Quantcast

Dreba žemė po Seimo komiteto vadovo kėde

Seimo etikos sargų sprendimas gali nulemti, ar interesų konfliktais kaltinamas Jonas Šimėnas išliks parlamentinio Aplinkos apsaugos komiteto (AAK) pirmininku.

Žiūrės, ar nebuvo interesų konflikto

Trečiadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) svarstys, ar J.Šimėno veiksmuose rengiant ir svarstant Atsinaujinančių energijos išteklių įstatymo projektą nebuvo viešųjų ir privačių interesų derinimo pažeidimų. „Bus atsakyta, ar jis galėjo dalyvauti šio įstatymo rengime“, - sakė EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Pasak jo, komisija posėdyje be kita ko nagrinės, ar J.Šimėno sūnus tikrai užsiima atsinaujinančia energija ir ar per praėjusias rinkimų kampanijas šį politiką galėjo finansuoti naujojo įstatymo priėmimu suinteresuoti asmenys bei verslo įmonės.

A.Salamakinas atkreipė dėmesį, kad naujame įstatyme yra numatytos didelės kompensacijos iš valstybės ir europietiškų biudžetų tiems, kurie užsiims atsinaujinančia energetika. „Taigi, čia prisideda didelių finansinių išteklių dalykai, todėl turime atsakyti, J.Šimėnas negalėjo būti suinteresuotas tokio įstatymo priėmimu dėl savo sūnaus verslo ir dėl rinkimų kampanijos finansavimo. Turėsime pasakyti, ar jis išvis galėjo dalyvauti šio įstatymo rengime ir svarstyme“, - kalbėjo etikos sargų vadas.

Nustebintas komiteto vadovo isterijos

A.Salamakinas pabrėžė, kad būtent AAK pirmininkas buvo iniciatorius sudarymo Seimo darbo grupės, kuri parengė naująjį Atsinaujinančių energijos išteklių įstatymo projektą. „Galvojau, kad šis įstatymas atėjo iš Vyriausybės. Bet pasirodo, ne iš Vyriausybės“, - stebėjosi Seimo narys.

EPK pirmininkas pastebėjo, kad J.Šimėnas „gana aršiai ir netgi isteriškai“ gynė šį projektą, kai jis buvo svarstomas AAK posėdžiuose. „Man buvo keista žiūrėt į J.Šimėną, kai jis sukėlė tokią isteriją, pareikšdamas, kad komitetas esą visiškai nieko nesupranta. Jis buvo kategoriškai prieš tai, kad vėjo jėgainių projektus būtina derinti su kaimynais, nors komiteto posėdyje buvo pritarta nuostatai, kad tai reikia daryti. Tada jis tokią isteriją iškėlė“, - kalbėjo A.Salamakinas.

Dėl Atsinaujinančių išteklių įstatymo Seime jau buvo kilęs skandalas, susijęs su J.Šimėnu. EPK  nenustatė, kad AAK vadovas galėjo klastoti oficialius dokumentus, kai šiame įstatyme netikėtai atsirado trys papildomi žodžiai, keičiantys projekto esmę. Bet pripažinta buvo „grubiai pažeistas“ Seimo statutas, nes „nepakankamai kontroliuota, kad būtų laiku ištaisytos klaidos, kai jos išaiškėjo“.

„Pripažinta, kad padarytas grubus įstatymo pažeidimas. Kadangi komiteto patarėja prisiėmė atsakomybę dėl tos netikėtai atsiradusios pataisos, mes negalime jos svarstyti. Yra Seimo darbuotojų etikos komisija, yra vertinimo komisija, jos ir turi vertinti“, - sakė A.Salamakinas.

Priklauso nuo konservatorių

EPK ketina svarstyti dar vieną aktualų įstatymą, siejamą su AAK vadovu. Tai Miškų įstatymo pataisų projektas, kuriame be kita ko numatyta, kad privačių miškų suformuotuose sklypuose būtų leista statyti gyvenamuosius namus. A.Salamakinas sakė, kad AAK posėdžiuose buvo atkreiptas dėmesys, jog J.Šimėnas gali būti suinteresuotas namų statybomis miškuose: „Esu gavęs laišką iš vieno miškų ūkio žmogaus, kuris pranešė, kad per kažkokį renginį Kaune J.Šimėnas esą užsiminęs, kad neturi žemės, ant kurios galėtų pasistatyti namą, bet užtat turi miško. Mes patikrinsime šiuos faktus ir tikimės, kad komisija galės aptarti ir šį klausimą“.

Paklaustas, kodėl J.Šimėnas laikomas AAK pirmininko pareigose, nors dėl jo veiklos kyla tiek daug klaustukų, EPK vadovas ir AAK narys A.Salamakinas priminė, kad pagal galiojantį Seimo statutą komitetų pirmininkus deleguoja atitinkamos frakcijos. „Seniūnų sueiga priima sprendimą, kuri frakcija deleguoja atitinkamus komitetų pirmininkus. J.Šimėną delegavo konservatoriai, jie ir prisiima visą atsakomybę už šio komiteto pirmininko darbą. Todėl nuo konservatorių apsisprendimo pirmiausia priklauso, kas vadovaus AAK“, - sakė EPK vadovas.

Savo ruožtu Tėvynės sąjunga laukia EPK sprendimo dėl J.Šimėno interesų. Seimo pirmininkė Irena Degutienė yra užsiminusi, kad po etikos sargų išvados konservatoriai spręs, ar J.Šimėnas gali toliau vadovauti AAK.

Atsisako ką nors komentuoti

Pats J.Šimėnas atsisako komentuoti žiniasklaidai savo galimus interesų konfliktus, tvirtindamas, kad nepasitiki žurnalistais, todėl tai darys tik EPK posėdžiuose arba tiesioginiame televizijos eteryje.

Jau ankstesniame EPK posėdyje, kuriame svarstytas J.Šimėnas, pasigirdo siūlymų AAK apsvarstyti galimybę pakeisti savo pirmininką. „Yra tam tikras nepasitikėjimas komiteto vadovu. Jaučiu, kad jis yra pribrendęs. Bet pats komitetas turi jį spręsti“, - pastebėjo konservatorius Vaidotas Bacevičius.

Kita konservatorė Vida Marija Čigriejienė irgi atkreipė dėmesį, kad AAK darbas „nėra normalus, bet tik pats komitetas turi jį normalizuoti“.

EPK pirmininkas A.Salamakinas, kuris yra ir AAK narys, pritarė, kad komiteto darbo stilius turi būti keičiamas, „nes nei gamtosaugininkai, nei Seimo pirmininkė nėra patenkinti, kaip tvarkosi komiteto vadovas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siusa

siusa portretas
Simenas visiskai susikompromitaves-lauk ji is Seimo!

Pinokis

Pinokis portretas
Visiems jau aisku, kad jis susikompromitaves, tik kazko Seimas delsia.

mes

mes portretas
visi stebime,kaip pasielgs seimas.Baisu pagalvoti,kas cia darosi.Tauta vargsta,visai mus nustekeno,o ka daro simenas,prarandam,per jo sugalvotas vejo jegaines paskutini savo turta zeme.Taip jegaines projektavo be zmoniu sutikimo,buvome nuvyke i seima susitikome su simenu,taciau likome nesuprasti,tik pasisaipe is musu ir viskas.Netgi Klaipedos raj.bendrasis planas galimai yra suklastotas,vardan vejo jegainiu.Mes nebegalime pakesti,tai kas vyksta aplinkui mus,vien melas,o jei dar miskus prarasime,tai kam ta lietuva bereikalinga.Baisus tas simenas,bet kur ziuri Prezidente,kur seimas,mes ne vienu kolkas nepasitikim,niekas i zmogu neziuri,kad tik pagrobti,kad tik per nakti istatymus pakeisti.Kur jus mielieji nueisit su tokiom aferom.Zmones jau ne tokie kaip pries 20 m.Pavargom mes nuo jusu.Sveciavosi pas mus uzsienieciai,tai mate nufilmuotas laidas kas pas mus darosi,tai nepatikejo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių