Quantcast

Draudimų nesilaikantiems asmenims grės baudos ir net baudžiamoji atsakomybė

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas profesorius Tomas Davulis sako, kad šalyje įvedus karantiną draudimų nesilaikantiems asmenims arba įmonėms už pačias pavojingiausias veikas gali būti taikoma ir baudžiamoji atsakomybė, kitiems gali grėsti bauda nuo 1400 iki 3000 eurų.

„Reikalavimai tiek įmonėms, tiek asmenims yra privalomojo pobūdžio. Tai yra viešoji teisė, imperatyvai, kurių mes privalom laikytis ir šiuo atveju būtent visuomenės saugumas reikalauja, kad kiekvienas mūsų valstybės teritorijoje esantis asmuo, nepriklausomai nuo pilietybės jų laikytųsi, nes esame didelio pavojaus akivaizdoje“, – LRT radijui kalbėjo T. Davulis.

Anot VU Teisės fakulteto dekano, tiek Lietuvos Respublikos įstatymai, tiek ir pati institucinė sistema yra parengta priversti šių reikalavimų laikytis.

„Kai kalbame apie įstatymus, kurie draudžia nepaklusti šiems reikalavimams, tai pirmiausia yra pati paprasčiausia administracinė atsakomybė, kuri numatyta Administracinių nusižengimų kodekse. Mes šiame kodekse turime bent du straipsnius, kurie tiesiogiai susiję su mūsų aptariamu reiškiniu. Tai pirmiausiai yra Lietuvos Respublikos užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės pažeidimas“, – teigė  VU Teisės fakulteto dekanas, akcentuodamas, kad šių kodekso straipsnių nesilaikymas užtraukia atsakomybę tiek pavieniams asmenims, tiek ir juridiniams asmenims bei jų vadovams.

Visuomenės saugumas reikalauja, kad kiekvienas mūsų valstybės teritorijoje esantis asmuo, nepriklausomai nuo pilietybės jų laikytųsi, nes esame didelio pavojaus akivaizdoje.

T. Davulis taip pat akcentavo, kad nesilaikantiems šio teisės akto reikalavimų gali būti numatytos baudos nuo 1400 iki 3000 eurų.

„Nesilaikantis būtent šio teisės akto reikalavimų asmuo gali užsitraukti atsakomybę administracine tvarka nuo 1400 iki 3000 eurų. Yra šiek tiek mažesnės sumos numatytos kaip baudos asmenims, kurie pažeidžia savivaldybės administracijos direktoriaus nurodymus, kurie yra susiję su pačios savivaldybės organizuojamomis priemonėmis, tačiau bet kokiu atveju ta atsakomybė yra pakankamai nemaža pagal Administracinių nusižengimų kodeksą“, – kalbėjo T. Davulis.

„Policijos pareigūnai, kurie reikalauja laikytis šio įstatymo ir naudoja įvairias priemones, įskaitant ir prievartos priemones, jie turi teisę po to visą bylos medžiagą perduoti teismui“, – pridūrė jis.

VU Tesisės fakulteto dekanas taip pat atkreipė dėmesį, kad už pačias pavojingiausias veikas ir dėl jų kylančias pasekmes yra numatyta baudžiamoji atsakomybė.

„Baudžiamoji atsakomybė kyla už pačias pavojingiausias visuomenei veikas. Dėl to baudžiamąja tvarka, ko gero, atsakys tik tas asmuo, kuris tą pažeidimą padaro tik aiškiai žinodamas, kad serga ir aiškiai žinodamas, kad jis pažeidžia pačias pagrindines elgsenos taisykles“, – informavo T. Davulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,trumpas AKCENTELIS kol dar yra NUOTAIKA...,

...,trumpas AKCENTELIS kol dar yra NUOTAIKA..., portretas
mielieji...,nePASIDUOKIME neVILCIAI ir neRIMUI...,bukime PILIETISKAI SAMONINGI... TASKAS

Romualdas

Romualdas portretas
Kaip tik buvo nustatyti pirmieji grįžusiųjų su virusu atvejai .Reikėjo išlipantiems iš lėktuvų pateikti įspėjamuosius raštus ,kokios laukia bausmės nesilaikančių taisyklių grižus iš šalių kur yra pavojus užkrato virusu.Toks įstatymas manau jau galiojo ,tai ir reikėjo įspėti.

na

na portretas
o kaip su Vareikiu bus jis grįžes tiesiai į seimą, jam jokios priemonės negalioja, net patikrinimas savo sveikatos? Apie ką straipsnis...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių