Quantcast

Detektyvas Ruklos seniūnijoje: veikė slaptos stebėjimo kameros?

Ruklos seniūnijoje, keičiant apsaugos sistemą, buvo atrastos, kaip sako seniūnė, dvi slaptos ir jokiuose dokumentuose neužfiksuotos vaizdo stebėjimo kameros. Buvęs seniūnas aiškino, kad kameros jau seniai neveikia, o darbuotojai esą apie jas viską žinojo.

Netikėtas radinys

Beveik prieš mėnesį Ruklos seniūne paskirta Vilma Karoblienė. Pakeitus seniūną, buvo nuspręsta seniūnijoje atnaujinti apsaugos ir signalizacijos sistemas. Jas keičiant rastos dvi slaptos vaizdo stebėjimo kameros, įmontuotos judesio jutikliuose.

"Tikėtina, kad buvo klausomasi darbuotojų ir į seniūniją ateinančių gyventojų pokalbių. Neatmetama, kad tai buvo padaryta buvusio seniūno nurodymu. Čia tikrai buvo padaryta tyčia, nes iš keturių jutiklių, esančių seniūnijoje, kameros buvo įrengtos dviejuose. Tai kažkokia įslaptinta įrašymo priemonė, nes niekur jokios informacijos apie tas kameras nepateikta", – "Kauno dienai" pasakojo Ruklos seniūnė V.Karoblienė.

Ji abejojo, ar seniūnija yra ta vieta, kur turėtų būti renkami duomenys apie tai, kas čia ateina, ką kalba. Pasak jos, buvęs seniūnas mėgo stebėti aplinką, visas prieigas aprūpino vaizdo stebėjimo kameromis. Kelių namų gatvėje buvo įrengtos dešimtys kamerų, tad, anot V.Karoblienės, neatmetama, kad ir seniūnijoje kameros jutikliuose buvo įrengtos su buvusio seniūno žinia.

Kreipėsi į policiją

Seniūnė nurodė, kad dėl atrastų kamerų iš karto po Velykų kreipėsi į policiją. Siekiama išsiaiškinti ne tik tai, kas kameras seniūnijoje įrengė, bet taip pat ar jos dabar veikė ir galėjo slapčia įrašyti tiek vaizdą, tiek garsą.

"Uždaviau klausimus policijai, ar minėtos kameros veikė, kad jie išsiaiškintų ir atliktų tolimesnį tyrimą. Šiuo metu yra pakeista signalizacija, bet yra išlikusių tų pačių laidų, todėl tikimės, kad bus viskas iki galo ištirta, iki kur tęsiasi laidai, o ne tik užfiksuotas pats faktas, kad tokios kameros jutikliuose buvo", – pasisakė V.Karoblienė.

Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovai dienraščiui "Kauno diena" patvirtino, kad balandžio 14 d. buvo gautas Ruklos seniūnės raštas dėl galimai slaptų vaizdo stebėjimo kamerų. Tačiau kol kas vyksta aplinkybių patikrinimas ir joks procesinis sprendimas dar nėra priimtas.

Kameros jau neveikia

Ilgus metus Ruklos seniūnijai vadovavęs ir dabar seniūno į Jonavos tarybos nario postą išmainęs Gintas Jasiulionis "Kauno dienai" tikino, kad vaizdo kameros seniūnijoje tikrai nėra slaptos, įrengtos seniai, bet jau keletą metų neveikė.

"Pirmiausia seniūnė turėtų susižiūrėti, kur yra visi dokumentai. Kitas dalykas, ta vaizdo sistema buvo įrengta gal prieš 15–20 metų. Ji neveikė jau apie septynerius metus.

Tikėtina, kad buvo klausomasi darbuotojų ir į seniūniją ateinančių gyventojų pokalbių.

Tai – analoginė sistema, kuri dabar praradusi savo funkcionalumą ir priemonės jau buvo sugedusios ar susidėvėjusios ir buvo paprasčiausiai išjungtos. Planuota kameras pakeisti skaitmeninėmis. Be to, kadangi pasikeitė Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas, senosios kameros nebebuvo naudojamos", – dienraščiui tikino buvęs Ruklos seniūnas G.Jasiulionis.

Pasak jo, naujoji seniūnė apie jutikliuose įrengtas kameras galėjo pasiklausti kolegų arba paskambinti jam, jis būtų viską paaiškinęs. G.Jasiulionio teigimu, nėra jokio skandalo, nes kai kameros buvo įrengtos, viskas atitiko tuomet galiojusius teisės aktus.

G.Jasiulionis tikino, kad kameros nėra slaptos ir buvo įrengtos laikantis tuo metu galiojusių reikalavimų.

"Visi darbuotojai apie tai žinojo, buvo supažindinti. Jei gerai atsimenu, buvo įrengti du ar trys judesio jutikliai su vaizdo sekimo kameromis. Davikliai buvo įrengti pagal gamintojo standartus, niekas jų kažkaip kitaip neperdarė. Kadangi judesio jutikliai prie įrengtos apsaugos sistemos puikiai veikė, jų niekas neišmontavo, tik buvo atjungtos kameros. Tuo metu, kai kameros fiksavo vaizdą, buvo pranešimai ir ant durų, ir viduje, tad žmonės žinojo, kad patalpos dėl saugumo yra stebimos. Dabar išėjo toks kvailas nesusipratimas", – teigė G.Jasiulionis.

Jis nurodė, kad kameros Ruklos seniūnijoje buvo sumontuotos dėl to, jog kai kurie piliečiai pasižymėjo neadekvačiu elgesiu, tad patys darbuotojai prašė juos apsaugoti. Todėl buvo nuspręsta, kad seniūnijos patalpose bus įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, kurios padės išsiaiškinti tiesą, jei kiltų konfliktas tarp gyventojų ir darbuotojų. Pasak buvusio seniūno, kamerų paskirtis buvo ne kažką slapta sekti, o – apsaugoti darbuotojus ir kad jos veiktų prevenciškai, siekiant sumažinti konfliktų tikimybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tokios komentaru, piktos, paimtos iš lubų faktus, rašo tos, kuri nedirba, gyveno iš pašalpos, mėgsta apkalbinėti žmonės..Gėda, kad Rukloje gyvena tiek asocialinių..

Gintas

Gintas portretas
Vienintelis zmogus,isdryses pasakyti tiesa apie,,pabegelius,,kai Linkevicius atsiprasinejo Lietuvos vardu,20 policininku para ieskojo mistiniu paaugliu izeidusiu,,pabegelius,,narkomanus,kurie uz paros issinuomuotu autobusu ispirdolino i Vokietija.Blefas,nieko nebuvo,sske jis ir buvo 1000 kartu teisus

Dovilė

Dovilė portretas
Yra Druskininkų caras, yra ir seniūnas caras Jasilionis. Kad sekė jis visus darbuotojus jau seniai visi kalbėjo, o dabar pasitvirtino. Siaubas....kas per žmogus.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių