimo darbus atlieka" ... Spreskit dabar patys , kokias nesąmones šneka per žiniasklaidą kai kas ...

>>>G \\\\\.../////

>>>G  \\\\\...///// portretas
>Taip kolega,aš už užtvankas,tik jas reikia prižiūrėti,atnaujinti.Pvzdž.,teka siuras upeliukas,mažai naudingas,o užtvenkus atsiranda ežeras,maudyklė,žvejįba,grožis.____Bet aš kotegoriškas prieš Kauno HES'ą.___Koks durnius galėjo sugavot,suprojektuot,pastatyt tolią tiksinčią bombą prieš didelį miestą.___Nereikia,kad tas betonas sutūnytų,(o tas bus),bet neduok Dieve DIVERSIJOS ir šimtai tūkstančių žmonių AtA,neskaitant siaubingų nuostolių.___Niekas neatsilaikys prieš tokį cunamį.___Gal aš klystu?

G.

G. portretas
Gal kol dar Kauno HES nesuiro reiketu ramiai isleisti vandeni, o atsiradusi plota paleisti kotedzu statybai ir atsirastu kadaise isnaikintas kaimas tik naujame pavidale.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių