Quantcast

A. Dulkys tikinčiuosius ragina įsivertinti riziką ir būtinybę dalyvauti mišiose

Lietuvos vyskupų konferencijai nusprendus nuo kito pirmadienio atnaujinti viešas pamaldas, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ragina tikinčiuosius įvertinti rizikas ir būtinybę dalyvauti mišiose.

„Ministras kviečia visus atkreipti dėmesį, kad ypač yra svarbu saugumas ir sveikata, esant tokiai sudėtingai situacijai, ir pirmiausia kviečia įsivertinti rizikas ir būtinybę dalyvauti mišiose“, – BNS sakė ministro atstovė Aistė Šuksta.

A. Dulkys taip pat pabrėžė, kad kovą su koronavirusu galima laimėti tik visiems susitelkus.

„Ministras iš tikrųjų laikosi tokios pozicijos, kad mes gyvename tokiu laikotarpiu, kuris išvargino ir šioje kovoje su koronavirusu galime laimėti tik visi susitelkę“, – sakė ministro atstovė.

Pačio vyskupų sprendimo atnaujinti pamaldas A. Dulkys nekomentavo.

Ministras kviečia visus atkreipti dėmesį, kad ypač yra svarbu saugumas ir sveikata, esant tokiai sudėtingai situacijai.

Antradienį Lietuvos katalikų bažnyčios vadovai priėmė sprendimą nuo sausio 11 dienos atnaujinti viešas pamaldas su žmonėmis, ribojant tikinčiųjų skaičių ir laikantis saugumo reikalavimų – mišių dalyviai bus įleidžiami su veido kaukėmis, bažnyčiose bus laikomasi 10 kv. metrų ploto vienam žmogui, išlaikant dviejų metrų atstumą tarp asmenų ar asmenų grupių, kurias sudaro ne daugiau nei penki asmenys arba šeimos nariai.

Sprendimą sustabdyti viešas pamaldas vyskupai priėmė gruodžio viduryje, Naujųjų metų išvakarėse šis ribojimas pratęstas iki sausio 10 dienos.

Prezidentūra: į mišias eisiantys žmonės turėtų įvertinti riziką

Į viešas mišias nuo kitos savaitės planuojantys eiti žmonės turėtų įvertinti riziką ir priimti pamatuotą sprendimą, sako prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad žmonės, einantys į tam tikras įstaigas – ar tai būtų bažnyčios, ar parduotuvės, visų pirma, turi įvertinti asmeninę riziką ir priimti pamatuotą sprendimą“, – žurnalistams trečiadienį po susitikimo su sveikatos ekspertais sakė patarėjas.

Šiuo atveju būtina laikytis nustatytų karantino reikalavimų ir tas planuojamas pokytis nuo kitos savaitės yra leidžiamas pagal Vyriausybės nustatytus karantino reikalavimus.

Jo teigimu, bažnyčiai atnaujinti viešas pamaldas leidžia Vyriausybės karantino reikalavimai.

„Šiuo atveju būtina laikytis nustatytų karantino reikalavimų ir tas planuojamas pokytis nuo kitos savaitės yra leidžiamas pagal Vyriausybės nustatytus karantino reikalavimus“, – teigė S. Krėpšta.

„Religinių apeigų tvarką nustato atskiras specialus punktas Vyriausybės galiojančiame karantino priemonių nutarime, jis numato rekomendaciją, kad mišios gali vykti nuotoliu arba taip, kaip jos, planuojama, vyks nuo kitos savaitės“, – sakė jis.

Lietuvos vyskupai antradienį priėmė sprendimą nuo sausio 11 dienos atnaujinti viešas pamaldas, tačiau žadama riboti tikinčiųjų bažnyčiose skaičių, įleisti į jas tik žmones su veido kaukėmis, išlaikyti saugius atstumus.

Viešos pamaldos Lietuvos Vyskupų konferencijos sprendimu šalyje buvo sustabdytos gruodžio viduryje.

BNS kalbintų teisininkų teigimu, Konstitucijoje numatyta, kad bažnyčios ir religinės organizacijos laisvai atlieka savo apeigas ir tvarkosi pagal savo kanonus. Katalikų Bažnyčia turi ypatingą teisinį statusą dėl 2000-aisiais pasirašytos Lietuvos ir Šventojo Sosto sutarties.

Pagal tai, Vyriausybė negali reguliuoti bažnyčios gyvenimo, todėl karantino nutarime bažnyčioms ir religinėms bendruomenės palikta tik rekomendacijas mišias rengti nuotoliniu būdu.

Teisininkai sako, kad sprendimas atnaujinti viešas mišias yra formaliai leidžiamas, tačiau nežinia, ar jis yra teisingas, įvertinus epidemiologinę situaciją.

Lietuvoje iki sausio 31 dienos galioja įvestas sugriežtintas karantino režimas. Jo metu uždarytos daugelis parduotuvių, kirpyklos, apribotas žmonių judėjimas ir susibūrimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikrai

Tikrai portretas
Sunku suprast tokią išimtį ar privilegiją,juk Dievas yra visur,viską mato ir girdi,tai kodėl negali pasimelsti namuose .? Su kaimynais,gimine pasimatyti negalima,reikia būt namuose,o čia išimtis,ar kad senukai greičiau iš mirtų, ar kad kunigai nenuobodžiautų

posakis buvo

posakis buvo  portretas
/grius vyriausybė ,kuri brangina alų/.gal atsiras naujas--grius --kas draudžia šv.mišias?

matysim

matysim portretas
ar daug yra norinčių, kad juos dievulis anksčiau pasišauktų...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių