Quantcast

Durys į viešumą pravertos

Seimas priėmė pataisą, leisiančią Prezidentūrą sudrebinusį skandalą tirti viešai

Seimas priėmė pataisą, leisiančią Prezidentūrą sudrebinusį skandalą tirti viešai

Vakar parlamentas priėmė Seimo laikinųjų tyrimo komisijų įstatymo pataisą, kuri leis tokių komisijų posėdžius rengti viešai, jeigu juose nebus svarstomos valstybės paslaptys.

Reikės ir Prezidento parašo

Pataisa priimta, siekiant užtikrinti viešumą tiriant pastarosiomis dienomis Prezidentūrą sudrebinusį skandalą dėl Prezidento patarėjų įtartinų ryšių, galimo slaptos informacijos nutekėjimo ir rinkimų kampanijos rėmėjų spaudimo valstybės vadovui. Pataisą dar turi pasirašyti Prezidentas Rolandas Paksas. Šiuo metu jis yra išvykęs į užsienį.

Seimas, gavęs Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiagą apie galimus Prezidento aplinkos ryšius su nusikaltėliais, šią savaitę sudarė parlamentinę tyrimo komisiją dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui.

Parlamentinės komisijos vadovas Aloyzas Sakalas neatmeta galimybės, jog atsakyti į komisijos narių klausimus gali būti pakviestas ir šalies vadovas.

Prieštaravo tik radikalas

Už tai, jog būtų priimta didesnį parlamentinio tyrimo viešumą užtikrinanti pataisa, pasisakė dauguma tiek valdančiajai daugumai, tiek opozicijai priklausančių parlamentarų. Už ją pasisakė ir Prezidento įkurtos Liberalų demokratų partijos atstovai. Seimo Pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis pažymėjo, kad “komisijos posėdžiai turi būti vieši, tuo suinteresuoti aukščiausi šalies vadovai, manau, ir pats Prezidentas”.

Vienintelis prieš pataisą balsavęs parlamentaras Julius Veselka piktinosi, jog komisijos posėdžiai “bus paversti šou”.

“Jeigu Mečys Laurinkus įrašytų visų mūsų pokalbius, kai mes kaime geriame samanę ir visus, Prezidentą ir premjerą, verčiame, tai kitą dieną aš būčiau Lukiškėse”, - sakė J.Veselka, skeptiškai vertindamas Saugumo slapta darytus įrašus, kurie buvo pateikti komisijai.

Nustatytos tyrimo kryptys

Komisijai, be slapta darytų telefoninių pokalbių įrašų, yra pateikta ir pažyma dėl nacionaliniam saugumui grėsmę keliančių tendencijų.

Remiantis Saugumo pateikta medžiaga, komisija trečiadienį apsisprendė dėl tyrimo krypčių.

Pirmiausiai komisija ketina domėtis, už ką Prezidentas suteikė Lietuvos pilietybę 1,2 mln. litų jo rinkimų kampanijai paaukojusiam “Avia Baltika” vadovui Jurijui Borisovui, ar Prezidentas yra davęs kokius nors įsipareigojimus savo rėmėjui.

Komisija pirmąsias išvadas Seimui turės pateikti iki gruodžio 1 dienos.

BNS, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių